1367 MI Rendezvények

A gólyatábor őrületes, a szó legpozitívabb értelmében – Interjú a BTK és TTK gólyatábor főszervezőivel

Július 26-án kihirdették az egyetemi felvételi ponthatárokat, azóta pedig gólyák hada várja, hogy kirepülhessen fészkéből, és belevethesse magát az egyetemi forgatagba. Ilyenkor mindig az első élmények, benyomások a legmeghatározóbbak, és hol máshol kezdődne az egyetem, ha nem a gólyatáborban? Szigeti Dalma, a TTK gólyatábor főszervezője és Fábián Patrik (Shermi), a BTK gólyatábor egyik főseniorja mesélt a saját GT-s élményeikről és arról, mivel várják idén augusztusban az új hallgatókat.

Milyen élményeitek vannak a saját gólyatáborotokról?

Dalma (TTK): Az első gólyatáborom 2019-ben volt, ekkor kezdtem az egyetemen fizika-matematika osztatlan tanár szakon. A saját gólyatáboromat, ha egy szóval kellene jellemeznem, azt hiszem, az „őrületes” lenne, a szó legpozitívabb értelmében. Rengeteg dolgot kaptam abban a négy napban. Soha egy fesztivál sem nyújtott még olyan meghatározó és életre szóló buli élményt, mint a TTK gólyatábor.

Shermi (BTK): A BTK gólyatábor nagyon tartalmas három nap volt, mindenki nyitottsággal fordult a társaihoz, és önfeledten szórakoztunk, annak ellenére, hogy alig pár órája ismertük meg egymást. Ez számomra egy új és egyedülálló élmény volt akkoriban. Jól emlékszem, hogy az utolsó pillanatban adtam le a jelentkezésemet a táborba. Nem éreztem úgy, hogy nekem való lenne, hiszen én (akkoriban) egy introvertált, csendesebb arcnak tartottam magam. De mégis csak egy teljesen új városba készültem egyetemre. Szerettem volna ismerősöket, barátokat és élményeket szerezni. Végül ennél sokkal többet kaptam, az utóbbi éveim egyik legjobb döntése volt részt venni a pécsibölcsész gólyatáborban. 

Shermi, mi motivált arra, hogy seniorként visszatérj a pécsibölcsész GT-be?

Shermi: Nekem nagyon pörgős és jófej seniorjaim voltak, így nem is volt kérdés, hogy szeretnék seniorként visszatérni. Elmondhatatlanul sok támogatást kaptam, ezt szerettem volna én is továbbadni, illetve olyan élményt nyújtani, ami kellőképpen megindítja a gólyák évkezdését. Nagyon fontos nálunk a csapatkohézió kialakítása, és a szeretetteljes, vidám pécsibölcsész identitás átadása a táborban, ez pedig a gólyacsapatokat segítő seniorok feladata. Idén főseniorként pedig a legnagyobb szerepem a seniorcsapat kialakításában és felkészítésben lesz. Óriási megtiszteltetés volt, amikor ősszel a BTK gólyatábor főszervezői felkértek engem és Endre Hunort a főseniori tisztségre. Különböző tréningeket szervezünk, ahol többek között a problémamegoldóképesség, a konfliktuskezelés vagy éppen a kommunikációs készségek fejlesztésével foglalkozunk. Fontos számunkra, hogy olyan seniorok álljanak az elsőévesek elé, akik nem ijednek meg a váratlan szituációktól, valamint minden kérdésre tudják a választ, vagy legalább tudják, hogy kihez forduljanak. 

Dalma, mi a legfőbb feladata a főszervezőnek? Így, ekkora felelősséggel is megmaradt a szórakoztató mivolta a TTK gólyatábornak számodra, akárcsak seniorként?

Dalma: Egy főszervező tartja kézben a tábor szervezési folyamatait, az első papírra vetett ötlettől a lebonyolításig. Azt gondolom, hogy különleges pozíció a miénk, hiszen hatásunk lehet mindenre. Például a fellépők kiválasztása, a játékok megálmodása, az egész tematika kitalálása és még ezer meg egy dolog. Fantasztikus élmény látni, hogy szinte a semmiből, hogyan alakul folyamatosan a szervezés.

Hol rendezitek meg a mostani gólyatáborokat? Milyen ez a helyszín?

Dalma: Mi, a TTK-sok idén egy új helyszínen fogadjuk a gólyákat: Pécsen, a PTE Jakabhegyi kollégiumban. Kulturált környezet, szép szobák és még annál is gyönyörűbb kilátás fogja fogadni azt, aki velünk tart.

Shermi: A BTK gólyatábornak, a tavalyi évhez hasonlóan, idén is a Szalay László Kollégium ad helyet. Ez a helyszín több szempontból is ideális: adott egy óriási udvar, ahol egy sátrat is fel tudunk állítani a kinti programoknak; illetve van egy nagy ebédlő, valamint egy szórakozóhely is a koli épületében. Miképp Pécsett vagyunk, már a táborba jutás során lehet ismerkedni a várossal.

PTE BTK Gólyatábor

Programok terén mire számíthatnak idén nyáron a gólyák? Mivel készültök nekik?

Dalma: A TTK gólyatáborában lesznek tematikus csapatvetélkedők, sportvetélkedő, KiMitTud? csapatosan, illetve minden este különböző bulikkal várjuk a gólyákat. Az esti bulik során várható R’n’B Party, Retro Disco és egy sztárfellépő is, akinek a kiléte még titok a tábor kezdéséig.

Shermi: Mi, BTK-sok szeretünk minden évben meglepetést okozni az elsőéveseinknek, így a konkrét programokról keveset szoktunk elárulni. Természetesen minden este neves lemezlovassokkal várjuk a napközbeni vetélkedőktől megfáradt résztvevőket, és igyekszünk elegendő időt szánni az ismerkedésre is. Egy kötetlen beszélgetés erejéig az oktatók is meglátogatnak minket, hogy hasznos információkkal lássák el a gólyákat.

Minden évben van, aki vacillál, hogy menjen-e a gólyatáborba. Mivel biztatnátok az introvertáltabb embereket, hogy megéri részt venni?

Shermi: Nagyon sokan a „menni vagy nem menni” állapotba kerülnek, amikor kiderül, hogy felvették őket a választott egyetemre. Gondolják végig, hogy vajon hányan járnak hasonló cipőben! Nagyon sok olyan táborozónk van, aki nem az esti party miatt érkezik, hanem hogy barátságokat kössön, élményeket szerezzen, megismerkedjen a szaktársaival és egyetemi információkkal gazdagodjon. Az az érdekünk, hogy mindenki a lehető legjobban érezze magát a saját komfortzónájának és biztonságérzetének megfelelően. Ezt is igyekszünk a közösségi oldalainkon is megmutatni, és számos évközbeni eseménnyel fokozni a gólyatábori élményeket. Ilyen például a saját szórakozóhelyünkön, a Szenes Klubban már hagyománnyá vált Gólyapólós buli is.

Dalma: Fontosnak tartjuk már az első pillanatokban tisztázni, hogy a tábor alatt semmi sem kötelező. Több olyan embert is ismerek, aki úgy bulizta végig a tábort, hogy egyáltalán nem fogyasztott alkoholt. Az utóbbi években nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a csapatépítésre. A tábor sokszínűsége lehetőséget nyújt mindenkinek, hogy hozzá hasonló emberekkel találkozzon. Úgy gondolom, hogy ha egy embert is találnak, akivel szívesen töltenek időt, már megérte, hogy eljöttek, hiszen mindig könnyebb ketten nekivágni az ismeretlennek, mint egyedül. Ezenkívül – a buli mellett – a gólyatábor egyik alapértékének az egyetemi életre való megfelelő felkészítést tartjuk, amiről úgy gondolom, hogy szintén nem érdemes lemaradni.

PTE TTK Gólyatábor

Mit üzentek az elsőéveseknek?

Shermi: Az egyetem sok szempontból újdonságokat tartogat az elsőévesek számára. A legtöbb hallgatónknak ismeretlen még a város, nincsenek itteni barátai, nem ismeri az egyetemi rendszert. Ebben segít a tábor, hiszen mi sem kényelmesebb, mint egy barátságos közegben ismerkedni és emlékeket gyűjteni életük következő nagy kalandja előtt.

Dalma: Olvasni róla nem ugyanaz, mint megélni. Mindaz, amit az előzőekben is elmondtam, csak megközelíthetik a valóságot. Biztatok mindenkit, hogy jelentkezzen, és saját maga tapasztalja meg ezt a fergeteges kalandot. Izgatottan várom az első találkozást. Gratulálok, hogy immár ti is a TTK Család tagjai vagytok! Üdv nálunk!

Fotók: PTE TTK HÖK és Pécsibölcsész Facebook oldal