1367

Neptun kisokos: Ezeket a fogalmakat minden gólyának ismernie kell

Javában zajlik a gólyatáborszezon, ez azonban azt is jelenti, hogy lassacskán minden karon elérkezik a tantárgyfelvételi időszak kezdete. A Neptun használata elkerülhetetlen része a hallgatói létnek, éppen ezért az elsőéves hallgatóknak célszerű minél előbb kiismerni a tanulmányi rendszer legfontosabb funkcióit. Mi is az az aktiválás, hogyan vehetem fel a tantárgyaimat, és hol találom meg az eddig elért eredményeimet? Az alábbi összefoglaló ezekben segít. 

Fogalmak, amiket minden elsőévesnek ismernie kell…

  • Neptun-kód: Ez az a hatjegyű, betűkből és számokból álló azonosító, amelyet az egyetem juttat el a frissen felvételt nyert hallgatók számára, és később az egész egyetemi képzés alatt végigkíséri majd az útjukat. Érdemes minél előbb megjegyezni a kódot, mivel mindenekelőtt ezt kell bepötyögni a bejelentkezésnél, de később a különböző zárthelyi dolgozatok, tesztek, vizsgák során is azonosításra szolgál majd. 
  • Órarend tervező: A féléves órarend összeállítása az egyik legkalandosabb része a Neptun használatának. Az órarend összeállításakor érdemes a kar által kialakított mintatantervet követni, ez általában elérhető a kar honlapján. A Tárgyak Tárgyfelvétel fül alatt a Tárgynév mezőben lehet megkeresni az adott kurzust, kijelölés után pedig a Műveletek Órarendtervezőbe gombbal helyezhetők be a tervezőbe. Az Órarend tervező azért praktikus, mert innen a tárgyfelvételnél gyorsabban elérhetők a felvenni kívánt kurzusok. 
  • Tárgyfelvétel: A tárgyfelvételt a Tárgyak Tárgyfelvétel fül alatt lehet elérni. A tárgyakat az adott kar tárgyfelvételi időszakában végig fel lehet venni, azonban érdemes figyelni, mert a kis létszámú vagy népszerű kurzusok általában pár perc alatt betelhetnek.  
  • Aktív félév: Fontos, hogy minden félév kezdete előtt be kell jelentkezni az adott szemeszterre, mivel enélkül nem kezdhető meg a tárgyfelvétel. A félévét aktiválni az Ügyintézés Beiratkozás/Bejelentkezés fül alatt lehet. 
  • Diákigazolvány igénylés: Ahhoz, hogy igénybe vehesd a diákléttel járó különböző kedvezményeket, diákigazolványt kell igényelned, amelyet az Ügyintézés Diákigazolvány igénylés fül alatt lehet megtenni. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az igazolványt minden félévben új matricával kell ellátni – ezeket Pécsen a Központi Tanulmányi Irodában (7622 Pécs, Dohány u. 1–3.) lehet átvenni. 

Ami még fontos lesz…

  • Vizsgafelvétel: A félév végi vizsgákat szintén egy előre meghatározott időponttól lehet felvenni, a folyamat hasonlóan zajlik a tárgyfelvételhez. A vizsgákra általában meghatározott létszámig lehet jelentkezni, legkésőbb 24 órával a vizsga időpontja előtt. A jelentkezés a Vizsgák Vizsgajelentkezés fül alatt érhető el.
  • Vizsgakurzus: A vizsgakurzus az a lehetőség, amely a következő félév kezdetén lehetőséget biztosít az utóvizsgázásra. Az ugyanabból a tárgyból tett harmadik és további vizsga viszont már pénzbe kerül. A vizsgakurzus vizsgákra való jelentkezés szintén meghatározott időponttól indul. 

És végül a nyomonkövetés…

  • Leckekönyv: A féléves vizsgák eredményeit a Tanulmányok Leckekönyv fül alatt lehet megnézni. A tárgyak melletti zöld pipa – amely a teljesítést jelzi – a hallgatók kedvenc motívuma a rendszerből. 
  • Tanulmányi átlagok: A féléves átlagok a Tanulmányok Tanulmányi átlagok fül alatt érhetők el. A különböző ösztöndíjak, a kollégiumi elhelyezés, az egyetemi szerveződésekbe való jelentkezés és egyebek során más-más átlagot vesznek figyelembe, ezekről érdemes mindig előre tájékozódni.
  • Előrehaladás: Azt, hogy a szak mintatantervéből hány tárgyat sikerült már a hallgatónak teljesíteni, és mennyi van még vissza, a Tanulmányok Előrehaladás fül alatt lehet megtekinteni a mintatanterv kiválasztása után. Itt külön tárgycsoportokra bontva is nyomon lehet követni az előrehaladást.

És bár egy-egy egyetemi képzés öt vagy hat évet is igénybe vehet, emiatt a hallgató joggal érezheti magát tapasztaltnak, a Neptunban mindig találkozhatunk újabb és újabb meglepetésekkel. Ezért a legfontosabb, hogy soha ne pánikoljunk, és mindig legyünk jóban a TO-s nénivel.

Grafika: Hajós-Szabó Dóra