1367 Rendezvények

Gyertek, és űzzük el együtt a telet! – Mohácsi busójárás, beharangozó

A 2023-as tavaszi szemeszter is sok szabadidős programmal kecsegtet a pécsi hallgatók számára. Ezek egyike az Hallgatói Szolgálatási Központ által szervezett Kulturális Kalandozások című programsorozat keretei közt megvalósuló kiruccanás lesz, melynek első megállója nem más, mint a Mohácsi Nemzeti Emlékhely meglátogatása és a busójárás. Ha van időtök, ne habozzatok! Látogassatok el a Központi Ügyfélszolgálatra, a PTE BTK HÖK Szolgáltató Irodába vagy a PTE MIK HÖK Szolgáltató Irodába, és szerezzetek jegyet, hogy mindössze 2000 forint ellenében ti is részesei lehessetek ennek az egynapos, tradicionális programnak. (A jegy ára tartalmazza a teljes útiköltséget, mivel az utazás lehetősége is biztosítva van az érdeklődők számára.) 

Ahogy azt már említettük, az utazás lehetőségével oda-vissza élhettek, így lényegében annyi lesz a dolgotok, hogy jól érezzétek magatokat, és kiélvezzétek a tél utolsó napjait egy hatalmas hagyományőrző buli keretein belül.

Az indulás 2023. 02. 21-én, 12:30-kor lesz esedékes a Tudásközpont parkolójából. (Figyelem: legyetek tekintettel másokra és a program menetére, és próbáljatok időben odaérni, hogy minden zökkenőmentesen indulhasson.) 

Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy a programterv pusztán irányadó jelleggel bír, tehát lehetőségetek van egyéni program szervezésére is a Mohácson töltött néhány órában. Aki azonban a program szerint szeretné alakítani az idejét, íme minden hasznos infó: a program első állomása a Mohácsi Nemzeti Emlékhely lesz, mely idegenvezetéssel egybekötve kerül lebonyolításra. Ez nagyjából egy óráig fog tartani. Ezt követően többórás szabadprogram következik, így a családdal, barátokkal, illetve a hallgatótársaitokkal lesz lehetőségetek kiélvezni a farsangolás varázslatos élményének minden egyes pillanatát. Ezzel egy időben megkezdődik a program fő attrakciója, a télűzés és tavaszköszöntés sokác népszokásaként ismert busójárás, melynek történetéről írótársam, Poszpisch Nóra kitűnő cikkében olvashattok bővebben. Mindez a (mohácsi) Széchenyi téren zajlik majd. 16.30-tól a program a néptánc szerelmeseinek is kedvez, hiszen a Zora Táncegyüttes műsorát csodálhatjátok meg a Széchenyi téri színpadon. Egy órával később ugyanitt a hangulat a tetőfokára hág, hiszen a máglyagyújtás és a koporsóégetés formájában megkezdődik a valódi télűzés, mely a Buso Club közreműködésével valósul meg. A program vége szintén a táncos lábúaknak kedvez: a Széchenyi tér színpadán a busók táncházzal kedveskednek a látogatóknak. A program várhatóan este 19.00-kor zárul, így a busznál való gyülekezés időpontja is nagyjából ekkor várható. 

Ha szeretnétek valami igazán hazai programmal kiszakadni a szürke hétköznapokból, ha szeretnétek egy jó buliban megismertetni a külföldi hallgatókkal, barátokkal a kultúránkat, akkor gyertek, és űzzük el együtt a telet!

A programhoz tartozó Facebook-esemény ezen a linken érhető el.

Fotó: Guzsvány Réka