1367

BeléPTEtő belépőknek szemeszternyitó programajánló elsőéves hallgatók számára

Nem jutottatok el az idei gólyatáborba? Netán némi információra, bátorításra  és néhány jó ismerősre szeretnétek szert tenni? Benne lennétek egy rövid, játékos, interaktív önismereti utazásban? Ha legalább egy igennel feleltetek, regisztráljatok, és vegyetek részt a Karrier Iroda által szervezett, közel tíz éve működő BeléPTEtő Gólyatréningek egyikén! A 2022-es év néhány gólyatréningjén volt szerencsém csoportvezetőként részt venni, így ebben a cikkben a tréning bemutatásakor néhány személyes tapasztalat, jó tanács megosztásával és persze az idei időpontok ismertetésével szeretnélek bátorítani benneteket arra, hogy semmiképp se hagyjátok ki ezt a programot.

Mit takar, illetve hogy néz ki a BeléPTEető Gólyatréning?

A BeléPTEtő Gólyatréning egy kifejezetten gólyák számára létrejött, összegyetemi szinten működő workshop, melynek célja, hogy az újdonsült hallgatók könnyedén beilleszkedjenek az egyetemen, és magabiztosabban vághassanak neki az előttük álló éveknek. 

A tréningek nagy előnye, hogy javarészt Pécsett kerülnek megrendezésre, általában az érintett kar campusán, illetve hogy az azokra alakított csoportok összetétele általában szakokhoz kötött. A csoportlétszám azonban limitált (12-18 fő), így ha népszerűbb szakról jöttök, nem minden szaktársatokkal fogtok találkozni. Ez azonban ne szegje kedveteket, hiszen a tréning által lesz pár biztos pont, néhány kedves ismerős már az első hetekben is. A program sajátossága, hogy nem oktatók, hanem a saját karotokon tanuló felsőbb éves hallgatók (általában kettő) fognak titeket bevezetni az egyetemi élet rejtelmeibe.

 • Jó tanács: ha szimpatikusnak találtátok a csoportvezetőket, netán egyezik a szakotok, szakpárotok, vegyétek fel velük is bátran a kapcsolatot! Sokszor egy-egy kezdeti segítségnyújtásból alakulnak ki jó, ha nem a legjobb barátságok.

A tréning programkínálata széles skálán mozog: a workshop kezdetén pár kreatív, játékosabb jellegű bemutatkozó körrel indultok majd. Ezt követően az egyéni, önismereti feladatok mellett a szervezők az interaktív csoportfeladatok megoldására is nagy hangsúlyt fektettek. Ezek során legfőképp az önismeret fejlesztése, a beilleszkedés elősegítése, valamint az egészséges csapatszellem kialakítása és megerősítése kerül központi szerepbe. Ennek érdekében olyan interaktív játékokban (szituációs, pszichológiai és érzékenyítő játékok, kreatív csoportfeladatatok, különféle kihívások, stb.) lehet részt venni, melyek után, az adott feladattól függően, egyénileg és/vagy csoport szinten egyaránt lehetőségetek nyílik megosztani egymással, hogy éreztétek magatokat, és milyen folyamatok játszódtak le bennetek a feladatmegoldás során. 

 • Jó tanács: semmi sem kötelező, de érdemes minél több játékba bekapcsolódni a tréning során. Higgyétek el, hamar bele lehet jönni. Ezek a játékok lényegében a bemutatkozó kör kiterjesztései, hiszen egy-egy csoportfeladat megoldása során érdekes dolgokat tudhattok meg magatokról, szaktársaitokról és csoportvezetőitekről egyaránt.

Ehhez kapcsolódóan a tréning másik fő célja, hogy olyan megküzdési stratégiákat (mind lelki, mind tanulmányi megközelítésből) ismertessen meg veletek, amelyek birtokában könnyebben vehetitek majd az első szemeszter során fellépő akadályokat. Így, a már említett játékos blokkok között, gyakran rövidebb, brainstorming-jellegű beszélgetések jönnek létre. 

 • Jó tanács: nagyon fontos, hogy ilyenkor bátran merjetek kérdezni, és aktívan bekapcsolódni a beszélgetésbe, hiszen ezekben a blokkokban olyan egyetemmel, és ami még fontosabb, kar- és akár szakspecifikus infókkal, tanácsokkal látnak el titeket a csoportvezetőitek, melyek ismeretében könnyebb lesz eligazodnotok a későbbiekben. 

Hogy néhány példát kiemeljek: egy hosszabb beszélgetős blokk folyamán kaptok majd egy-egy saját szemesztertervezőt is, melynek kitöltése közben beszélgettek majd a tudatos időtervezés fontosságáról, a tárgyfelvételről, a szorgalmi- és a vizsgaidőszak pozitív, negatív oldaláról, és hogy ne csak a tanulás kerüljön mindig előtérbe, a különféle szórakozási lehetőségekről is tájékozódhattok. Ez a blokk személyes tapasztalatom és a részt vevő hallgatók visszajelzései alapján különösen hasznos volt. 

A workshop végül a csoportvezetők és a program értékelésével zárul, melynek során egy mini kérdőív kitöltésével segíthetitek az ő és a Karrier Iroda munkatársainak, azaz a BeléPTEtő Gólyatréning szervezőinek munkáját, akik évről évre igyekeznek minőségi programmal kedveskedni a leendő PTE-s gólyáknak.

Hogyan és mikor lehet jelentkezni az idei alkalmakra?

A 2023-as BeléPTEtő Gólyatréningen való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Ennek pontos menetéről, valamint a csoportbeosztásokkal kapcsolatos tudnivalókról a Karrier Irodától, valamint saját karotok honlapján értesülhettek bővebben. A részvétel a legtöbb tréninget tartó karon fakultatív programként szerepel, azonban érdemes részt vennie annak, aki csak teheti, mert sok hasznos információ szerezhető általa. A tréningek augusztus végén és szeptember első hetében az alábbi időpontok szerint kerülnek megrendezésre a következő karokon:

PTE ÁJK
 • 2023. szeptember 4. (hétfő) 14.00 – 17.00
 • 2023. szeptember 5. (kedd) 10:00 – 14:00
PTE ÁOK/GYTK
 • 2023. szeptember 1. (péntek) 8:30 – 11:30
PTE BTK
 • 2023. szeptember 4. (hétfő) 13:00 – 16:00
 • 2023. szeptember 5. (kedd) 13:00 – 16:00
 • 2023. szeptember 6. (szerda) 13:00 – 16:00
PTE ETK
 • 2023. augusztus 29. (kedd) – gyógytornász
 • 2023. augusztus 30. (szerda) – dietetikus
 • 2023. augusztus 31. (csütörtök) – mentőtiszt, szülésznő, ápoló, rekreáció
PTE KPVK
 • 2023. szeptember 5. (kedd) 10:00 – 13:00 
 • 2023. szeptember 6. (szerda) 9:00 – 12:00

*A többi tréningtől eltérően a KPVK szeptember 5-i gólyatréningje nem Pécsett, hanem Szekszárdon kerül megrendezésre

PTE KTK
 • 2023. szeptember 4. (hétfő) 10:00 – 13:00
 • 2023. szeptember 4. (hétfő) 14:00 – 17:00
 • 2023. szeptember 5. (kedd) 10:00 – 13:00
 • 2023. szeptember 5. (kedd) 14:00 – 17:00
PTE MIK
 • 2023. augusztus 31. (csütörtök) 
 • 2023. szeptember 1. (péntek) 
PTE MK
 • 2023. szeptember 4. (hétfő) 15.00 – 18.00
PTE TTK
 • 2023. augusztus 31. (csütörtök)
 • 2023. szeptember 1. (péntek) 

Kiegészítő infó: a tréning miatt óráról való hiányzás esetén lehetőségetek lesz igazolást kérni.

Ha kedvet kaptatok a részvételhez, ne habozzatok! Jelentkezzetek mielőbb, hiszen augusztus 28-a után lezárul a regisztrációs felület. 

További információkért látogassatok el a Karrier Iroda Facebook-oldalára