KIKAPCS

Nyári fesztiválajánló 

A nyár a jó időről, napsütésről, strandolásról, nyaralásokról és utazásokról szól. Na meg persze a fesztiválokról. Nincs is annál felszabadítóbb érzés, mikor a barátainkkal és még megannyi emberrel közösen énekeljük a kedvenc előadóink dalait, s egy emberként táncol a tömeg. Ilyen és ehhez hasonló élményekért nem kell messze mennünk, hiszen hazánk fesztiválok széles repertoárjával büszkélkedhet. A fővárostól kezdve, a Balatonon át, egészen a kisebb településekig számos zenei fesztivált találni. Az alábbi cikkben bemutatnék egy párat, hátha valakinek meghozza a kedvét. 

Méltán állhat a lista elején nem csak Magyarország, de Európa egyik legnagyobb fesztiválja, a Sziget Fesztivál. A Budapesten, azon belül is az Óbudai-szigeten immáron 1993 óta megrendezésre kerülő fesztivál hatalmas érdeklődésnek örvend nem csak a magyarok, de a külföldön élők körében is. Aligha meglepő ez, hiszen évről évre világhírű előadók lépnek színpadra. Az idei fellépők között ott lesz többek között Halsey, Fred Again, Janelle Monáe, Martin Garrix, Sam Smith, Skrillex, Bebe Rexha, Louis Tomlinson, Tom Odell és még sokan mások. A hatnapos fesztivál több mint 1000 előadásnak ad helyet, így biztosan mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelőt. 

Európa egyik legnagyobb elektronikus zenei fesztiváljaként emlegetik a Balaton Soundot. A Zamárdiban megrendezésre kerülő esemény 2007 óta van a színtéren, s töretlen sikerének görbéje azóta is csak felfelé ível. A Balaton-parti fesztivál nem csak a világhírű dj-k és előadók sora miatt közkedvelt, hanem azért is, mert a tó közelsége miatt korlátlan lehetőség nyílik a strandolásra. Ebben az évben az előadók sora közt lesz John Newman, Lost Frequencies, Marshmello, Meduza, Purple Disco Machine, valamint Timmy Trumpet is. 

Ha már Zamárdinál tartunk, nem feledkezhetünk meg a Strand Fesztiválról sem. A jobbára magyar előadókat felsorakoztató esemény, tekintve, hogy augusztus végén kerül megrendezésre, mondhatni egy nyárzáró programként is funkcionálhat. Számos nagy népszerűségnek örvendő hazai előadót hallhatunk majd, ilyen Beton.Hofi, Byealex és a Slepp, Follow the Flow, Krúbi, Pogány Induló, Bagossy Brothers Company, Carson Coma, Majka, Wellhello, Azahriah vagy éppen Dzsúdló. Rajtuk kívül még rengeteg közkedvelt előadót mutat be a 3 napos fesztivál, mely szintén a Balaton vizének ígéretével csábítja a résztvevőket. 

A magyar alternatív zene sokak kedvence lett az utóbbi időben. Ha egy ilyen hangulatú fesztivált keresünk, a Fishing On Orfűn a helyünk. Az egyre nagyobb érdeklődésnek örvendő fesztivál 4 napon keresztül sorakoztatja fel mind a népszerű, mind a még underground elődókat. Színpadra lép a 30Y, Analog Balaton, Belga, Beton.Hofi, Blahalouisiana, Bohemian Betyars, Csaknekedkislány, Elefánt, Parno Graszt, Quimby, Péterfy Bori & Love Band, Krúbi és még sokan mások. Tekintve, hogy a fesztivál a Pécsi-tó közvetlen közelében foglal helyet, a strandolás élménye itt sem marad ki, a víziszínpad pedig egy igazán különleges koncertélményt nyújt. 

Az alternatív zenénél maradva pedig érdemes lehet felkeresni a Művészetek Völgyét. Ez a különleges, 10 napos fesztivál 3 balaton-felvidéki falu, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend utcáit, épületeit, intézményeit varázsolja koncerttérré, galériává és színházzá, megtöltve azokat közel 2000 programmal. A különböző színházi, irodalmi, zenei, filmművészeti és táncművészeti előadások mellett koncertekből sincs hiány, az idei fellépők közt szerepel például a Margaret Island, Irie Maffia, Blahalouisiana, Quimby, Aurevoir, Punnany Massif, Ivan and the Parazol, Budapest Bár vagy éppen a 30Y. 

Amint az a fentiekből kiderült, számos csodálatos fesztivál közül válogathatunk. És bátorítanám is a kedves olvasót, ha teheti, menjen és tapasztalja meg az igazi fesztiválélményt. Kevés felszabadítóbb érzés van a zene és a közösség ilyen módon történő egyesülésénél. Egy hatalmas táncoló és éneklő tömeg közepén érzi igazán szabadnak és felszabadultnak magát az ember.