KIKAPCS

Novemberi programajánló

Baranya vármegye ékszerdoboza sosem szűkölködik látnivalókban és programokban, ezért a pécsiek egyetlen aggodalma csak az, hogy mit válasszanak a számos tevékenység közül. Egyetemvárosként nem panaszkodhatunk, a folyamatosan mozgásban lévő város újabb és újabb friss szórakozási lehetőségeket kínál. Pécsen lehetőséged nyílik túrázni, művelődni, kikapcsolódni vagy szimplán felfedezni a város történelmét, kulturális múltját és jelene szépségeit. Lássuk, milyen kalandokat tartogat magában november hónapja a pécsieknek! 

1. JESZ 

Az ősz nemcsak a borostyánszínbe borult Mecsek látványát hozta el nekünk, de felpezsdítette az egyetemistáktól pulzáló város programfelhozatalát is. Pécs művészeti életének oszlopos tagja, az ikonikus Janus Egyetemi Színház minden hónapban új előadásokkal örvendezteti meg látogatóit, és ez novemberben sem lesz másképp. Ebben a hónapban változatlanul a Zsolnay Kulturális Negyed ad otthont a daraboknak, melyek a következően alakulnak majd: 

  • november 06. és 13.: Biedermann és a gyújtogatók 
  • november 16.: Bánk Bán Beavatás
  • november 24.: A Schroffenstein család
  • november 27.: (Várnagy Kinga rendezésében és előadásában) Anyanyelve magyar
  • november 30.: A professzor vallomása

Azt gondolom, hogy minden pécsinek legalább egyszer el kell látogatnia a JESZ előadására, mivel a pécsi gyökerekkel rendelkező társulat kulcsfontosságú szerepet tölt be Pécs kulturális és művészeti életében a 90-es évek óta, amellett, hogy az egyetemmel is szoros kapcsolatban van – mivel társulatának magja az alapítás óta egyetemistákból áll. Ha csak az egyik darabot nézzük meg novemberben, Várnagy Kinga Anyanyelve magyar című előadását mindenképpen tekintsük meg. A monodráma történetének főszereplője egy középkorú magyar nő, akinek életútinterjúját hallgathatjuk meg szívszorító sorsáról, az otthontalanság érzéséről, veszteségről és túlélésről értekezve. 

2. Verzió Filmfesztivál

Pécs másik ikonikus kulturális programsorozata, a Verzió Filmfesztivál is megrendezésre kerül idén, méghozzá huszadik alkalommal. Évről évre új dokumentumfilmek debütálnak a fesztivál keretein belül, amelyek igaz, lenyűgöző, megrendítő és gyönyörű történeteken keresztül hozzák közelebb a nézőt a világban végbemenő változásokhoz. A fesztivál idén is a legaktuálisabb nemzetközi és hazai emberjogi kérdéseket feldolgozó filmeket hozza el a nézőknek, például az Anyaföld című alkotást, ami a belarusz hadseregben zajló erőszakos bántalmazást mutatja be, az Aranyfonál, ami a bengáli jutagyártás folyamatát örökíti meg, és az Aki nem vagyok, egy afrikai interszex szépségkirálynő identitásválságáról. Személy szerint a Fanni kertje keltette fel a leginkább az érdeklődésemet, amely két egymásra utalt ember nem mindennapi együttélését dolgozza fel: Fanni, egy tizenkilenc éves transz tinédzser és Laci, az egykori gyári munkás. Az alkotás a felnőtté válás lencséjén keresztül tanít az emberi kapcsolatok és az elfogadás fontosságáról. A huszadik Verzió Filmfesztivál november 22. és 29. között kerül megrendezésre, és jegyet, valamint fesztiválbérletet is vásárolhatunk a weboldalukon. 

3. Szenes Klub

Csak hogy az egyetemisták (specifikusan a BTK-sok) szívéhez is szóljak, muszáj említést tennem a Szenes Klub november 6-ai Time Machine bulijáról. A BTK kampuszán működő Szenes Klub számos közösségi programnak ad otthont, például pizsipartik, filmnézések, ruhavásár és tökfaragás, de fergeteges bulijaik is említésre méltóak. November 6-án felülhetünk a nosztalgiavonatra, és az elmúlt négy évtized legikonikusabb retró slágereire bulizhatjuk végig az éjszakát. Vedd elő a Fluor Tomis partiszemüveged, az alacsony derekú farmered, és találkozzunk a táncparketten! 

4. Szabadkikötő, Társasjáték est

Ha november 6-án másra vágynál, például egy nyugis társasozásra a barátaiddal, akkor a Szabadkikötőben a helyed! A játékokat a Játszó-tér biztosítja majd, de bátran hozd magaddal, amihez kedved van! A Szabadkikötő Pécs egyik legkedveltebb kocsmája és gyülekezőhelye. Mindig új és izgalmas programokkal, és még izgalmasabb sörkínálattal vár mindenkit. Ezenkívül otthont ad a Szabad Jamnek (keddenként), ahol bárki kipróbálhatja tehetségét, valamint számos elektronikus zenei kezdeményezésnek, mint a SpacePort, a Silent Disco vagy a Flipside, melyekből szintén nem lesz hiány novemberben, szemezgessetek bátran a Facebook-oldalukról!

Grafika: Rudas-Mekkey Csenge