MERÜLJ EL

„A világ tele van jó apákkal” — Apák napja

Az apák napját minden év június harmadik vasárnapján ünnepeljük. Idén, 2023-ban ez a dátum június 18-a, amikor kedveskedhetünk édesapáinknak. Természetesen nem ez az egyetlen nap, amikor hálásnak kell lennünk értük, azonban az év ezen napján őket ünnepeljük, s ez az a nap, ami róluk szól.

Az apák napja eredete

Mielőtt belekezdenénk édesapáink éltetésébe, nézzük meg, hogy honnan ered az ünnep. A legelső apák napját 1910-ben tartották meg az USA-ban, azonban kellett jó pár évet várni arra, hogy ezt a jeles napot egy egész nemzet ünneplje: erre először 1972-ben került sor.

Az ünnep „szülőanyja”

Az apák napját egy amerikai lányhoz, Sonora Smart Doddhoz kötik, aki a 20. század elején tett erőfeszítéseket arra, hogy minden évben méltón köszöntsék a világ édesapáit. Sonorát és testvéreit édesapjuk, William Jackson Smart nevelte fel teljesen egyedül, hiszen felesége belehalt az utolsó gyermek születésébe. A gyerekek sok szeretetet, törődést és figyelmet kaptak neveltetésük során, a lányt ez inspirálta arra, hogy az édesanyák mellett az édesapáknak is legyen ünnepnapjuk. Sonora eredetileg június 5-ét tűzte ki az ünnep dátumának, mivel  édesapja ezen a napon látta meg a napvilágot. Sajnos ez a terv nem valósult meg, de így sincs ok a panaszra, hiszen a hölgy elérte célját: hivatalosan bejegyezték a naptárba az apák napját, azonban a dátum június harmadik vasárnapjára tolódott. Ezután Smarték lakóhelyén, Spokane-ben minden évben megtartották az apák napját, azonban ahogyan már korábban említettem, a nagy „áttörésre” még várni kellett. 

Az apák napjában természetesen a kereskedők látták meg elsőként a lehetőséget, így ők nagy szorgalmazói voltak annak, hogy nemzetileg elismert legyen az ünnep. Az Amerikai Egyesült Államok 28. elnöke, Woodrow Wilson, valamint az egykori külügyminiszter, William Jennings Bryan is szerette volna nemzeti ünneppé nyilvánítani, azonban ez akkoriban nagy ellenállásba ütközött, a helyzeten pedig az akkor virágzó feminizmus sem segített. 1972-ben viszont megtört a jég: Richard Nixon elnök hivatalosan is elismerte június harmadik vasárnapját mint az apák napja ünnepét.

Mit ajándékozzunk?

Mint ahogyan édesanyáinkat, úgy természetesen édesapáinkat is szeretnénk méltón megköszönteni, hogy valamelyest viszonozzuk a tőlük kapott sok jót. Ahogyan a mondás tartja: ahány ház, annyi szokás, így az ajándékok is eltérőek lehetnek, hiszen mindenkinek másmilyen az ízlése, azonban egy biztos: bármit is adsz édesapádnak, biztosan csillogó szemmel fogja átvenni, hiszen neki a legfontosabb az, hogy tőled van.

Az elkövetkező sorokban összegyűjtöttem néhány ajándékötletet, hátha sikerül ihletet merítenetek belőlük.

Feliratos kulcstartó, bögre

Tudom, hogy ez az ajándékozásnak egy elég egyszerű formája, viszont a kevesebb néha több. Persze nem azt mondom, hogy halmozz bögrét bögrére, vagy kulcstartót kulcstartóra, azonban ha még nem ajándékoztál hasonlót, és tényleg semmi ötleted nincsen, akkor ez az apróság kedves ajándék lehet édesapád számára, hiszen a bögrére, kulcstartóra került felirattal egyedivé tehetsz egy egyébként hétköznapi tárgyat.

Naptár, kép, emlékkönyv

Az ünnep közeledtével biztosan neked is sok hirdetést dobnak fel a közösségimédia-oldalak különböző ajándékokról. Ami egy igen emlékezetes és úgyszintén egyedi ajándék lehet, az a saját képeitekkel ellátott naptár vagy emlékkönyv. Az interneten számtalan oldal található, ahol ilyen ajándékokat gyártanak. Ide kattintva pedig szét is tudsz nézni egy ilyen oldalon.

Élményt ajándékba

Ha kifogytál a tárgyi ajándékokból, akkor egy közös élménnyel is meglepheted szeretted, amivel nem tudsz mellélőni. Biztosan van olyan elfoglaltság, amit édesapád kipróbálna, vagy szeret, s ha ezt veled együtt tudja megélni, akkor az biztosan kitűnő ajándék lesz számára.

Persze ne csak ezen a napon legyünk hálásak édesapáinkért, hiszen ők egy egész életen át törődnek velünk, segítenek és szeretnek! Boldog apák napját minden édesapának!

„A világ tele van jó apákkal. Hogy miről ismerni fel őket? A jó apák azok, akik olyan rettenetesen hiányoznak, hogy távollétükben minden összeomlik. A jó apák azok, akik szeretnek, már jóval azelőtt, hogy megérkeznénk. A jó apák azok, akik keresésünkre indulnak, amikor nem leljük a hazavezető utat. Igen. A világ tele van jó apákkal. És a legjobbak azok, akik mellett életük párja jó anyának érezheti magát.”

Született feleségek

Forrás

Grafika: Diana Munjin