ITTHON

Fahéjas csiga – Őszi recept 

Az ősz tökéletes időszak fahéjas csigák sütésére, hiszen a fahéj és a karamellizált cukor illata azonnal melegséget varázsol a lakásba. Ez a recept egyszerűen elkészíthető, és az eredmény egy puha, omlós csiga, amelyet egy csipetnyi almás íz is feldob. Gyors, könnyű és isteni finom, albérletedben és a kollégiumban is könnyen elkészítheted, úgyhogy érdemes kipróbálni. 

Hozzávalók 

A tésztához: 

  • 500 g liszt 
  • 7 g szárított élesztő 
  • 250 ml langyos tej 
  • 75 g cukor 
  • 75 g olvasztott vaj 
  • 1 tojás 
  • csipetnyi só 

A töltelékhez: 

  • 100 g puha vaj 
  • 150 g barna cukor 
  • 1 ek fahéj 
  • 1 közepes alma, lereszelve (opcionális, az őszi ízvilág fokozásához) 

A mázhoz: 

  • 100 g porcukor 
  • 2–3 ek tej vagy krémsajt (opcionális, ha gazdagabb mázat szeretnénk) 

Elkészítés 

  1. A tészta elkészítése: A langyos tejben keverjük el az élesztőt és egy kis cukrot, majd hagyjuk állni 5–10 percig, amíg felfut. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sót és a maradék cukrot. Adjuk hozzá az élesztős keveréket, az olvasztott vajat és a tojást, majd gyúrjuk sima tésztává. Ha túl ragacsos, adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha túl száraz, néhány csepp tejet. 
  1. Kelesztés: Fedjük le a tálat, és hagyjuk a tésztát meleg helyen kb. 1–1,5 órán át kelni, amíg duplájára nő. 
  1. A fahéjas töltelék elkészítése: Egy kis tálban keverjük össze a puha vajat, barna cukrot és fahéjat egy kenhető, fűszeres masszává. Ha szeretnénk almát hozzáadni, reszeljük le, és jól nyomkodjuk ki a levét, mielőtt belekevernénk a töltelékbe. 
  1. Nyújtás és formázás: Miután a tészta megkelt, borítsuk lisztezett felületre, és nyújtsuk ki kb. 1 cm vastag téglalappá. Kenjük meg a fahéjas vajjal, és ha reszeltünk almát, akkor egyenletesen oszlassuk el rajta. 
  1. Tekercselés és szeletelés: A tésztát hosszabb oldalánál fogva szorosan tekerjük fel. A tekercset vágjuk kb. 3 cm vastag szeletekre, és helyezzük a csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe, kis távolságot hagyva közöttük. Érdemes egy rövid cérnával vágni a szeleteket, hiszen tökéletes csigákat formázhatunk vele. 
  1. Újabb kelesztés: Fedjük le a tepsit, és hagyjuk a csigákat még 30 percig kelni. 
  1. Sütés: Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és süssük a csigákat 20–25 percig, amíg aranybarnák lesznek. 
  1. Máz elkészítése: Keverjük össze a porcukrot a tejjel vagy krémsajttal, amíg sima mázat kapunk. Amikor a csigák kissé kihűltek, csorgassuk rá a mázat. 

Tipp: A frissen sült fahéjas csigákat érdemes azonnal, melegen fogyasztani, de másnap is megmarad a puhaságuk – persze ha marad belőlük! 

Grafika: Kovács Emese