ITTHON

Pécs, a titkos ékszerdoboz

Nagy rajongója vagyok Pécs városának, hiszen gyönyörű hely. Mindenki számára jól ismert látványosság lehet a Széchenyi tér, a Zsolnay Kulturális Negyed vagy a dzsámi. Ezek mellett viszont sok más „kincs” is rejtőzik Pécsett, amit az elkövetkező sorokban próbáltam összeszedni nektek!

Sopianae

Pécs már a római korban is létezett, Sopianae néven. A körülbelül kétezer éves múltra visszatekintő város ókori leleteinek megtekintésére van lehetőség a Káptalan utcában, a Sopianae – Baranya római kori leletei című kiállítás fényében. Az idelátogatókat tárgyi leletek, köztük Marcus Aurelius bronzfeje, illetve virtuális séta is várja az egykori Sopianae utcáiban. Szerintem kár lenne kihagyni!

Az egyetem egyik ékessége: A botanikus kert

Sokan talán nem is hallottak még a Pécsi Tudományegyetem botanikus kertjéről, azonban méltó helye van Pécs rejtett szépségeinek képzeletbeli listáján. A növényházak, a japánkert, a szabadban elültetett fajok közel hét hektáron terülnek el. A kertet 2011-ben teljesen felújították, így egy modern, gyönyörű zöld övezet várja látogatóit a Zichy Gyula utcában.

Barbakán

A természet szerelmeseinek hoztam még egy gyönyörű sétára alkalmas helyet a Dóm téren, ami nem más, mint a Barbakán kert. A fákkal borított hely ideális lehet a forró nyári napokon, hiszen árnyékot adnak, ősszel pedig csodálatos színekben pompázik a terület.

Dömör-kapu

Ez az oszmán elnevezésű látnivaló kiváló túracélpont lehet. Akár a helyi, 34-es busszal is meg lehet közelíteni, de pár kilométeres sétára található az állatkerttől indulva. Az idelátogatók számára lehetőség nyílik kisvasútra felülve csodálni a Mecsek páratlan környezetét, és az egyik állomása pedig a Dömör-kapu.

Sipőcz Ház

Ez az épület a város legrégibb, 1764-ben alapított patikájának emlékezetben tartásának célját szolgálja. Az Apáca utcában található sarokház ma is üzemel gyógyszertárként (Szerecsen Patika), azonban az idelátogatókat patikamúzeum és marcipánkiállítás is várja!

Tettye

A végére hagytam az egyik legszebb látnivalót, ha Pécsett jársz. A Tettye a 33-as busszal könnyen megközelíthető, felérve pedig varázslatos látvány tárul elénk: a téren felállított kilátóba felsétálva rálátunk az egész városra. Emellett a terület remek helye lehet egy pikniknek vagy egy nyugodt sétának. A Tettyéről indulva kis túraösvény vezet fel egy bónusz kincshez: a Flóra-pihenőhöz, ahol egy hatalmas, fára erősített hintáról csodálhatjuk az elénk táruló tájat.

Természetesen ezeken felül sok más rejtett vagy éppen el nem rejtett szépsége van Pécsnek, ami megérdemli, hogy a Mecsek Szívének hívják.

Források:

Sipőcz Ház

Dóm tér

Pécs rejtett szépségei, amit kevesen ismernek

Pécs titkos kincsei

Fotó: Magosi Máté