KIKAPCS

Jól megy a szekér Angliában – Így kezdett Szoboszlai Dominik

Szoboszlai Dominik minden idők legdrágább magyar igazolásaként került az angol bajnokság topcsapatához. A fehérvári srác minden fiatal magyar labdarúgó álmát éli: a legtöbb mérkőzésen kezdőként lép pályára, élvezi a vezetőedző bizalmát, és a szurkolók mellett a szaksajtó is elismerően szól róla. Nézzük is meg, hogy indult Dominik szezonja a Liverpoolnál!

Bemutatkozás

A Liverpoolnak egyszerűen fel kellett frissítenie a középpályáját a nyáron, és négy új szerzemény érkezett, köztük Szoboszlai Dominik. A magyar tehetség komoly hírnevet szerzett az RB Leipzignél, különösen a pontrúgásai, a labdaszerzései és a távoli lövései miatt. A 22 éves játékos augusztus 13-án mutatkozott be az angol bajnokságban a Pool 2023/24-es szezonjának nyitómérkőzésén. A találkozót követően Jürgen Klopp, a Vörösök menedzsere „fenevadnak” nevezte Szoboszlait. Akkor még csak ismerkedett az angliai levegővel, de mostanra már nyolc tétmérkőzés van a lábában liverpooli színekben.

Jürgen Klopp kedvence?

A német vezetőedzőnek nem igazán volt még olyan játékosa, mint Szoboszlai, ami a kreatív- és góllövő képességeit illeti. A Liverpool Philippe Coutinho távozása után nem igazán nézelődött top középpályás után, így nem véletlen, hogy Dominik óriási hatást gyakorol a csapat összjátékára. Klopp számos nyilatkozatában dicséri a magyar tehetséget. A Leicester elleni kupamérkőzés után is kiemelte, hogy Szoboszlai egy „első osztályú” játékos, aki könyörtelen, egyszerűen sosem áll le, ami elég ideálisnak tűnik a Liverpool játékstílusához:

„Dom meglepő, hogy milyen gyorsan beilleszkedett, nagyjából az első perctől kezdve. Csúcskategóriás játékos, soha nem áll le. Sokat tanul a játékból.”

A mestert és tanítványát még a nyelvi nehézségek sem korlátozzák, hiszen Dominik kiválóan beszél németül. Nagyon úgy fest, hogy a jövőben Mac Allisterrel karöltve stabillá tehetik a Vörösök középpályáját. Nem véletlen, hogy a német rengeteg játékidőt szán Szobónak, és hol van még a bajnokság vége…

Nézzük, mit mondanak a számok!

Dominik eddig nyolc tétmérkőzésen öltötte magára a Liverpool mezét, két gólt szerzett. Hatszor szerepelt a Premier League-ben, a bajnoki meccseket rendre kezdőként végigjátszotta, és eddig egy találatig jutott. Közel 90%-os passzpontosság mellett a szerelései 80%-ban sikeresek az angol élvonalban. Szintén ő az, aki a bajnokságban a pálya utolsó harmadában a legtöbb labdaszerzést tudhatja magáénak. Mindemellett már kétszer választották a meccs legjobbjának, sőt, augusztusban a klub hónap játékosának járó díját is bezsebelte.

A bemutatkozása után több nagyszerű pillanatot is okozott a drukkereknek, gondolok akár a parádés mozdulataira a védekező harmadban; vagy az első góljára, amit a tizenhatos vonaláról kapáslövésből, gyengébbik lábbal jegyzett. A napokban a második találatát is megszerezte, amikor csereként beállva fordított a Leicester City ellen az angol ligakupa harmadik fordulójában. Öt perc pályán töltött idő után húsz méterről hatalmas erővel rúgta a labdát a jobb felső sarokba, statisztikák szerint feltehetően 100 km/h-s sebességgel.

Kitekintés

Érdekesség, hogy a kupában szerzett gólja után külföldi lapok olvasói már most Gerrard méltó utódjaként tekintenek a Vörösök új nyolcasára, míg a hazai tábor – a magyar sportsajtó „mindennek is köze legyen Szoboszlaihoz” jellegű tartalmai miatt – sokkal szkeptikusabban áll a játékos teljesítményéhez. Mindenesetre Dominik élvezi a szurkolók és az edzői stáb szeretetét és bizalmát, rengeteg játéklehetőséget kap, és a külföldi oldalakon is imádják a fiatal magyart. Azonban még csak a bajnokság elején vagyunk, és a Poolt ismerve számíthatunk még hullámvölgyekre. Ha Dominik megtartja a jó formáját, és a Liverpool alapemberévé válik, akkor bizonyosan megerősödik a középpálya támadó szekciója, de a védekezésen még bőven van mit csiszolnia a német vezetőedzőnek.

Fotó: Eurosport