KIKAPCS

A tánc világnapja – táncos filmajánló

Április 29-én a tánc világnapját ünnepeljük, ennek alkalmából pedig összegyűjtöttem pár ikonikus és szórakoztató filmet Nektek, amik e téma köré épülnek. Ha esetleg nem láttad volna őket, itt az idő bepótolni, de ha már túl vagy rajtuk, akkor jó nosztalgiázást!

A táncos filmek kapcsán szinte biztos, hogy a legtöbb embernek az Emile Ardolino rendezte Dirty Dancing jut először eszébe, ami az 1960-as években játszódik, Patrick Swayze és Jennifer Grey párosával és az ’(I’ve Had) The Time of My Life’ című számmal. 

Baby és családja egy nyaralóhelyen tölti vakációját, ahol Baby megismerkedik Johnnyval, aki csak úgy a tánc szerelmese, mint a fiatal lány. A férfit párja egyedül hagyja, pont a fellépésük előtt, így Baby-nek kell besegítenie. Hiába szüleik ellenkezése, kettősük és koreográfiájuk mindenkit elvarázsol a film végére.

Nagyon retro, de kihagyhatatlan!

A Step Up-filmek közül az összes zseniális! Hat film született, amik mindegyike más történetet dolgoz fel és más szereplőt helyez a középpontba, így mindenki életébe betekintést nyerhetünk egy picit. A közös, ami ezeket a filmeket összeköti, az a tánc és maga a társaság, hiszen főként egy körből ismerhetjük meg a többiek történeteit, tánc iránti szeretetüket és szerelmi életüket.

Az első filmet 2006-ban mutatták be Anne Fletcher rendezésével, olyan színészek közreműködésében, mint például Channing Tatum, Jenna Dewan, Mario, Drew Sidora, Damaine Radcliff és Rachel Griffiths. Az egyik legigényesebb filmsorozat, amit valaha láttam; a hosszú, lélegzetelállító táncjelenetek miatt kötelező megtekinteni ezeket a filmeket!

Meghökkentő táncjelenetekkel a Magic Mike is büszkélkedhet, de nem teljesen úgy, mint a fent említett felvételek. Az első filmet 2012-ben mutatták be, Steven Soderbergh rendezésében, főszerepben Channing Tatum-mal – aki egyébként a való életben is táncos volt -, de Alex Pettyfer, Matthew Bomer, Joe Manganiello és Matthew McConaughey is szerepel a filmben. Mike nappal munkásember, aki leginkább bútorokkal foglalkozik és  autót szerel, de este revüműsorban vetkőzik és táncol a főként női közönségének, akik ezt szeretik hangos ujjongással és dollárokkal jutalmazni.

Akik szeretik a már-már erotikusabb, de táncos filmeket és persze Channing Tatum-ot, azoknak ezt és a folytatást is meg kell nézniük, ami a Magic Mike XXL és a Magic Mike utolsó tánca.

Táncos filmet dolgoz fel többek között a Feel the Beat, az Another Cinderella Story és a Take the Lead is, így ha a fent említettek nem nyerték volna el a tetszésed, akkor ezek közül is válogathatsz. Neked melyik a kedvenced?

Grafika: Zalai Dalma