1367

Nyílt napok a PTE-n

Végzős diákként az egyik legfontosabb kérdés, hogy hol tanuljunk tovább, mert ez a döntés határozza meg az elkövetkezendő pár évünket. A sorrend felállításában segítségünkre vannak az egyetemi nyílt napok, melyek pontos időpontjait a cikk végén találjátok meg. 

A nyílt napok sokféle információ megszerzésére alkalmas események, amelyeken akkor is ajánlott részt venni, ha már 100%-ban biztosak vagyunk abban, hogy melyik egyetemet jelöljük majd első helyen; ha pedig egyáltalán nincs még ötletünk, akkor ez lehet a legjobb alkalom egy egyetem megismerésére és a legszimpatikusabb szak kiválasztására. 

A nyílt napok nemcsak arra adnak lehetőséget, hogy személyesen tehessünk fel kérdéseket, és jobban megismerjük a karokat képviselőik által, hanem az egyetem épületeit is körbejárhatjuk. A legtöbb nyílt napot az adott kar épületében tartják, így megnézhetjük a környéket, és elképzelhetjük egyetemista napjainkat. Például a Művészeti Kar egyik előnye, hogy a Zsolnay Kulturális Negyedben található, ami Pécs egyik leghangulatosabb része, így már csak a környezetével is hozzáad a tanulással töltött mindennapokhoz. A Művészeti Kar mellett az Általános Orvostudományi Kar is hatalmas és hangulatos épületekkel rendelkezik. E tényezők is segíthetnek majd a végleges döntés kialakításában.

Engem a Bölcsészettudományi Kar nyílt napján a campus túra fogott meg igazán, amire csak akkor van lehetőség, ha ellátogatunk a nyílt napra. Ezen a programon megtekinthettük az egyetem legmeghatározóbb részeit, a hangulatos botanikus kertjétől kezdve a bölcsészek legkedveltebb helyéig, a Szenesig. Azzal, hogy betekintést nyertem az a campus életébe, sokkal közelebb kerültem a pécsi egyetemhez.

Az egyetemi épületeken kívül az egyik legnagyobb továbbtanulási nyílt nap az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, ami 2024. január 11-13.-a között kerül megrendezésre. Ezen az eseményen nemzetközi nyelvtanulási lehetőségekről és továbbtanulásról is információt kaphattok. 

Természetesen a legnagyobb segítséget a személyes találkozás nyújtja. Az oktatók mellett a karokon tanuló jelenlegi hallgatók standoknál várják az odalátogatókat; így olyan kérdésekre is választ kaphatunk, amelyekre máshol nem. Például egy szak nehézségeivel kapcsolatban, az ott tanuló hallgatók tapasztalatai alapján. Egy-egy beszélgetés során, akár még leendő barátokra és később fontos kapcsolatokra is szert tehetünk.

Az általános tájékoztatókra is érdemes elmenni, mivel ott is szerezhetünk olyan információkat, amelyek később kulcsfontosságúak lehetnek a végleges jelentkezési sorrend felállításánál.. Mindemellett a karok érdekesebbnél érdekesebb előadásokkal, pontszámítási tájékoztatóval és interaktív programokkal is várják a diákokat és az érdeklődőket. 

2023-as PTE nyílt napok

A PTE-n mind a 10 kar tart nyílt napot. Ezek november 9. és február 14. között kerülnek megrendezésre. A pontos dátumok és helyszínek a pte.hu oldalán és a különböző karok honlapjain is elérhetőek. A nyílt napok előregisztrációhoz kötöttek, így a regisztrációs felületek megnyílásának időpontjára is érdemes odafigyelni. Emellett a felvi.hu oldalán és a karok Facebook és Instagram oldalain keresztül is tájékozódhattok a nyílt napok időpontjairól.

Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar (PTE-ÁJK) – 2024. január 31.

Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar (PTE-ÁOK) – 2023. december 12.

Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (PTE-BTK) – 2023. november 22.

Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar (PTE-ETK) – 2024. január 16.

Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar (PTE-GYTK) – 2023. december 12.

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar (PTE-KTK) – 2023. november 24.

Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar (PTE-KPVK)

Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar (PTE-MIK) – 2023. december 1.

Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar (PTE-MK) – 2023. november 9.-től 2024. február 7-ig

Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar (PTE-TTK) – 2024. január 16.

Grafika: Gera Fanni