ITTHON KIKAPCS

A pécsi kultúra kihagyhatatlan helyszínei

Sokan Magyarország kulturális fővárosaként tartják számon Pécset, nem is véletlenül. A művészeti élet pulzálása minden városrészen érezhető, így egyetemistaként szinte kötelességének érzi az ember, hogy belemélyedjen és felfedezze művészeti sokszínűségét. Mindegy, hogy kikapcsolódásként, vagy a folytonos művelődés a cél – bevezetőként a pécsi kultúra mindennapjaiba, íme néhány támpont. 

Mozik

Filmezni mindenki szeret, és bár a moziba járás presztízse kikopóban van streamelésre épülő kultúránkból, azért még mindig remek közös program belesüppedni a sötétbe és másfél-két órára egy egészen másik világ részévé válni. Pécsen háromféle moziélmény közül válogathatunk. A Cinema City a Pécs Plázában található, Kertváros közelebb eső szélén (busszal könnyedén megközelíthető, 1-es, 30Y és 55-ös járatokkal). Kínálatát tekintve univerzális, nagy meglepetés nem érheti az embert, ám az aktuális sikerfilmek és a média támogatta mainstream premierek elcsípésével itt érdemes próbálkozni. 

Egy fokkal különlegesebb élményért sem kell túl messzire menni. A belvárosban elhelyezkedő Uránia Mozi műemléknek nyilvánított épülete önmagában is élményt nyújthat. A Kultik mozihálózat része, a különlegesebb, a kevésbé mainstream, de közönségbarát filmek otthona. Repertoárján általában hosszabb ideig marad a kínálat, mint a Cinema rohamos ütemében, ráadásul jelenleg is együttműködésben áll egyetemünkkel, melynek keretein belül egy megvásárolt mozijegy mellé a PTE-s diákigazolvány felmutatója kap egy ingyenes belépőt bármely szabadon választott 2D-s vetítésre, egészen december 31-ig. 

A spaletta túlsó végén helyezkedik el az Apolló Mozi, mely a régió egyetlen művészmozijaként tartja magát számon. A belváros szívében, Magyarország első hangosfilm színházaként épült, mai formájában a Trafik Étterem fölött foglal helyet. Filmkínálata egészen egyedi, olykor közönségtalálkozókkal, kulturális programokkal fűszerezik meg az előadásokat. A jegyárak szempontjából ez a legolcsóbb mind közül, mégis a legsokoldalúbb élményeket nyújtja: filmklubok, filmnapok, sőt, filmfesztiválok is megrendezésre kerülnek.

Színházak

Színházak terén már jóval nagyobb a választék. A Pécsi Nemzeti Színházat senkinek sem kell bemutatnom, de emellett még számtalan kisebb színház várja a tragédiák és komédiák szerelmeseit. A Harmadik Színház a város legjelentősebb színháza, míg a Zsolnay Színház inkább alternatív előadások, társulatok számára biztosít színpadot. A komolyzenei műfajok kedvelőit várja a Pécsi Opera és a Pécsi Balett, a Bóbita Bábszínház pedig gyerekeknek és felnőtteknek szóló produkciókat vonultat fel. 

Ám az egyetemisták körében valószínűleg a JESZ, avagy a Janus Egyetemi Színház a legnépszerűbb. A Művészeti Karunkon elhelyezkedő, nemzetközileg elismert színház közel harminc éve aktív, társulata egyetemistáinkból áll, évente nyolcvan-kilencven előadással dolgozik. Programjai ingyenesek, csupán regisztrációhoz kötöttek, ám mindig lehetőség van ezer forintos támogatói jegy vásárlására is. 

Múzeumok, galériák

Ha egy jó kiállításra vágyna az ember, akkor sem kell messze keresgélnie. Számtalan múzeum és galéria, időszakos kiállítások helyezkednek el a város legkülönbözőbb pontjain, a teljesség igénye nélkül sorolom a leginkább említésre méltókat. A Várostörténeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Természettudományi Múzeum magáért beszél, ahogyan a Csontváry Múzeum és a Vasarely Múzeum sem árul zsákbamacskát. 

A kortárs képzőművészet belvárosi fellegvára a Pécsi Galéria, mely a legkülönbözőbb tematikus kiállításaival komoly országos és nemzetközi hírnevet szerzett. Némiképp az intézmény kibővítéseként jött létre az m21 Galéria a Zsolnay Negyedben, mely a hazai és nemzetközi kortárs művészet számára egyaránt reprezentatív kiállítótér Magyarországon. Állandó kiállítások is bőven akadnak, talán a sétálóutca kis pincéje, a Varázspadlás az egyik legérdekesebb, mely lényegében egy hatalmas magángyűjtemény Zizi néni birtokában. Időszakos kiállításokban pedig a Művészeti Kar épületei sem okoznak csalódást, ahol rendszeresen bemutatják alkotásaikat a Kommunikációs Intézmény professzorai és hallgatói is.

Koncerthelyszínek

Pécs nem véletlenül híresült el zeneiségéről, országszerte látogatott fesztiváljai és különböző rendezvényei szinte átölelik a város nagyobb tereit, szinte összes vendéglátóegységét, de kifejezetten koncerthelyszínekből sincs hiány. A legnagyobb befogadójú kétségkívül a kertvárosi Expo Center, ám a belvárosi Pécsi Est Café is jelentős előadók kedvenc helyszíne. A Káptalan Kert a város legnagyobb kültéri színpada, így csak a nyári szezonban tart nyitva, viszont érdemes ellátogatni programjaira. 

A kisebb volumenű zenei rendezvények klubszezonjának örökös visszatérője az Amper Klub. Nemzetközi hírnevet jelentős elektronikus zenei kultúrájával szerzett, kialakítása és egyedülállóan profi hangrendszere is főként ezt a célt szolgálja. Szintén kissé alternatív vonalat képvisel a Szabadkikötő, és ez a helyszín egész évben várja látogatóit. Akik pedig a komolyzene iránt érdeklődnek, ők sem maradnak programok nélkül: a Pannon Filharmonikusok és a Kodály Központ mindig széles repertoárral áll rendelkezésükre.

Bónusz

Bónuszként ajánlom további három kihagyhatatlan helyszínét a pécsi kulturális életnek, melyek kínálata jóval sokszínűbb. A Művészetek és Irodalom Háza amellett, hogy a Jelenkor folyóirat főszerkesztőségének bázisa, rendszeresen helyet ad Slam Poetry esteknek, irodalmi beszélgetéseknek, improvizációs színháznak és még számtalan művészeti produkciónak. Hasonlóan a Civil Közösségek Háza, amely koncertektől kezdve klubesteken át kiállításokig mindenféle művészeti ágat képvisel. Ami az egyetemisták számára viszont a legkézenfekvőbb kulturális alkotóhely, az a saját kezünkben lévő Szenes Klub, ami nappal az órák közti pihenés fő helyszíne, estére pedig összkulturális programok széles skálájának tárja ki kapuit.

Grafika: Kovács Emese