MERÜLJ EL

Nyári dzsungel szafari – A leghíresebb nyaralóparadicsomok élővilága

Álmodoztál már valaha arról, hogy egy Jumanji világából ismert terepjáróval utazol? Elképzelted már, ahogyan a pálmafák levelein átszűrődő napfényben zötykölődve távcsővel lesed a bozótban megbújó ragadozókat, vagy éppen elhajolsz egy fejed felett elsuhanó színes szárny elől? Ha nem, akkor most itt az idő! Ugyan Magyarországon belül is rengeteg különleges táj és állat vár felfedezésre, de nyári szünet lévén, most utazzunk egy kicsit messzebb. Lássunk három egzotikus nyaralóparadicsomot, ahol a homokos tengerpartot élvező, és koktélokat iszogató turistákat hátrahagyva érdekesebbnél érdekesebb állatfajok várják, hogy egyszer akár a valóságban is megcsodálhassuk őket! 

1. Kanári-szigetek: Tenerife

Tenerife a második világháború után kezdett népszerűvé válni, azóta pedig a világ egyik leghíresebb nyaralóparadicsomává vált. Ennek az egzotikus és gyönyörű szigetnek szinte minden egyes négyzetmétere tartogat valamilyen meglepetést, ugyanis nem csak a fekete homokos tengerpartjáról és pálmafaerdeiről híres, de itt található a világ egyik legmagasabb vulkánja, a Teide is. A szigetet sokan az örök tavasz világaként emlegetik; a helyiek pedig úgy vélik, hogy a Jóisten is mosolygott miközben Tenerifét teremtette, amire a sziget elképesztő növény és állatvilága is bizonyítékként szolgálhat. Különféle békák, kecskék, denevérek, 75 centimétert is meghaladó színes gyíkok élnek itt. A sziget az őshonos állatfajai mellett szintén otthont ad a világ legnagyobb állat- és növényparkjának is, amely többek között a 300 fajt is meghaladó papagájgyűjteményéről híres. Itt él a Rio című rajzfilmből is ismert, néhány éve a kihalás szélére sodródott kék arapapagáj jó néhány faja is, arra várva, hogy egyszer a brazil esőerdőt is visszahódíthassák. Az arapapagájok a legnagyobb papagájfajnak számítanak, a kék ara tengerszínű tollairól és sárga szeméről könnyen felismerhető. Az intelligenciájuk egyedülállóvá teszi őket, ami megmutatkozik abban is, hogy egy éves korukra nagyjából képesek megérteni az emberi beszédet és körülbelül 30 szavas szókincsre is szert tehetnek. Ezen kívül szociális képességük is kiemelkedő: egy egész életre választanak párt maguknak, ami azért is nagy szó, mert egy jól tartott kék ara akár 70 évig is elélhet!  

2. Indonéz szigetvilág

Az indonéz szigetvilág üdülőparadicsomai ugyan nem bővelkednek annyi állatfajban, mint Tenerife, viszont az itt élők számára kiemelten fontos az élővilág védelme. A szigeteken több rezervátum is működik, ahol a különféle vadon élő állatokat a kirándulók a természetes élőhelyükön leshetik meg. A Teknős- szigeten található teknős rezervátum célja az Indonézia területén élő teknősök védelme és a különböző fajok fenntartása. A Majomerdőben pedig testközelből lehet megfigyelni a szabadon élő, védett majmocskákat, ahogyan az erdőben található templomot őrzik, hiszen Balin a hinduk szent állatként tisztelik őket. A turistaparadicsom nagy tiszteletnek örvendő őrzői még a komodói sárkányként is emlegetett komodói varánuszok. A varánusz a világ legnagyobb gyíkféléje, testhossza a három métert is meghaladja, tömege pedig elérheti a 70 kilogrammot is. Az őslakosok szárazföldi krokodilnak nevezték ezt a hatalmas, szürkés-kékes pikkelyekkel borított hüllőt. Eredeti élőhelyén nincsen más húsevő vetélytársa, ennek ellenére veszélyeztetett fajként tartjuk számon. A komodói varánuszok igazi csúcsragadozók: szaglásuk éles, fiatal korukban hatalmas karmaik segítségével fára is jól másznak, a szájukban található méregmirigyek miatt pedig harapásuk minden állat számára végzetes. Sőt, még az emberre is veszélyes hüllőnek számítanak. Rövid lábuk miatt igazán gyors mozgásra nem képesek, maximum 20 km-t tudnak megtenni egy óra miatt. A varánusz egyik legérdekesebb tulajdonsága, hogy a nőstény párzás nélkül, egyedül is képes arra, hogy utódoknak adjon életet, amely egy nagyon ritka biológiai jelenség. 

3. Maldív-szigetek 

Az Indiai-óceán apró szigetekből álló nyaralóparadicsoma minden búvárkodó álma. A szigeten a számtalan színes korallon és kisebb-nagyobb halfajtán kívül rákokkal, delfinekkel, sötétben világító medúzával és cetcápával is összefuthatnak az óceánt felfedezni vágyók. Igaz, hogy a szigetek a kis alapterületük miatt kevés szárazföldi állatnak adnak otthont, azonban itt is meglephet minket közülük néhány egzotikus faj. A Maldív-szigetek szárazföldi állatvilágát napközben gekkó, gyík és száznál is több fajta énekesmadár uralja. Az alkonyatkor pálmafák között feltűnő nagy bőrszárnyak pedig egy olyan bizarr kinézetű denevérfajhoz tartoznak, amelyet nem hiába illettek az indiai repülőkutya névvel. A repülőkutyák a denevérek legnagyobb képviselői, vitorlafesz-távolságuk eléri a másfél métert is. Nevüket különös fejformájukról kapták, amellyel valóban egy kutyához, egyesek szerint pedig rókához hasonlítanak. Éjszaka indulnak táplálékszerző körútjukra; leginkább gyümölcsöket, mangót, datolyát, különféle magvakat fogyasztanak. Nappal a denevérkolónia együtt pihen. Egészen érdekes, néha pedig egyenesen kísérteties látványt nyújtanak, ahogyan szorosan egymás mellett, fekete gubókba burkolózva lógnak lefelé a fák ágairól!

Grafika: Kovács Emese