ITTHON

Nyaralás egyetemistaként

A nyári hónapok elengedhetetlen része a nyaralás, ami nem csak a leggazdagabbak kiváltsága, akár egyetemistaként is elkezdhetjük a világjáró életmódot. Ebben a cikkben összeszedtem pár tippet, ötletet és helyet, hogy sikerüljön olcsóbban megúszni az utazást.

Egy nyaralás vagy egy utazás megszervezése stresszes feladatnak tűnhet, főleg, ha limitált a költségvetésünk, ezért fontos az előre tervezés. A helyszín kiválasztása során már érdemes figyelembe vennünk az odajutási lehetőségeinket. Magyarország területén a tömegközlekedéssel való utazás diákok számára olcsóbb, mint valaha. Az új havi országbérletet igénybe véve 1890 forintért utazhatunk távolsági buszokon és vonatokon egyaránt az ország bármely pontjára. Erről bővebben az orszagberlet.hu oldalon tájékozódhattok. A helyszín kiválasztásában pedig segítségünkre lehet a csodahelyek.hu, ahol Magyarország mellett európai látványosságokat is találunk az oldalon, amelyeket érdemes lehet megnézni. Itt sok kirándulási és természetjáró lehetőséget találhatunk, ami egy tökéletes pénztárcabarát program.

Külföldi utazásnál általában a repülés a legkényelmesebb verzió. Érdemes sűrűn nézni a különböző légitársaságok weboldalait, hogy lecsaphassunk egy last minute ajánlatra. Emellett az éjszakai vonatok is nagyon kényelmesek. Például Budapestről közvetlen járattal eljuthatunk Splitbe, így elkerülve az autópálya zsúfoltságát. Ezen felül az utazási irodák által szervezett buszos csoportkirándulások is jó áron megtalálhatóak, ehhez az utazómajom oldalát ajánlom.

A legnagyobb kiadást talán a szállás jelenti egy üdülés során. Véleményem szerint a szállás.hu az egyik legátláthatóbb szállásfoglaló weboldal. Rendezésnél az ár szerint növekvőt választva megtalálhatjuk a legolcsóbb lehetőségeket, valamint a legtöbb szállásfoglalásnál élményekre felhasználható kuponokat is kapunk 20-25%-os kedvezményekkel. Emellett, ha külföldre szeretnénk utazni a Worldpackers programon keresztül munkavállalásért cserébe akár ingyen is kaphatunk szállást (www.worldpackers.com). Ha van lehetőség, a kempingezés is egy jó megoldás lehet, bár ennél az opciónál a kényelemre nem igazán számíthatunk. Ezeken felül azt is érdemes megnézni egy-egy szállásnál, hogy van-e diákkedvezményük, de a diákszállások is árban kedvező megoldást nyújtanak.

Ha már kiválasztottuk a helyszínt érdemes minél hamarabb megtervezni a programjainkat. Sok helyen, ha előre megvesszük a jegyet, olcsóbb, mint a helyszínen. Továbbá a szezonális programokat is le tudjuk foglalni és meg tudjuk tervezni az egész napot, ezzel csökkentve az esélyét a felesleges kiadásoknak. Mint már említettem, az egyik legjobb ingyenes programlehetőség a kirándulás, de sokszor találhatunk ingyenes múzeumi kiállításokat, szabadtéri, közösségi eseményeket is. Az étkezésen is spórolhatunk, ha van lehetőség saját magunkra főzni, vagy a kevésbé ismert, helyiek által üzemeltetett éttermek választásával.

Nem mindig a legfelkapottabb helyszíneket érdemes az utazás céljául kitűzni, ugyanis ezek a helyek tele vannak turistákkal, emiatt magasabbak az árak. Például Görögországban elutazhatunk Kos szigetére, ami az ötödik a tizenöt legmegfizethetőbb szigetek egyikének. A hatodik pedig Milos szigete, ami nincs messze Athéntól sem és csodaszép tengerpartjai vannak. Az InsureMyTrip utazásbiztosítási összesítő és összehasonlító oldalak felmérése alapján (forbes) 2023-ban Európán belül Ausztria, Lengyelország és Németország a legmegfizethetőbbek nyaralás szempontjából. A többi régióban pedig, Puerto Rico, Panama és Kolumbia áll az első helyen.

Ezeket a szempontokat figyelembe véve, alapos tervezés mellett bárki átélheti az álmainak és pénztárcájának megfelelő nyaralást, még egyetemistaként is. 

Grafika: Kovács Emese