ITTHON KIKAPCS

Nagy októberi pécsi koncertajánló

Néhány szemeszternyitó buli, új ismeretség és ellógott egyetemi előadás, és észrevétlenül el is telt egy hónap az őszi félévből. A pécsi kulturális élet is hasonlóan zakatol, ezért a következőkben összegyűjtöttük azokat a koncerteket, amelyek októberben várják a szórakozni vágyókat. Legyen szó klasszikus rockzenéről, népzenéről vagy akár komolyzenéről, a hónapban mindenki találhat kedvére való programot Pécsett.

1. Bowie & Friends (október 13., Pécsi Est)

A következő hétvégén több esemény közül is lehet válogatni. A David Bowie-életmű részleteiből összeállított koncert néhány évvel ezelőtt Márton András és Poniklo Imre vezénylésével született meg. Az eredetileg egyszeri alkalomra tervezett műsor zenészei ma már zenekarként adják elő a legendás Bowie-dalokat, ezzel emlékezve a művészre. A Pécsi Estben ők zenélnek majd.

2. InFusion Trio (október 13., Fordan Center)

Az InFusion Trio tagjai képzett komolyzenészek, akik a komoly- és a könnyűzenében egyformán jártasak. A koncerten a hagyományos és a modern zenei világok ötvözete kerül előtérbe, és a zeneirodalom legnagyobbjai – olyanok, mint Bartók, Liszt, Kodály, Bach, Mozart, Sosztakovics vagy Prokofjev – műveinek elektronikus zenei átdolgozásai csendülnek majd fel.

3. Sopianae Rock City Festival 4. (október 13., Szenes Klub)

A Szenes Klubban megrendezésre kerülő 4. Sopianae Rock City Festival-on a fellépők a VODKA FOR KIDS, a My Last Summer, a neon csend, a Sad News és az NNB lesznek. Az eseményen az Amigos a gyerekekért jótékonysági szervezetnek indítanak adománygyűjtést.

4. Ganxsta Zolee és a Kartel (október 14., Pécsi Est)

Szombaton az 1995 óta működő banda hozza el ismét Pécsre a hamisítatlan Kartel-hangulatot. A Ganxsta Zolee és a Kartel legújabb lemeze 2022-ben jelent meg A Bohóc címmel. 

5. Tunyogi Péter emlékkoncert (október 14., Zsolnay Kulturális Negyed – E78)

Ugyanezen a napon Tunyogi Péter, a P. Mobil és a Tunyogi Rock Band egykori énekese halálának közelgő 15. évfordulója emlékére ad közös koncertet Kalapács József, Rudán Joe, Varga Miklós, valamint a Tunyó Öröksége zenekar az E78-ban. 

6. Metallust, Perfect Symmetry (október 20., Pécsi Est)

A pécsi Metallust együttes idén huszonöt éves jubileumát ünnepli. A zenekar 2002-től Metallica Tribute együttesként működik. A harmadik októberi hétvégét a szintén pécsi Perfect Symmetry progresszív rock/metál formációval nyitják meg, felidézve a régi közös koncerteket. 

7. KACAJ (október 21., Pécsi Est)

Október 21-én szintén több program közül lehet majd választani. A Pécsi Estben a folk-pop műfajban mozgó pécsi KACAJ zenekar lép fel. A népzenei elemekkel játszó formáció legújabb lemeze a 2023-ban megjelent Utólag színezett

8. Kispál és a Lovasi (október 21., Kodály Központ)

Ugyanezen az estén a Kodály Központban Kispál András, Lovasi András, G. Szabó Hunor és Babcsán Bence formációja fog zenélni. „Pár éve újra egymásra találtunk Kispivel, rengeteget zenélünk, újra inspiráljuk egymást” – mondta el a Kispál és a Borz 2022-es visszatéréséről korábban Lovasi András. A visszatérő koncert előtti este eredetileg duóban adtak volna koncertet, de a fellépés előtt nem sokkal a nagy érdeklődésre való tekintettel megszületett a Kispál és a Lovasi felállás. A pécsi koncert vendége ezúttal Németh Juci lesz.

9. III. Pécsi Retro Fesztivál // RETRO SENSATION (október 21., Expo Center)

A retro szerelmeseit pedig várja majd az év legnagyobb bulija az Expo Centerben, ahol kibővített látvány- és showtechnikával, tíz sztárvendéggel és két retro házigazdával idézik meg a 90-es és 2000-es évek partihangulatát. Fellép többek között az Ámokfutók, a Kozmix és a Groovehouse.

10. VII. Pécsi Harmonika Fesztivál – Gálakoncert (október 22., Kodály Központ)

A szombat levezetéseképp október 22-én vasárnap a Pécsi Harmonika Fesztivál zárásaként megrendezésre kerülő nagyszabású gálakoncertet hallgathatjuk meg. A koncertet a Baranya vármegyében tanuló harmonikások adják, a korábbi évekhez hasonlóan fellép majd a Himesházi Harmonika Zenekar, a Bólyi Harmonika Együttes, valamint a Baranya Megyei Ifjúsági Harmonikazenekar is. A koncert idei vendége a pécsi Percussion Project lesz.

11. Glasovi Orchestra (október 26., Nappali)

Az International Seasons rendezvénysorozat keretein belül 26-án délszláv koncert és táncház várja majd a horvát, szerb és magyar muzsika kedvelőit. A Glasovi Orchestra mohácsi fiatalokból alakult 2019 nyarán. Állandó kísérői a Mohácsi Sokacok Olvasóköre Hagyományőrző Tánccsoportjának, emellett pedig a Mohácsi Sokackörben havi rendszerességgel megrendezett táncházak házigazdái is. 

12. Kubalibre (október 27., Pécsi Est)

27-én érdemes lesz meghallgatni a Kubalibre koncertjét a Pécsi Estben, hiszen pár hónapig ez lesz a zenekar utolsó fellépése. „15 éve mondtuk ki, hogy ez egy zenekar. 13 éve adtuk ki az első lemezünk. 12 éve oszlottunk fel. 10 éve alakultunk újra. 5 éve ünnepeltük utoljára a zenekar születésnapját. Ezek nevezhetőek mérföldkőnek, de végülis minden koncertünk egy ünnep. Annak az ünnepe, hogy még mindig itt vagyunk.” Vendégük a világzenét játszó Duckshell formáció lesz.

13. Depresszió (október 28., Pécsi Est)

A hónap zárásaként pedig a hazai rock/metal egyik legnépszerűbb képviselője, a Depresszió játszik majd a Pécsi Est színpadán. Vendégeik a Z.enemi és a Down For Whatever együttesek lesznek.

Fotó: BBC