KIKAPCS

„Kedvenc verset választani olyan, mint kedvenc szervet.” – Eseménybeszámoló az Ez neked irodalom? harmadik zenés felolvasóestjéről

„Szoktál az irodalomról beszélgetni? Nem a bokorrímekre, a verslábakra vagy az eposzi kellékekre gondolok. Belegondoltál már abba, hogy a régi tanórákhoz képest mit jelenthet napjainkban az irodalom? És számodra mi jelent?” Ilyen és ehhez hasonló kérdések merültek fel bennem az immáron harmadik alkalommal megrendezett Ez neked irodalom? zenés felolvasóest folyamán, miközben a cappuccinomat kortyolgattam a Szabadkikötőben.

A szeptemberben elstartolt rendezvénysorozat célja, hogy kortárs írók, költők és zenészek munkáit ismerhessük meg egy kellemes és szabad hangvételű előadás keretében. Minden hónap egyik szombat délutánján egy író, és/vagy költő, egy zenész, és az esemény házigazdája, Rónoki Bertalan elfoglalják a Szabadkikötő színpadát, hogy beszélgessenek, felolvassanak, zenéljenek, és, hogy elgondolkodtassák a nézőket, illetve mosolyt csaljanak az arcukra.

November 18-án nekem is szerencsém volt részt venni a harmadik ilyen felolvasáson. Az est vendége Holczer Dávid Déryné alkotói ösztöndíjas drámaíró, költő és A Protagønista volt, aki gitáron kísérte a felolvasásokat, és színesítette az estét.

A program A Protagønista improvizált zenés felütésével kezdődött, így mind a korán érkezők, mind a késve beesők kicsit meg tudtak érkezni nem csak fizikailag, de lélekben is az eseményre. Egy rövid bemutatkozást követően könnyed diskurzus vette kezdetét a legkülönfélébb témákról: Dávid jelenlegi kedvenc verséről, a művészetére ható tényezőkről; emellett szó esett arról is, hogy hogyan fogyasztjuk a kultúrát, és hogy helyes-e, szerencsés-e azt a kifejezést használnunk a kultúrával kapcsolatban, hogy fogyasztás. (Én ezen utóbbi gondolaton nagyon elméláztam. Vajon tényleg úgy „fogyasztjuk” a kultúrát, ahogy egy hamburgert például?) Ezen komolyabb témákat és kérdéseket természetesen nem titkolt humorral és önkritikával együtt tálalták a közönség számára, a gondolatébresztés és a jó szórakozás garantált volt.

A szellemes beszélgetést követően elkezdődtek a felolvasások. Dávid elszavalta egy-egy versét, melyeket rövid, rögtönzött zenés betétekkel kísért A Protagønista. Az est folyamán még szóba került a színház, az egyes darabok megismételhetetlenségének kérdése, továbbá Dávid jelenleg folyamatban lévő művei is. Lezárásként pedig egy verses-zenés kompozícióval készült Dávid és A Protagønista, megkoronázva az este elhangzottakat.

A program vége felé közeledve adományos alapú tombolán vehettünk részt, ahol többek között köteteket, múzeumi belépőt és prémium kávét is nyerni lehetett, hozzájárulva ezáltal az esemény megvalósulásához. Én egy, a Zsolnay Negyedről készült Géczi Lajos alkotással gazdagodtam, amely immáron a szobám falát díszíti.

Mivel nem igazán mozgok ilyen körökben, rendkívül különleges élmény volt számomra korosztályombeli fiatalokat hallgatni, amint az irodalomról, a kultúráról és egyébként a világról elmélkednek, afféle offline podcast jellegűen. Igazán inspiráló és elgondolkodtató volt. De nem csak én éreztem így – ahogy hátra-hátra pillantgattam, azt vettem észre, hogy egyre csak gyarapodik a hallgatóság száma. Mindenki, aki szándékosan és akár véletlenül a színpad közelébe tévedt, ott ragadt az előadás végéig.

A legközelebbi alkalom december 9-én 17:00 órakor kerül megrendezésre a Szabadkikötőben, a vendég pedig Kiss Georgina lesz, akinek a Sötét évszak című kötete lesz terítéken. Ha egy kicsit is érdekel a kultúra, az irodalom, vagy csak szeretnél kiszakadni a mindennapokból és a komfortzónádból, akkor szívből ajánlom, hogy vegyél részt te is a negyedik Ez neked irodalom? eseményen. Engem teljesen magával ragadott, úgyhogy én biztosan ott leszek!

Veled is találkozunk december 9-én?