1367

Motivációk és jótanácsok a szóbeli vizsgákhoz 

Aki egy zh, szóbeli felelet vagy vizsga előtt áll, az az esetek 90%-ban izgul. Ez az izgulás maga a vizsgahelyzet miatt, vagy a felkészületlenség miatt is lehet, ami könnyen kihathat a szóbeli feleletre is. Na de mégis hogyan lehetne legyőzni a vizsga előtti szorongást? 

Én alapvetően is inkább az írásbeli vizsgát preferálom, de az iskolarendszer megkívánja a szóbeli vizsgát is, ami másoknak is fejfájást okozhat. Nem egy egyszerű feladat kiállni és számot adni a tudásodról, miközben reggel gyomorgörccsel keltél, a stressz miatt nem fért beléd semmilyen étel, hajnalig még átnézted az anyagot, hogy másnap reggel 5 óra alvással állj neki a feleletednek. Mindezeken kívül a vizsgahelyzet is okozhat meglepetéseket, ami kizökkenthet minket a feleletből. 

A vizsgaidőszak nagy megmérettetéseinek a felén túl vagyunk: van, aki már az egészen túl van, de vannak, akik előtt még hátravan a neheze. Így az utolsó drukkra jól jöhet pár jótanács, hogy megnyugodjunk kicsit és letisztultabban tudjunk nekiállni egy tantárgynak, vagy folytatni azt, és merjünk odaállni és beszélni a vizsgán. Íme pár jótanács: 

Mindenekelőtt, ami rengeteg ember nehézségét okozza, állj neki időben a tanulásnak. Ezt nem olyan könnyű betartani, hiszen, ha egy diáknak van másfél hónapja 5 vizsgát megcsinálni az iszonyatos időbeosztást igényel, még akkor is, ha már előtte levő hónapokban el is kezdte a felkészülést. De ha sikerül időt szánni a felkészülésre, akkor az oda-vissza megtanult anyag bátorságot tud adni, hogy akármilyen tétel is kerül kihúzásra, arról fogsz tudni beszélni. 

Mondd fel magadnak a tételt. Nekem rengeteget segít az, hogyha hangosan demonstrálom a tételeket. Így hallhatom magam és tudok összefüggő szöveget alkotni a tételből, amit a vizsgán is elő tudok adni. Itt plusz egy tippként megemlíteném, hogy lehet valakinek az is segít, ha másoknak felmondja, vagy hangrögzítőre veszi, hogy kívülről is vissza tudja hallgatni magát. 

Beszélj valakivel róla: Az is tud segíteni, ha egy baráttal, pároddal vagy a családoddal beszélsz a vizsgával kapcsolatos aggodalmaidról, ők biztos egy-két kedves szóval le tudnak nyugtatni. 

Jutalmazd magad a tanulás során: nekem bevált az a módszer, hogy az időbeosztás mellett egy-egy megtanult tétel után jutalmazom magam egy csésze kávéval, vagy egy résszel a kedvenc sorozatomból, ami remek szünetként és motivációként is szolgál. 

Figyelj oda a megjelenésedre. A felkészült tanulás mellett az is önbizalmat adhat, ha adsz magadról egy jó képet a vizsgáztató számára. Ha vizsgaszettben jelensz meg, nem egy farmernadrágban vagy pólóban, akkor a vizsgáztató látni fogja rajtad, hogy komolyan veszed a felelést. Persze ezt sem kell túltolni, de figyelni kell az odaillő öltözetre. 

Beszélj lassan és érthetően. Aranyszabály, hogy átgondoltan és érthetően kell beszélni, még akkor is, hogyha látod a vizsgáztatón, hogy türelmetlenebb. Lehet, hogy ezt a témakört már munkája során több ezerszer is hallotta, de neked muszáj elmondanod a legjobb tudásod szerint, hogy láthassa, hogy tanultál. Valószínűleg segíteni fog neked, ha elakadnál, de egy magabiztos kezdés nagyon jól jöhet a tételed elmondásának folytatásában. 

A vizsgáztató nem fog emlékezni rád. Nem kell attól tartanod, hogy egy tanár meg fog jegyezni téged, ha elrontanál valamit a feleletedben, aznap többen is vizsgáztok, a vizsgaidőszakban több százan fogtok vizsgázni, ő csak azt nézi, hogy mennyit tudsz, és tud-e segíteni, ha elakadnál. Csak ha nem állsz fejre előtte, nem fog megjegyezni téged sem a neved alapján, sem arcról. 

Itt van plusz egy tanács! Ha most úgy érzed, hogy nem tudtál időben felkészülni egy tárgyra és nagyon le vagy maradva, nem kell pánikolnod, mindenkivel megesik ez a helyzet. Ehelyett próbálj meg minél több tételt elsajátítani és koncentrálni egy olyanra, ami nagyon jól megy és lehet, hogy az univerzum megsegít téged és sikerül pont azt a tételt kihúznod. A szerencsén múlik egy felelet, nem feltétlenül azon, hogy rengeteget tanultál, hiszen még úgy is tudsz olyat kihúzni, ami kevésbé megy. 

Fogadjátok meg a tanácsainkat, nem kell félni tőle, maga a vizsga 5-10 perc alatt lemegy és már túl is vagy rajta. Úgyis sikerülni fog az a vizsga. Ha mégsem sikerülne, akkor sem kell elkeseredni, mindig van lehetőséged javítani! 

Egy kalappal a vizsgázóknak, sok sikeres vizsgát kívánunk! 


Források:  

https://refresher.hu/5325-Hogy-ne-felj-a-szobelin-Igy-tudod-kezelni-a-vizsgadrukkot

https://eduline.hu/campus_life/20191120_tanulasi_rendszer_vizsga_elott

Kép: https://donnamorgancounselling.co.uk/blog/how-to-reduce-exam-stress/