KIKAPCS

Barátságok, amik a képernyőn születtek – sorozatajánló

A tanév megkezdése sokaknak igen stresszes és megterhelő tud lenni, az elsősök belecsöppennek az ismeretlenbe, az idősebb hallgatók pedig folytatják egy (sokszor) még nehezebb félévvel az egyetemi tanulmányaikat. De elengedhetetlen a pihenés, kisebb kikapcsolódás egy-egy hosszabb, megterhelő nap után, így hoztam nektek öt olyan sorozatot, amik a barátság köré épülnek, és tökéletesen kizökkentik nézőiket a fárasztó nap monoton mókuskerekéből.

1. Stranger Things

Az Stranger Things egy tökéletes példa arra, hogy hogyan lehet a barátságot és az összetartozást központi motívummá tenni egy modern televíziós sorozatban. A sorozatot a Duffer testvérek – Matt és Ross Duffer – alkották, és az első évad 2016-ban debütált a Netflixen. Hatalmas népszerűséget szereztek világszerte mind a négy évaddal. Az ötödik lesz az utolsó széria, de ez majd csak a jövőben lesz látható a platformon.

A sorozat története a 80-as években játszódik egy fiktív kisvárosban, Hawkinsban, Indiana államban. Az első évad középpontjában egy fiú, Will Byers rejtélyes eltűnése áll, aminek hátterében egy túlvilági dimenzió áll. Will barátai, Mike, Lucas és Dustin azonnal elkezdenek kutatni Will után, és együttesen próbálnak választ találni a rejtélyre.

A sorozat szépen bemutatja, hogy milyen erős baráti kötelékek tudnak kialakulni a fiatalok között, amikor együtt kell ismeretlen veszélyekkel szembenézniük. A karakterek közötti kapcsolatok fokozatosan alakulnak ki és mélyülnek, miközben együtt keresik Willt, és próbálnak megoldásokat találni a folyamatos veszélyekre, amik fenyegetik őket. 

2. Sex Education

Ha egy humorosabb, közben mégis tanulságos sorozatra vágynátok, akkor a Sex Education egy tökéletes választás. Egy nagyon modern sorozat, ami a barátság, a tinédzserkor és a szexuális felvilágosítás témakörét ötvözi egy izgalmas és humorral teli narratívában. A sorozatot Laurie Nunn alkotta, és 2019-ben debütált először a Netflixen. Azóta már három évad is készült belőle, szeptember 21. óta pedig már a negyedik évad is nézhető a streaming szolgáltatónál.

A sorozat főszereplője Otis Milburn, egy zavarodott tinédzser, akinek anyja, Jean, egy terapeuta. Otisnak nincs szexuális élete, de miután véletlenül belekeveredik egy iskolatársa problémáiba, rájön, hogy a terápiás tudása lehetőséget kínál arra, hogy segítsen más diákoknak is megoldani szexuális problémáikat. Így Otis Maeve-vel, az ő unszolására megalapít egy titkos terápiás szolgáltatást, egyfajta szexterapeuta lesz, és ezzel elindítják a sorozat fő cselekményét.

A sorozatban a barátság számos karakter között központi szerepet játszik. Otis és Maeve közötti kapcsolat egyre mélyebb lesz, de a többi szereplő is különböző barátságokat és konfliktusokat él át az iskolában. A sorozat képes mélyen bemutatni a barátság és az emberi kapcsolatok bonyolultságát, miközben a szex és a szexuális felvilágosítás témáját egyaránt feldolgozza.

3. Euphoria

Az Euphoria mélyen beleássa magát a tinédzserkor sajátos kihívásaiba, problémáiba, kiemelve a barátok fontosságát. A sorozatot Sam Levinson alkotta, és 2019-ben debütált az HBO-n. Az azóta elkészült évadok számos díjat nyertek, és hatalmas rajongótábort szereztek.

A sorozat főszereplője Rue Bennett, egy fiatal lány, aki a drogok világába menekül a depresszió és az érzelmi zűrzavar elől. A történet középpontjában az ő kapcsolatai és barátságai állnak, különösen a legjobb barátnőjével, Jules Vaughn-nal, és az iskolai barátai, ismerősei is nagy szerepet kapnak, akik mind különféle problémákkal küzdenek. 

A sorozat a kamaszkor sötét és őszinte oldalát mutatja be, ahol a barátságok kritikus szerepet játszanak a fiatalok életében. Rávilágít arra, hogy a barátoknak milyen fontos szerepük van az önkifejezésben, az identitás kialakításában és az érzelmi támogatásban. A karaktereknek számos nehézséggel kell szembenézniük, és a barátságok, amiket kialakítottak gyakran az egyetlen stabil pont számukra ebben a kaotikus világban.

4. Never Have I Ever

A Never Have I Ever egy szórakoztató és megható sorozat, amely egy fiatal indiai-amerikai lány, Devi Vishwakumar életét követi, miközben próbálja navigálni a tinédzserkor kihívásait, és közben igyekszik kiemelkedni a családi és kulturális elvárásokból. A sorozatot Mindy Kaling és Lang Fisher alkotta, és 2020-ban debütált a Netflixen.

A középpontban Devi áll, aki a legjobb barátnőivel, Eleanorral és Fabiolával tartja a kapcsolatot. A barátságuk meghatározó és igen humoros része is a sorozatnak. A három barát együtt éli át a tinédzserkori kihívásokat, amelyek közé tartozik a szerelem, az iskolai konfliktusok, az identitáskeresés és a kultúrák közötti egyensúlyozás.

A sorozat bemutatja, hogy a barátságok milyen fontos szerepet is játszanak a tinédzserkorban. Eleanor és Fabiola nemcsak Devi legjobb barátai, hanem olyan támaszok is, akikkel megoszthatja örömeit és nehézségeit. A sorozat a barátságok sokszínűségét is érinti, mivel a három barát különböző háttérből és élettörténetből érkezett, és mégis mély és erős kapcsolatot építettek ki egymással.

5. Friends

A végére hagytam egy örök klasszikust, amit egyszerűen nem lehet kihagyni egy ilyesfajta ajánlóból. 1994 és 2004 közötti időszakban futott képernyőkön a sorozat, ami az amerikai televíziós történelem egyik legsikeresebb és legikonikusabb vígjátéksorozatává nőtte ki magát. A sorozatot David Crane és Marta Kauffman alkotta, és hat főszereplője van – Rachel, Ross, Monica, Chandler, Joey és Phoebe –, akiknek a New York-i mindennapjaik állnak az epizódok középpontjában.

A sorozat bemutatja, hogy hogyan kötődik egymáshoz egy szoros baráti csoport, amelyben minden tag egyedi személyiségjegyekkel, szokásokkal és ambíciókkal rendelkezik. A karakterek közötti kapcsolatok és dinamikák szórakoztatóan és hitelesen vannak bemutatva, és a nézők pont ezért tudnak könnyen azonosulni velük. 

A Friends a barátság és az emberi kapcsolatok szépségét és bonyolultságát mutatja be. Azáltal, hogy a karakterek különféle életszakaszait és élményeit követi nyomon, hűen tükrözi az élet nagy kihívásait és örömeit. Hangsúlyos az egész sorozatban az összetartás, annak a fontossága, hogy körbevegyék őket a barátok, akik mindenben mellettük állnak.

Fotó: whats-on-netflix.com