1367 MI

„Minden a jó időmenedzsmenten múlik” – Interjú Kovács Bettivel, az EHÖK elnökhelyettesével

Az EHÖK vezetőségének bemutatásáról szóló interjúsorozatunk következő részében az EHÖK elnökhelyettesével, Kovács Bettivel beszélgettünk arról, milyen feladatokat takar pontosan az általa betöltött pozíció, milyen emlékek, élmények fűzik hozzá, illetve bepillantást engedett számunkra abba is, hogy telnek a napjai, mikor épp nem az egyetemi szférában tevékenykedik. 

Már évek óta a HÖK és az EHÖK munkatársaként, jelenleg pedig az EHÖK elnökhelyetteseként ismerhetünk téged. Mesélnél egy kicsit arról, mi motivált arra, hogy az egyetemi tanulmányaid mellett ezt az utat válaszd? 

Alapvetően nyitott és érdeklődő személynek tartom magam, aki szívesen segít másoknak, így már az egyetemi tanulmányaim kezdetén tudtam, hogy ezeket az éveket nem csak tanulással szeretném tölteni. A 2017-es ETK-s gólyatáborban kezdődött minden. A seniorom – akit nálunk pásztornak neveznek – hívta fel a figyelmemet arra, hogy évfolyamfelelőst keresnek a Hallgatói Önkormányzatba.

Ezzel vette kezdetét a munka, melyben központi szerepet töltött be a hallgatói érdekképviselet és az évfolyamban felmerülő problémák megoldása.

Pár évnyi eredményes együttműködést követően már HÖK-elnökhelyettesként, majd ügyvivő elnökként volt lehetőségem segíteni az oktatók és a hallgatótársaim munkáját. A helyzetem különleges volt, hiszen a pandémia közbeszólt, így az EHÖK Küldöttgyűlésének szavazata által kaphattam lehetőséget az úgynevezett ügyvivő elnöki pozíció betöltésére, amelyre egészen addig van lehetőség, amíg közvetlen hallgatói választás nem bonyolítható le, így volt ez a távolléti oktatás okán is. A feladatköröm lényegében ugyanaz volt, mint egy hallgatók által megválasztott elnöknek, csak a hivatalos megnevezésem tért el a megszokottól. A megbízásnak köszönhetően volt szerencsém megszervezni a gólyatábort és a gólyabált az ETK-n egy fantasztikus csapattal. Ezt követően kaptam a megtisztelő felkérést az EHÖK akkori vezetőségétől, melyben elnökhelyettesként képzelték el velem a közös munkát. 

Hogy zajlik egy átlagos munkanapod? Elmesélnéd nekünk, mit csinál pontosan egy elnökhelyettes, illetve mit szeretsz a munkádban leginkább? 

Az EHÖK-ön belül minden elnökhelyettesnek más a feladatköre. Én például a szervezeti egységen belül a Kapcsolati Iroda munkáját irányítom mint a kapcsolati ügyekért felelős elnökhelyettes. Feladataim közé tartozik a beiskolázási kampányokban történő szerepvállalás és a kitelepüléseken való részvétel szervezése, lebonyolítása, mint például az Educatio, a Pont Ott Parti vagy a PTE Kultúrfeszt. A Hallgatói Szolgáltatási Központtal együttműködve részt veszek különböző EHÖK által érintett programok/programsorozatok (mint például a Kulturális Kalandozások programsorozat) szervezésében és lebonyolításában is. Továbbá kapcsolattartóként dolgozom együtt a PTE Zöld Egyetem program munkatársaival. Ha ki kell emelnem egy konkrétumot, amit leginkább szeretek a munkámban, akkor az a rendezvényszervezés lenne. Nincs jobb érzés annál, mint amikor látom, hogy beérett a hetekig, akár hónapokig tartó munkánk gyümölcse. A közeljövőben például a Hallgatói Szolgáltatási Központtal való közreműködés keretein belül a mohácsi busójáráson is részt fogunk venni.

Jelenleg milyen tanulmányokat folytatsz a PTE-n? 

2021-ben szereztem meg a gyógytornász BSc-diplomámat. Jelenleg egészségügyi menedzser mester szakon folytatom a tanulmányaimat, szintén itt, a pécsi ETK-n. A menedzserképzést nagyon hasznosnak találom, mert a szak elvégzésével az érdeklődési köröm bővítése mellett betekintést nyerhetek a kórházi struktúra működésébe, valamint pénzügyi ismeretekre is szert tehetek. 

Fontos a munka, na meg persze a tanulás is, de a szabadidős tevékenységekről se feledkezzünk meg. Van valamilyen különleges, vagyis inkább számodra különleges hobbid, amit szívesen űzöl? 

Az egészséges életmódra való törekvés fontos része a mindennapjaimnak, így heti 3-4 alkalommal szakítok időt az edzésre. Emellett nagyon szeretek főzni és új ízekkel kísérletezni. Nemrég kezdtem el egy nyelvtanfolyamot, hogy fejlesszem az angoltudásom, ezt is igyekszem hasznos és egyben kellemes szabadidős programként kezelni. 

Miként tudod összehangolni a tanulmányaid, valamint a magánéleted a munkáddal? Gyakori eset, hogy sokaknál egyik a másik rovására megy. Van esetleg valami jól bevált módszered, amit megosztanál az olvasókkal?

Úgy gondolom, minden a jó időmenedzsmenten múlik, illetve azon, hogy az ember képes legyen felállítani a maga számára egy prioritási sorrendet. Alkalomtól, időszaktól is függ, mikor mit kell előtérbe helyeznem, de alapvetően igyekszem megtalálni azt a fajta egyensúlyt a munka, az egyetem és a magánéletem között, ami kisebb tervezéssel ugyan, de úgy gondolom, működik.

Fotók: Arató Ágota