1367 MI Rendezvények

„Mindenki érezze jól magát! Találkozunk Szekszárdon” – Interjú a KPVK és az MK gólyatábor szervezőivel

A gólyatábor egy szinte elengedhetetlen esemény az újdonsült egyetemisták számára, akik már az egyetem megkezdése előtt életre szóló kapcsolatokat tudnak kiépíteni pár augusztusi nap alatt. A Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar (KPVK) és a Művészeti Kar (MK) gólyatábor főszervezőivel, Csötönyi Pállal és Kiss Benedek Győzővel beszélgettem, hogy ők hogyan készülnek az idei táborra.

Mi motivált titeket arra, hogy részt vegyetek a gólyatábor szervezésében?

Csötönyi Pál: Régóta szerettem volna magam kipróbálni ilyen környezetben. Egy gólyatábor megszervezése mindig rengeteg kihívással jár, amelyek megoldása remek érzés. Talán ez adja a legnagyobb motivációt.

Milyen tapasztalataitok vannak eddig események vagy rendezvények szervezésében?

Pali: Több mint két éve a vagyok a KPVK HÖK tagja, ahol a kezdetektől fogva események, rendezvények szervezése volt a feladatom. Illetve már a tavalyi gólyatáborban is szervezői feladatot töltöttem be.

Kiss Benedek Győző: Az én tapasztalatom kicsit régebbre nyúlik vissza, ez lesz a harmadik tábor, amiben főszervezőként veszek részt. Emellett év közben is átlagosan havi két rendezvény jön létre az eMKá HÖK szervezésével, támogatásával, így az elmúlt két évemben szervezői munkából nem volt hiány.

Melyek azok a legfontosabb szempontok és tevékenységek, amelyekre a gólyatábor szervezése során különösen nagy hangsúlyt helyeztetek?

Pali: Véleményem szerint egy gólyatábornak 4 tartópillére van: biztonság, megfelelő programok, megfelelő környezet és erős senior (szervező, segítő) csapat. Így ezekre fektettük a legnagyobb hangsúlyt.

Milyen pozitív visszajelzéseket kaptatok eddig a korábbi gólyatáborok résztvevőitől, és miben különbözik a ti szervezésetek más táboroktól?

Pali: A legtöbb visszajelzést amiatt kaptuk, hogy mennyire befogadó a közösség ebben a táborban. Itt mindenki egyenlő, és mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak.

Győzi: Minden kar gólyatáborában megjelenik egy program, ami máshol nincs, mondhatni kari specifikum. Az én kedvencem a „Ki Mit Tud?”, amely kitalálásakor szabad teret hagyunk a gólyák kreativitásának.

Milyen típusú programokat terveztek a gólyatábor résztvevőinek?

Pali: A mi táborunk egyik legnagyobb programja egy teljes délutánt és estét magában foglaló városi vetélkedő Szekszárdon, különleges és vicces feladatokkal fűszerezve. Ezek mellett nem maradhatnak el a szokásos vetélkedők, illetve a délelőtti egyetemmel kapcsolatos előadások sem.

Mit vigyenek magukkal a táborozók, szerintetek mi elengedhetetlen „kellék” egy ilyen eseménynél?

Győzi: Első este Black&White Party lesz, oda a dress code is ezen színek legalább egyike. Egy pár kényelmes cipő nagyban megkönnyíti a városi vetélkedő teljesítését, a jókedven és a nyitottságon kívül az se maradjon otthon semmiképp. Harmadik délután a tervek szerint a strandon leszünk, oda a fürdőruha, ami fontos, de természetesen nem kötelező.

PTE MKPVK Gólyatábor

Hogyan gondoskodtok arról, hogy a táborozók minden információt megkapjanak előre, ami segíti őket a felkészülésben?

Győzi: A gólyaújságban már találkozhattak a leendő hallgatók a gólyatábor programtervével, ami a tematikus esti bulik öltözetének kiválasztásához is segítséget nyújt. Emellett naponta jelentkezünk a PTE MKPVK Gólyatábor 2023 Facebook- eseményénél új információkkal, valamint minden nap megismerkedhetnek egy-egy seniorral, így azt is érdemes csekkolni.

Milyen szigorú szabályok vannak a gólyatáborban? Hogyan biztosítjátok, hogy mindenki betartsa ezeket?

Győzi: A jelentkezéskor mindenkinek el kellett fogadnia a kollégium házirendjét és a gólyatáborok egységes etikai kódexét. Bármi probléma adódna, először a senioroknak kell szólni, ők tudják, mivel kihez kell fordulni. De a lényeg, hogy mindenki érezze jól magát!

Milyen segítséget és támogatást nyújtotok speciális igényű diákok számára?

Győzi: Már a jelentkezési felületen meg tudják adni a leendő táborozók, hogy van-e ételérzékenységük. Az étterem ez alapján állítja össze a menüsort. A kollégium pedig akadálymentes, a városi vetélkedő egyik állomásaként (SPOILER) pedig a PTE Támogató Szolgálat munkásságával is megismerkedhetnek a gólyák.

Nektek mi a legkedvesebb GT-s élményetek? Mennyire várjátok az idei tábort?

Győzi: Nagyon sok élményt adtak az eddigi gólyatáboraim. Leginkább a buli közben/után kezdődő, napfelkeltéig tartó beszélgetéseket szeretem, remélem idén is részem lesz benne. Legkedvesebb élményem talán az, amikor seniorként érezhettem „Ki Mit Tud?”-ra készülve, hogy a csapatom összekovácsolódott. Nagyon várjuk az idei gólyatábort, találkozzunk Szekszárdon!

Fotók: PTE MK HÖK és PTE KPVK HÖK Facebook oldal