1367

Hol fogok lakni? – Semmi pánik! Várnak a pécsi kolik

Az egyetemi élet kezdetekor az egyik kardinális kérdés a lakhatásunk megoldása. Emlékszem még, mikor én voltam kis gólya, és 200 kilométerről költöztem le Pécsre. Nem ismertem még a várost és a lakhatási lehetőségeket sem. Éppen ezért ebben a cikkben szeretném bemutatni a kollégiumokat, hogy könnyebb legyen a döntés. A PTE összesen közel 3200 férőhellyel várja a hallgatókat, melynek 95%-a új, a modern követelményeknek megfelelően felújított.

1.      Boszorkány Kollégium

A kollégiumban blokkos rendszer van kialakítva, ami azt jelenti, hogy blokkonként 4 fő lakik együtt, szobánként 2-2 emberrel. A blokkokban közös vizesblokk található, tehát 4 főre jut egy fürdő és WC. A konyhák szintenként helyezkednek el, ezeket a hallgatók közösen használhatják. A kollégium tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető, a MIK (Műszaki és Informatikai Kar) az épület közvetlen szomszédságában, a BTK-TTK (Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Természettudományi Kar) pedig egy pár perces sétára található.

Kollégiumi díj: 21.450 Ft / hó (állami ösztöndíjas) | 27.950 Ft / hó (önköltséges)

2.      Jakabhegyi Kollégium

A kollégium alapvetően két szárnyra osztható, egy délire és egy északira, amelyeket a központi lépcsőház köt össze. A kollégiumban való közlekedést három lift teszi kényelmesebbé. A szobák szintén blokkos rendszerben vannak kialakítva, vagyis hat (szobánként 3-3) fő lakik együtt. A blokkokban található egy közös fürdő, WC, valamint konyha. A kollégiumban kifejezetten párok számára kialakított 2 fős szobák is helyet kaptak, ezekhez nem minden esetben tartozik külön konyha, de ettől eltekintve a szobák felszereltsége megegyezik a hatfős blokkokéval. A szobákon túl a hallgatók számára elérhetőek tanulószobák, mosókonyha, büfé, illetve egy konditerem, mely igénybevételéhez a jakabhegyi kollégisták kedvezményt kapnak.

Kollégiumi díj:

2×3 férőhely: 23.400 Ft / hó (állami ösztöndíjas) | 29.900 Ft / hó (önköltséges)

2 fős szoba férőhely: 26.000 Ft / hó (állami ösztöndíjas) | 22.500 Ft / hó (önköltséges)

3.      Szántó Kollégium

Az előbbiekhez hasonlóan ebben a kollégiumban is blokkos rendszer kialakításával 2×2 fős lakóegységeket hoztak létre. Blokkonként konyha, fürdő és WC áll rendelkezésre a hallgatók számára. Minden emeleten megtalálhatóak a már említett páros szobák., ezenkívül tanulószobák, mosókonyha és egy sütőszoba is. Több buszmegálló is található a kollégium környékén, így a BTK-TTK (Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Természettudományi Kar), ÁOK (Általános Orvostudományi Kar) és ETK (Egészségtudományi Kar) épületei pár perc alatt elérhetőek.

Kollégiumi díj: 26.000 Ft / hó (állami ösztöndíjas) | 32.500 Ft / hó (önköltséges)

4.      Szalay László Kollégium

A kollégium a Tudásközpont és a Kodály Központ között található. A már ismerős blokkos rendszer kialakításával hatfős lakóegységek (szobánként 3-3 fő) állnak a hallgatók rendelkezésére. A blokkokon belül étkező, konyha, fürdő és WC is található. A kollégium tömegközlekedéssel nagyon jól megközelíthető. Az ÁJK (Állam- és Jogtudományi Kar), a KTK (Közgazdaságtudományi Kar), valamint az MK (Művészeti Kar) pár perc sétára van a kollégiumtól. Emellett a BTK egyik, Zsolnay-negyedben található szakjának (kommunikáció- és médiatudomány) hallgatói is előszeretettel választják a Szalay Kollégiumot.

Kollégiumi díj: 23.400 Ft / hó (állami ösztöndíjas) | 29.000 Ft / hó (önköltséges)

5.      Laterum Kollégium

Ebben a kollégiumban a hallgatók háromágyas szobákban kerülnek elhelyezésre, szobánként vizesblokk, vagyis egy fürdő, illetve WC található. A konyha szintenként érhető el, amelyet közösen tudnak igénybe venni az itt lakók. A közelben található több bevásárlóközpont, konditerem, illetve tömegközlekedéssel az egyetemi karok épületei is könnyen és gyorsan megközelíthetők.

Kollégiumi díj: 19.500 Ft / hó (állami ösztöndíjas) | 26.000 Ft / hó (önköltséges)

A pécsi kollégiumok többségében akadálymentesített szobák is rendelkezésre állnak.

A Kaposvári, Szombathelyi, Zalaegerszegi és Szekszárdi Képzési Központokba felvételt nyert hallgatók számára is biztosítva van a kollégiumi lakhatás lehetősége.

A kollégiumban élő, szociálisan rászoruló hallgatóknak lehetőségük van arra is, hogy az Esélyegyenlőségi Pályázat keretein belül a kollégiumi díjukat az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat részben vagy teljesen átvállalja. A kollégiumi férőhelyet a felvételi döntést követően, augusztusban kell a hallgatóknak megpályázniuk. A felvételi eljárás során figyelembe veszik a hallgató tanulmányi eredményét (felvételi pontszámát), illetve a szociális helyzetét is. 

Fotó: Nagy Bence