ITTHON KIKAPCS

Pécsi szeptember – A kulturális fesztiválok hónapja

A legtöbb egyetemista valószínűleg csak az egyik szemével nevet, amikor az új félév kezdetére gondol, hiszen nehéz lehet visszaülni a fesztiválozással, tengerparti nyaralással, vagy nyári munkával töltött időszak után az előadásokra és a szakirodalmak halmai mellé. Szerencsére azonban Pécs nem hiába büszkélkedhet a kultúra városa címmel, hiszen nevéhez hűen gondoskodik arról, hogy a szeptemberünk se csak a tanulásról szóljon! Következzen néhány ajánlás a város pezsgő őszi program kínálatából olyan eseményekről, amelyeket egyenesen vétek lenne kihagyni, ha irodalommal, zenével, vagy éppen gasztronómiai élménnyel fűszerezett kikapcsolódásra vágyunk!

1. PécsLIT Fesztivál (szeptember 11-16.)

Ha szeretsz elmerülni érdekes és elgondolkodtató irodalmi témákban, ha egy igazán jó könyv a nyugalom szigetét jelenti számodra, vagy ha örömet okoz egy különleges vers, a PécsiLIT Fesztivál programjain mindenképpen ott a helyed!

A Csorba Győző Könyvtár és a Jelenkor irodalmi és művészeti folyóirat közös programsorozata már sokadik éve kerül megrendezésre Pécsen. A fesztivál keretében idén szeptember 11. és 16. között, több mint 50 eseménnyel várják a szervezők az irodalom szerelmeseit. Ebben a pár napban többek között könyvbemutatókon, kerekasztal beszélgetéseken, könyvvásáron, tematikus irodalmi várostúrán, versfelolvasáson is részt vehetnek az érdeklődők. A fesztivál előadói minden évben népszerű írók, költők, irodalmárok közül kerülnek ki, akiktől lehet kérdezni, és akár a velük való beszélgetésre is van lehetőség.. Az idei év meghívott vendégei között szerepel például Grecsó Krisztián, Závada Péter, Tompa Andrea, Nádas Péter, Kiss Georgina, és még sokan mások. A fesztivál programjairól a látogatók garantáltan feltöltődve, érdekes gondolatébresztőkkel, és nem utolsósorban új olvasnivalók listájával a kezükben térhetnek majd vissza a mindennapi teendők forgatagába. 

2. Zsolnay Negyed Éjszakája (szeptember 16.)

A Zsolnay Negyed mesébe illő színes épületeivel, szobraival, különleges építészeti stílusával Pécs egyik legnagyobb büszkesége, amely még a hungarikumok között is megállja a helyét. A hangulatos Negyed ugyan napközben is sok látnivalót kínál, szeptember 16-án azonban lehetőség nyílik arra, hogy megismerkedjünk a Zsolnay Negyed egy egészen új arcával. Az Egyéjszakás kultúrkaland alcímet viselő eseményen délután négy órától éjfélig várják a szervezők a látogatókat. Az összesen 2000 Ft-os diákjeggyel kilenc helyszín látogatható, ahol az állandó kiállítások megtekintésén kívül válogathatunk majd az esti programok széleskörű kínálatából is, amely tényleg minden korosztály igényeit kiszolgálja. A leginkább gyerekeknek szóló bábelőadások a Bóbita Bábszínház és Bábmúzeumban zajlanak majd, a Planetáriumnál távcsöves csillagnézés és csillagképekről szóló előadások, a kiállító termekben pedig rendhagyó tárlatvezetések várják majd a vendégeket. Az m21 Galériában az Illúziók kiállításain vehetünk majd részt, a Látogató központban a VR Univerzum rejtelmeibe nyerhetünk bepillantást, de megfesthetjük a saját Zsolnay porcelán csempénket az éjszakai élményfestés programján, és az este folyamán bele-bele hallgathatunk a meghívott előadók zenés, énekes vagy éppen táncos villámműsorába is. 

3. Pécsi Napok (szeptember 20-24.)

Az ősz harmadik hetét szeptember 20. és 24. között a Pécsi Napok Fesztivál programjai töltik majd meg kulturális szórakozási lehetőségekkel. A rendezvény egyik legfőbb irányelve a sokszínűség, amelynek a fesztivál hiány nélkül eleget is tesz, hiszen a Pécsi Napok széles program kínálatában szinte minden korosztály, illetve számos kulturális műfaj kedvelője megtalálhatja a hozzá leginkább illő kiállításokat, koncerteket, vagy éppen táncfellépéseket. A kifejezetten egyetemistáknak szóló esti koncertek fellépői között szerepel majd például a Punnany Massif; a dél-dunántúli régió egyetlen blues zenekara, a PMD Blues Band; és a Puskás Peti vezetésével érkező The Biebers. A koncertek mellett a PTE Táncegyüttes, és a Pécsi Tudományegyetem nemzetközi programjának fellépői is színesítik majd a fesztivál programsorozatát. Mindemellett lehetőségünk adódik divatshow, és musical látogatására; valamint, a könnyűzenei műfaj fellépői, és az olyan egzotikus műsorok, mint például az egyiptomi hastánc, vagy az afrikai dob- és táncelőadás szereplői gondoskodnak majd arról, hogy a Széchenyi tér és környéke egy percig se álljon üresen. A fesztivál összes eseménye díjmentesen látogatható, így különösen érdemes körbenézni a programok között, hátha bele tudunk csempészni a szorgalmi időszak hétköznapjaiba egy kis kulturális szórakozást. 

4. XXVII. Európai Bordalfesztivál (szeptember 22-24.)

Szeptember 22-én egy másik fontos esemény is kezdetét veszi, amely méltó helyet kap Pécs kulturális programnaptárjában – ez pedig nem más, mint a Villányi borvidék egyik hagyományos fesztiválja, az Európai Bordalfesztivál. A magyar kultúrának mindig is fontos részét jelentette a közös mulatozás, éneklés, táncolás, borozás, ami a „Bort, búzát, békességet, sötétségben fényességet!” újévi jókívánságban is egyértelműen megmutatkozik. Ebben a három napban különleges lehetőség adódik arra, hogy Magyarország egyik legszebb borvidékén belekóstoljunk ebbe a felelevenített kultúrába. A fesztivál a legelső Bordalnok Énekverseny döntőjével veszi kezdetét, majd a villányi borospincék megnyitják kapuikat, ahol különböző pincekoncerteken vehetnek részt a látogatók. A fesztivál második napjának fő helyszíne a Kodály Központ, itt kerül megrendezésre a fesztivál egyik legnépszerűbb eseménye, a XII. Villányi Prémium Bormustra, melynek keretein belül tíz válogatott villányi borospince legjavát kóstolhatják meg a vendégek. Az esemény további részében sor kerül egy színvonalas gálakoncertre, ahol Bordalnok Énekverseny győztesei mellett többek között a pécsi Bartók Béla Férfikar, és Miklósa Erika is színpadra lép, vasárnap pedig a további koncertek mellett egy szüreti felvonulással, és borkóstolóval köszönthetik a látogatók az addigra már remélhetőleg megérkező őszi időt.