ITTHON KIKAPCS

Európa csúcsán a magyar utánpótlás

2023. július 6-án startolt el az U19-es női kézilabda Európa-bajnokság. A magyar különítmény abszolút esélyesként és nagy ambíciókkal utazott ki, mivel az utóbbi két Eb győztese volt. A csapat szövetségi kapitánya az előző években sikereket elért Szilágyi Zoltán, aki a debreceniek edzőjeként a Bajnokok Ligájába bevezette az együttest. A meccseknek Románia adott otthont.

A csoportkör első mérkőzését a franciákkal vívták a magyarok, mely szoros végjátékot követően magyar sikert hozott. Ettől kezdve nem igazán találtak méltó ellenfelet a mieink; Szerbián és Norvégián átgázolva jutottak a középdöntőbe, Dánia legyőzésével pedig biztossá vált a legjobb négy közé jutás, és tét nélkül, felszabadultan készülhettek Montenegró ellen. 

Az elődöntőt péntek este a házigazda Románia ellen vívták a lányaink. Az első játékrészben fej-fej mellett haladtak a csapatok. Az előny nagyrészt a magyaroknál volt, a félidőben 2321-es állással cseréltek térfelet a játékosok. A második félidő nem hozott meglepetést: a magyar lányok hozták a megszokottat, és lesöpörték ellenfelüket a pályáról. A végeredmény 3426 lett, a meccs emberének a Győri Audi ETO KC játékosát, a 6 gólos Farkas Júliát választották. 

A döntő előtt joggal merülhettek fel kérdések a sportág kedvelőiben. A hosszabbítással döntőbe jutó Dániával már találkoztak a mieink a középdöntő során. Akkor kiütéssel, 4123-ra győzte le ellenfelét a piros-fehér-zöld csapat. Ennek ellenére a döntő első félidejében kapkodósan játszottunk, sok hiba és pontatlanság jellemezte a magyarokat. A félidei eredmény (1417) nem mutatkozott biztatóan, azonban a második játékrészre Magyarország elővette valódi arcát, és lehengerlő játékkal folyamatosan emelte előnyét. Rá tudta erőltetni ellenfelére a saját játékát, mellyel teljesen megroppantotta Dániát. A végjátékra kilencgólos előnnyel fordultak a magyarok, és végül 3526-os végeredménnyel megnyerték a döntőt, így zsinórban harmadszor ült fel Európa trónjára Magyarország, és veretlenül lett Európa-bajnok. A 2004–2005-ben született korosztály ezzel az U17-es Európa-bajnoki cím és az U18-as világbajnoki bronzérem után újabb elsőséget szerzett. A torna All Star-csapatába bekerült Zaj Klára kapus és Simon Petra irányító is a magyar csapatból. Simon Petra egyben a torna MVP-je is lett.

„Óriási büszkeség, hogy Európa-bajnokok lettünk. Gratulálok a lányoknak, akik ma is hátrányból fordítva nyerték meg a meccset, ez a mentális erő az egész tornán jellemző volt rájuk, fantasztikusan játszottak.”

nyilatkozta Szilágyi Zoltán

A németgörög közös rendezésű U21-es férfi kézilabda világbajnokságon is remekül szerepelt nemzeti együttesünk. A csoportkörben és a középdöntőben átrohant ellenfelein, és egészen a döntőig menetelt. A hazai pályán játszó németek ellen azonban már nem sikerült a bravúr, így egy nagyon fényesen csillogó világbajnoki ezüstéremmel tértek haza a fiúk. Ilics Zorán bekerült az All-Star csapatba is. 

„Nagyon egyben volt a csapat, nagyon egységesek voltunk – ez is volt a célunk, hogy egy ilyen közösséget alakítsunk ki. Emiatt tudtunk idáig eljutni.”

Lukács Péter

Ezek alapján bátran kijelenthető, hogy a magyar kézilabdázás jövője jó kezekben van. Az utánpótlásban abszolút elit csapatok között számontartandó a magyar gárda.

Gratulálunk a játékosoknak és a szakmai stábnak!

Kép forrása: Magyar kézilabda-válogatott Facebook oldala