Az ősz tökéletes időszak fahéjas csigák sütésére, hiszen a fahéj és a karamellizált cukor illata azonnal melegséget varázsol a lakásba. Ez a recept egyszerűen elkészíthető, és az eredmény egy puha, omlós csiga, amelyet egy csipetnyi almás íz is feldob. Gyors, könnyű és isteni finom, albérletedben és a kollégiumban is könnyen elkészítheted, úgyhogy érdemes kipróbálni.
Hozzávalók
A tésztához:
- 500 g liszt
- 7 g szárított élesztő
- 250 ml langyos tej
- 75 g cukor
- 75 g olvasztott vaj
- 1 tojás
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 100 g puha vaj
- 150 g barna cukor
- 1 ek fahéj
- 1 közepes alma, lereszelve (opcionális, az őszi ízvilág fokozásához)
A mázhoz:
- 100 g porcukor
- 2–3 ek tej vagy krémsajt (opcionális, ha gazdagabb mázat szeretnénk)
Elkészítés
- A tészta elkészítése: A langyos tejben keverjük el az élesztőt és egy kis cukrot, majd hagyjuk állni 5–10 percig, amíg felfut. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sót és a maradék cukrot. Adjuk hozzá az élesztős keveréket, az olvasztott vajat és a tojást, majd gyúrjuk sima tésztává. Ha túl ragacsos, adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha túl száraz, néhány csepp tejet.
- Kelesztés: Fedjük le a tálat, és hagyjuk a tésztát meleg helyen kb. 1–1,5 órán át kelni, amíg duplájára nő.
- A fahéjas töltelék elkészítése: Egy kis tálban keverjük össze a puha vajat, barna cukrot és fahéjat egy kenhető, fűszeres masszává. Ha szeretnénk almát hozzáadni, reszeljük le, és jól nyomkodjuk ki a levét, mielőtt belekevernénk a töltelékbe.
- Nyújtás és formázás: Miután a tészta megkelt, borítsuk lisztezett felületre, és nyújtsuk ki kb. 1 cm vastag téglalappá. Kenjük meg a fahéjas vajjal, és ha reszeltünk almát, akkor egyenletesen oszlassuk el rajta.
- Tekercselés és szeletelés: A tésztát hosszabb oldalánál fogva szorosan tekerjük fel. A tekercset vágjuk kb. 3 cm vastag szeletekre, és helyezzük a csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe, kis távolságot hagyva közöttük. Érdemes egy rövid cérnával vágni a szeleteket, hiszen tökéletes csigákat formázhatunk vele.
- Újabb kelesztés: Fedjük le a tepsit, és hagyjuk a csigákat még 30 percig kelni.
- Sütés: Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és süssük a csigákat 20–25 percig, amíg aranybarnák lesznek.
- Máz elkészítése: Keverjük össze a porcukrot a tejjel vagy krémsajttal, amíg sima mázat kapunk. Amikor a csigák kissé kihűltek, csorgassuk rá a mázat.
Tipp: A frissen sült fahéjas csigákat érdemes azonnal, melegen fogyasztani, de másnap is megmarad a puhaságuk – persze ha marad belőlük!
Grafika: Kovács Emese