1367 MI Rendezvények

„Ne hagyjátok ki a gólyatábort!” – interjú Horváth Zsombor (ÁJK) és Szeledi Ákos (MIK) elnökhelyettesekkel

A gólyatábor minden elsőéves hallgató számára egyetemi évei egyik legmeghatározóbb élményévé válhat, hiszen ez az első kapcsolódási pontok egyike, melynek során életre szóló élményekkel gazdagodva ismeretségek, igaz barátságok, szerelmek szövődhetnek. A táborra való jelentkezés és a részvétel előtt azonban bizonyára félelmekkel és izgalmakkal teli időszakot élnek meg a leendő gólyák, hiszen az újjal, az ismeretlennel való találkozás kettős érzést vált ki mindenkiből. A következő interjú célja, hogy Horváth Zsomborral (ÁJK) és Szeledi Ákossal (MIK), az Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Műszaki és Informatikai Kar gólyatáborának főszervezőinek közreműködésével megismertessük veletek a gólyatábort, és eloszlassuk azokat a félelmeket, amelyek eddig esetleg meggátoltak benneteket az idei GT-re való jelentkezésben.

Tekintsük vissza a múltba. Voltatok a saját gólyatáborotokban? Ha igen, melyik a legkedvesebb emléketek arról az időszakról?

Szeledi Ákos (MIK): Számomra az egyetem teljesen új világ volt. Nem tudtam, hogy mi fog rám várni. Úgy képzeltem el, hogy rengeteg új emberrel fogok találkozni, és egy új közösség része leszek, ahol jól fogom érezni magam. Mondhatni, ez be is vált. Én sosem voltam az a bulizós fajta, mégis úgy döntöttem, hogy elmegyek a gólyatáborba. Nem bántam meg, hiszen, ott találkoztam hasonló emberekkel, mint én, és egyből jóban lettünk. Igazán sokszínű, érdekes történetekkel rendelkező embereket ismerhettem meg, és mindenkiben ott volt a közös izgalom, hogy hamarosan egyetemisták leszünk. Mindenki kereste az új kolis, albis, vagy éppen szaktársát, és szerintem kivétel nélkül mindenki úgy vélekedik erről, hogy életünk egyik legnagyobb bulija volt.

Horváth Zsombor (ÁJK): A saját gólyatáboromban részt tudtam venni, aminek már akkor is nagyon örültem, és azóta is nagyon örülök! Úgy gondolom, hogy hatalmas élmény, és egy nagyon jó közösségépítő, kapcsolatteremtő alkalom minden gólya számára. Rengeteg szép emlék fűz hozzá, nehéz is lenne egyet kiemelni, de talán a táborban megjelent oktatók felénk tanúsított közvetlensége, valamint az ott megszületett barátságok lehetnek a legkedvesebbek.

Mióta vagytok jelen szervezőként a saját karotok gólyatáborában és hogyan csöppentetek bele ebbe az egészbe? Milyen érzés szervezői oldalról részt venni ezen az eseményen?

Zsombor (ÁJK): Jelenleg a negyedik gólyatáborban veszek részt szervezőként. Ezt megelőzően igyekeztem a kar hallgatói életében aktívan jelen lenni, úgy gondolom ez az aktivitás vezetett ehhez a szerephez. A szervezői oldal egy nagyon megtisztelő tevékenység, de természetesen a felelősség is óriási. Ha egyetlen dolgot kell kiemelni, az az örömteli érzés, amely minden egyes programelem alatt eltölt, amikor látjuk a gólyák arcán az örömöt. Ez egy leírhatatlan érzés. 

Ákos (MIK): Ilyen szempontból az én történetem érdekes. Harmadéves koromban kerültem be újra a gólyatáborba seniorként. Hivatalosan idén vagyok előszőr szervező, viszont a gólya évemmel együtt ez lesz az ötödik gólyatábor, amelyben részt veszek. Ennyi idő után amit el tudok mondani, hogy bár hasonlóak a táborok, de kettő ugyanolyan még sosem volt. A seniorok és az új hallgatók évente változnak, ez nagyban változtatja azt is, hogy mi hogyan történik a táborban. Ahhoz, hogy felejthetetlen legyen, természetesen szükség van a gólyákra is.

Mikor és hol kerül megrendezésre a MIK és az ÁJK által szervezett GT? Mikor és hogyan lehet regisztrálni?

Ákos (MIK): Szeretettel várunk minden gólyát 2023. augusztus 15-én a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán! A tábor alatt a Boszorkány Kollégium (7624 Pécs, Boszorkány út 2.) fog szállást nyújtani nekünk ebben a pár napban. A táborra való jelentkezés előtt javaslom leendő hallgatóinknak a kar Facebook és Instagram oldalainak követését, ugyanis a regisztráció online zajlik és ezzel, valamint a tábor részleteivel kapcsolatban a saját platformjainkon tudnak érdemben tájékozódni. 

Zsombor (ÁJK): Idén augusztus 15. és 18. között kerül megrendezésre  az Állam- és Jogtudományi Kar Gólyatábora a Szalay László kollégiumban. A regisztráció az előző évek jól bevált gyakorlatához hasonlóan a PTE hivatalos online felületén valósul meg, amelyet a Gólyatábor Facebook eseményében találhatnak meg hamarosan a hallgatók.

Ugyan Ákos említette már, hogy minden év GT-je más és más, de nagy általánosságban hogy zajlik egy GT nálatok? Milyen programsorozattal várjátok idén a gólyákat?

Ákos (MIK): Amikor megérkeznek hozzánk a gólyák, először segítünk nekik lepakolni a csomagokat, mivel ezután az állomáspontokon keresztül egyből kezdetét veszi egy kis túra. Itt rendszerint az egyetemi szervezetek, vagy régebbi partnerek szoktak bemutatkozni vicces játékok keretein belül. A túrát követően kezdetét veszi a regisztráció, a szobák elfoglalása, és persze egy kis szusszanás. Majd a gólyák  bekerülnek egy-egy csapatba, és három napon keresztül vetélkednek egymással. Esténként persze bulikkal szakítjuk meg a versengést. A célunk az, hogy mindenki jól érezze magát és egy felejthetetlen élménnyel gazdagodjon.

Zsombor (ÁJK): Sok meglepetést nem szeretnénk felfedni, hiszen a várakozás izgalma is a tábor része. Továbbra is igyekszünk tartani magunkat a kar tradícióihoz, illetve a már bevált újdonságokat sem hagyjuk el. Természetesen idén is lesznek teljesen új, eddig nem látott elemek, illetve a szórakozás mellett rengeteg hasznos információt kaphatnak már itt is a gólyák az egyetemi életről és a tanulmányaikról. 

PTE MIK Gólyatábor

Nektek melyik a kedvenc GT-s programotok és miért?

Ákos (MIK): Az egyik kedvenc programom a medencés bulink. A tábor harmadik napján birtokba vesszük pár órára a karunkon található Pollack Strandot, és egy hatalmas bulit csapunk. A hangulat megteremtéséről a rezidens DJ fog gondoskodni, valamint van lehetőség röplabdázásra is. Általában ez egy pihenősebb időszak, ahol a gólyáknak több lehetőségük van a kötetlen beszélgetésre és ismerkedésre.

Zsombor (ÁJK): Nagyon fontosnak tartom a csapattalálkozókat, mivel ezek nagyon erősen csapatépítő hatású programelemek, valamint a tradicionális szakest is a kedvenceim közé tartozik. 

Milyen feladatok vannak a GT alatt? Az elmúlt évek tapasztalatai alapján melyik a legnépszerűbb és miért?

Zsombor (ÁJK): Több vetélkedővel is készülünk a hallgatóknak, ezek minden évben nagy sikert aratnak, mivel nagyon változatosak, közös élményeket adnak. Az eddigi tapasztalatok alapján ezek a legkedveltebb programok, feladatok. A Beerpong Bajnokság is minden évben nagy népszerűségnek örvend, hiszen nagyban növeli a csapategységet a közös szurkolás.

Ákos (MIK): Amit mindenképp tudni kell, hogy a legtöbb feladat a teljes csapatot igénybe veszi. Ilyen feladatok lehetnek például a zászlókészítés, valamint egy rövid előadás elkészítése, amelyet később be is kell egymásnak mutatniuk. Továbbá vannak vetélkedő blokkok, ahol különböző ügyességi feladatokon kell megmérettetniük magukat a gólyáknak. Azonban a harmadik napon lesz a közönségkedvencnek számító vizes vetélkedő, amely kétségtelenül minden eddigi táborunk legnépszerűbb programja volt.

Nem csak a tábor, de a szervezés folyamata is sokszor izgalmas, feladatokkal teli időszak. Mi az, ami a nehezebb pillanatokban is motivál titeket a tábor előkészítése során?

Ákos (MIK): Engem mind a tábor szervezése, mind az egyéb HÖK-ös feladataim elvégzése alatt az motivál, hogy segítsem a hallgatókat a tanulmányaik során, és maradandó élményeket szerezhessek nekik. Szeretném, ha boldogan tekintenének vissza az egyetemi éveikre és az ott töltött időszakra. Számomra a sok emlékezetes élmény közül magasan kiemelkedik a gólyatábor.

Zsombor (ÁJK): Egyértelműen a legnagyobb motiváció, hogy a gólyáknak egy emlékezetes, hasznos, és élményekkel teli tábort adjunk, amit évek múltán is kellemes nosztalgiával emlegetnek fel. Illetve minden évben célunk, hogy a hallgatók életre szóló barátságokat köthessenek egymással.

PTE ÁJK Gólyatábor

A GT fantasztikus lehetőség, mit üzennétek a gólyáknak, miért érdemes a programokon részt venniük?

Zsombor (ÁJK): A gólyatábor minden egyetemi hallgató életében egy meghatározó pont, az ott szerzett élmények, barátságok, ismeretségek végig kísérik az egyetemi éveket, és akár a későbbi életüket is. Amennyiben lehetőségetek van rá, mindenképp gyertek el a táborba, éljük át közösen ezt a néhány napot, mert ez nektek és értetek van! 

Ákos (MIK): Ez egy egyszeri alkalom minden egyetemista életében. Megváltoztatja az embert, és olyan élményekkel gazdagodik, amelyeket soha, semmire sem cserélne el. Új barátokat, és nem utolsó sorban hasznos információkat is szerezhettek, amelyek jól jönnek majd az egyetemi évek során. Az egyetemen nincs egyedül az ember, merjetek segítséget kérni, hiszen együtt könnyebb!

Búcsúzóul, milyen jó tanácsokkal látnátok el a (még hezitáló) gólyákat?

Ákos (MIK): A korábbi évek tapasztalatai alapján nem érdemes sok cuccal készülni, hiszen kaptok tábori pólót. Összegezve tehát annyi dolgot hozzatok magatokkal, ami a tisztálkodáshoz és alváshoz kell! Gyertek el minél többen, higgyétek el, nem fogtok unatkozni! Végül egy személyes jó tanács: ne hagyjátok otthon a legfontosabbat, a hangotokat! Ez az év most rólatok szól!

Zsombor (ÁJK): Ahogy korábban is említettem, a legjobb tanács, amit adhatok, hogy ne hagyjátok ki a tábort! Sok hallgató hezitál a részvételt illetően, nekik mindig elmondom a mottónkat, amit egymás között emlegetünk a táborban: „Mindent szabad, de semmi sem kötelező.” Itt inkább a mondat második fele a lényeges – a tábor értetek van, és semmilyen körülmények között nem kell részt venni olyan programban vagy feladatban, amiben nem szeretnétek! Végül pedig egy utolsó üzenetként –  minden felvett hallgatónak –  szeretném idézni Horváth Dominikot, a PTE ÁJK HÖT elnökét: „Örülök, hogy itt vagy!”

Fotók: PTE ÁJK HÖT és PTE MIK HÖK Facebook oldal