MERÜLJ EL

„Az élet mit sem ér barátság nélkül” – Ma van a barátság világnapja

Az ember életében a családja után az egyik legfontosabb kapcsolata az, amelyet a barátaival ápol. Egy igaz barát veled együtt örül, büszke rád, és ha arra van szükséged, akkor minden erején felül támogat. Ma, július 30-án ünnepeljük igaz barátainkat, akik mindig ott vannak nekünk/velünk.

Rövid történet

A barátság világnapjának eredete Paraguayban keresendő, hiszen 1958-ban egy társaságnak itt fogant meg a fejében az ötlet, hogy a barátok számára is kellene tartani egy nemzetközi napot. Sajnos ekkoriban még ez az ötlet nem kapott nagy hangsúlyt, és nem nyert elismerést sem. Negyven évvel később, 1998-ban az akkori ENSZ főtitkár, Kofi Annan kinevezte Micimackót a barátság nagykövetévé. Mindezek után a paraguayi csapat gondolata elérte a célját, és 2011-ben az Egyesült Nemzetek Közgyűlése hivatalosan is megszavazta július 30-át a barátság világnapjának.

Milyen barátságtípusokat ismersz?

Mint minden ember, így minden barátság különbözik egymástól. Egyes korrelációkat többféleképpen tudunk differenciálni, attól függően, hogy milyen mély az adott kapcsolat. Nézzük is meg, hogyan lehet csoportosítani a baráti kapcsolatokat:

  1. Holtig tartó barátságok: Az e fajtába tartozó cimboráid azok, akik gyerekkorod óta veled vannak jóban-rosszban. Nem számít, hogy milyen messze vagytok egymástól, vagy milyen gyakran beszéltek: ha újra összekerültök, akkor ott folytatjátok, ahol egyszer abbahagytátok.
  2. Legjobb barátok: A legjobb barátaidat általában már abban a korban szerzed, amikor kezded megismerni önmagad, vagy éppen már megismerted. Ezek az emberek jó eséllyel kísérnek végig az életeden, azonban mint sok minden mást, ezt a kapcsolatot is ápolni kell, vigyáznod kell rá, hiszen könnyen eshetsz abba a hibába, hogy az egész vászon kiszürkül, és soha többé nem lesz már színes.
  3. Felszínes kapcsolat, mint kakukktojás: Szerintem ezt a csoportot nem nagyon kell részleteznem. Az ilyen egyénekkel folytatott beszélgetések nem szólnak semmilyen személyes témáról, esetleg problémákról: itt mindig a szépet és a jót mutatod, hiszen ez az alapja az egésznek. 
  4. Egy barát, aki a hobbid által került melléd: Ebben a típusban az olyan emberekre gondolok, akikkel szinte semmilyen kapcsolatod nincsen a szabadidős elfoglaltságon kívül. Egy példával élve: valakivel az edzőtermen belül nagyon jól elbeszélgettek, és jól érzitek magatokat, azonban a falakon túl sosem beszéltek meg egymással találkozót. 
  5. Ismerős arc: Legutoljára említeném ezt a csoportot, ami ugyan hasonlít a felszínes kapcsolatra, mégsem nevezhetjük annak. Igaz, ezekkel az emberekkel sem osztasz meg személyes dolgokat, azonban nem kell állandóan mézesmázos történeteket mesélned magadról. Idesorolhatunk egy szomszédot vagy egy kutyasétáltatás közben megismert gazdit, akivel váltasz pár szót, ha összetalálkoztok valahol, ennél több viszont sosem történik. 

Miért van szükség barátokra?

Természetesen itt nagyon sok mindent fel lehet sorolni annak javára, hogy miért is olyan fontos a barátság egy ember életében. Mindenki maga dönti el, hogy kit és milyen célból enged magához közel, azonban engedjétek meg, hogy felsoroljak néhány okot, amiért jó, ha az embernek vannak barátai.

Elakadtál? Segítek!

Kutatások alapján kimutatták, hogy azok az emberek, akik tanácsot kértek, vagy elmondták problémájukat a barátaiknak, sokkal boldogabbak és sikeresebbek az életben. Ha van legalább egy személy (a családodon vagy a párodon kívül), aki jóban-rosszban veled van, és már a tekintetedből tudja, mire gondolsz, ő biztosan igazat fog mondani neked, akkor is, ha fájdalmas lesz. Ezzel persze nem akar bántani, inkább a jó szándék vezérli; próbálja elkerülni, hogy hibát hibára halmozz. Azt szeretné, hogy boldog és sikeres legyél az életedben.

A hibáidból tanulsz

Akarva-akaratlanul megbántjuk a másikat, még azt is, akit szeretünk. Természetes, hogy aki a legjobban ismer, az tud a legjobban fájdalmat okozni, mert nagyon is jól ismeri a gyenge pontjaidat. Az igazi barátok akkor is kitartanak egymás mellett, ha veszekednek egymással, ez néha elkerülhetetlen, hiszen nézetkülönbségek mindenhol vannak. Azonban fontos megjegyezni, hogy legyél körültekintő, hogy milyen barátokat fogadsz magad mellé: azt, aki állandóan csak lehúz és szomorúságot okoz neked, egyszerűen engedd el. Ahogyan azt sokszor hallhatjuk, a hibáiból tanul az ember, így legközelebb messziről elkerülöd az olyan embereket, akik nem visznek fényt az életedbe.

Ne legyél magányos

Szerintem nem árulok nagy zsákbamacskát azzal, ha azt mondom, hogy barátokkal az oldaladon kevésbé leszel magányos. Ha egy teljesen új városba, akár új országba költözöl, ne félj új emberekkel ismerkedni és kialakítani magadnak baráti kapcsolatokat, hiszen ha távol vagy a családodtól és más barátaidtól, hidd el, jól jön majd egy segítő kéz, aki ilyenkor támogat, és fizikai valójában veled tud lenni, ugyanis kevésbé fogod magad kívülállónak és magányosnak érezni.

„A barátságot nem választjuk ki (…), a barátság egyszerűen magától támad, isten tudja, miért, akár a szerelem”

Mesa Selimovic

Boldog barátság világnapját minden nagyszerű, igaz barátnak!

Források: 1, 2, 3

Grafika: Diana Munjin