MERÜLJ EL

„Vagy hősként halsz meg, vagy addig élsz, míg magad is gonosszá változol” – 15 éves A sötét lovag

Immár tizenöt éve annak, hogy Christopher Nolan újradefiniálta a képregényfilmeket. 2008-ban került a mozikba a rendező Batman-trilógiájának középső része. Az kétségtelen, hogy Nolan filmjét a kultikussá váláshoz Heath Ledger alakítása is hozzásegítette, azonban azt túlzó lenne kijelenteni, hogy csak a 2008-ban, huszonnyolc éves korában elhunyt ausztrál színész tette volna naggyá A sötét lovagot.

A történet valahol ott veszi kezdetét, hogy a 2005-ös Batman: Kezdődik mozi utolsó jelenetében James Gordon felügyelő (Gary Oldman) megmutat egy kártyát Batmannek (Christian Bale), amin a Joker szerepel. A rajongók fejében már ekkor elkezdtek születni teóriák, hogy ki alakítja majd a Denevérember ikonikus ellenlábasát. A legtöbben Robin Williamst látták volna szívesen zöld hajjal és lila öltönyben, azonban Nolan fiatalabb színészt akart Joker szerepére. Ledger pedig jelentkezett is a rendezőnél, és őt választották ki. A rajongók nagy része ekkor teljes sokkban volt, mert el sem tudták képzelni, hogy egy olyan színész játssza Batman ellenfelét, aki a Túl a barátságon-ban és a 10 dolog, amit utálok benned című filmekben játszott főszerepet. Bale mellett visszatért Alfred szerepébe Michael Caine, Lucius Fox szerepét pedig ismét Morgan Freeman öltötte magára. Az új színészek Ledger mellett Aaron Eckhart és Maggie Gyllenhaal voltak, előbbi Harvey Dent szerepét kapta meg, míg utóbbi Katie Holmest váltotta Rachelként.

A forgatás 2007. április 18-án kezdődött meg Chicagóban, a bankrablós nyitójelenettel, majd a stáb átrepült Angliába, aztán pedig Hong Kongba, hogy ott aztán befejezzék a produkciós szakaszt. Az első előzeteseknél mindenki szája tátva maradt attól, hogy mennyire sötétre álmodta meg Nolan másodszorra Gothamet és a karaktereket. Mert az első előzetes főleg Ledger Jokerére fókuszál, őt halljuk többet beszélni, és számtalan ikonikussá vált mondata elhangzik az első előzetesben. Aztán 2008. január 22-én minden megváltozott. Heath Ledger egy véletlen gyógyszertúladagolás következtében életét vesztette. Ez alapvetően változtatta meg a film marketingjét, a hátralévő munkával egyetemben. Az ausztrál színésznek egy jelenetét sem kellett újravenni vagy utólag szinkronizálni. Ez megkönnyítette Nolan dolgát, azonban rettentően nehéz volt neki befejeznie a filmet, hiszen minden egyes alkalommal szembesülnie kellett színészének a hiányával.

Nem akarom a film cselekményét tárgyalni, elég csak annyit írni róla, ami egy rövid ajánlónak is aligha lenne elég: Gotham teljesen a feje tetejére áll a Batman és Joker között zajló küzdelem következtében. Ezt a filmet látni kell, ezt az alakítást át kell élni. A sötét lovagban mindenki, de tényleg mindenki az első jelenettől az utolsóig zseniális alakítást nyújt. Christian Bale véleményem szerint a legjobb azok közül, akik valaha magukra öltötték a köpenyes igazságosztó jelmezét, Michael Caine elképesztően alakítja Alfredet, ahogyan Aaron Eckhart is brillírozik Dent/Kétarc szerepében. Nem lehet szó nélkül elmenni Hans Zimmer zseniális zenéje mellett sem, amely kiváló aláfestésként szolgál a jelenetek során. A film kiindulópontjától kezdve érezhető, hogy a Ledger által alakított Joker sokkal veszélyesebb és kiszámíthatatlanabb, mint a korábbi, Jack Nicholson által életre keltett viccmester. Itt inkább az anarchia és a káosz van a főszerepben, amit sikerül is rászabadítani Gothamre. A sötét lovag több, mint egy képregényfilm vagy szuperhősfilm. A kétezres évek egyik legjobb drámájára sikeredett a trilógia második darabja. Hangsúlyosak az emberi sorsok, a fejlődéstörténetek és a végkifejlet, ami egy pillanatra akár fel is oldozhatna, de aztán eszünkbe jut, hogy minden létező dolog elromlott a film végére, ami A sötét lovag elején még fixnek vagy egészségesnek tűnt. 

Tizenöt év távlatából felesleges kritikát írni erről a remek alkotásról, amiről már mindenki elmondta a véleményét. A sötét lovagot tényleg látni kell. Nem elég egyszer, mert úgy nem lehet figyelni minden egyes apró részletre. Ez a film felfal, megemészt, és utána darabokban köp ki, hogy jó ideig tartson, mire sikerül összeraknod magad valamilyen szinten. Végezetül álljon itt egy idézet, ami tökéletesen bemutatja, mire lehet számítani A sötét lovagtól. 

„Teremts egy kis zűrzavart! Bontsd meg a felállított rendet, és mindent elnyel a káosz! Én a Káosz ügynöke vagyok. És tudod, milyen a káosz? Igazságos!”

Grafika: Kiss Henrietta