MERÜLJ EL

Jobb adni, mint kapni – Karitatív lehetőségek karácsonykor

Segíteni azokon, akik rászorulnak mindig nemes cselekedet, de karácsonykor talán még különlegesebb érzés, mint az év többi részében. A következő cikkben felsorolok pár szervezetet, akik által még egyszerűbb és felemelőbb lehet a jótékonykodás.

Caritas Hungarica – Katolikus Karitász

A Katolikus Karitász egyházi jogi személyiségű közcélú humanitárius szervezet már nyolcvan éve segít különböző gyűjtésekkel, adományozásokkal és programok szervezésével a szociális, egészségügyi vagy egyéb okból kifolyólag nehéz körülmények között élőknek. A karácsonyi időszakban a Tárjátok ki a szíveteket! nevű adventi adománygyűjtő programjukon belül rengeteg dologgal próbálnak segíteni a rászorulókon. Ezeket a tevékenységeket pénzbeli adománnyal is támogathatjuk, vagy az Angyalbatyu nevű adománygyűjtő programjukon keresztül tárgyakkal is.
Angyalbatyut bárki adhat, aki szeretne meglepni karácsonykor egy rászoruló gyermeket. Nem kell mást tennünk, mint keresni egy jó állapotú dobozt, és eldönteni, hogy hány éves fiúnak vagy lánynak szánjuk az ajándékot. A dobozba bármilyen ajándékot tehetünk, aminek egy gyerek örülhet: játékot, mesekönyvet, édességet, akár jókívánságot is; de kerülendők a romlandó, törékeny vagy folyékony ajándékok és a használt ruhaneműk. A bedobozolt ajándékokat meghatározott gyűjtőpontokon vagy postán is feladhatjuk. A postai feladásnak legkésőbb december 9-ig meg kell történnie, hogy időben odaérhessen az ajándék a gyerekeknek. A gyűjtőpontok elhelyezkedéséről és nyitvatartásáról a karitasz.hu oldalán olvashattok bővebben.

Magyar Vöröskereszt

A Magyar Vöröskereszt a legnagyobb múltú magyar humanitárius szervezet egész évben rengeteg gyűjtést szervez a rászorulóknak, és ez a decemberi időszakban sincs máshogy. Idén is adománygyűjtést szerveznek az Auchan áruházlánccal együtt, melynek üzleteiben december 8-10. között várják az elsősorban tartós élelmiszerekből, illetve tisztító- és tisztálkodási szerekből álló adományokat. Természetesen a karácsonyi hangulatot megtartva a szaloncukor- és édességadományokat is elfogadják a vevőszolgálatok közelében felállított gyűjtőpontokon. Részletes listát a legszükségesebb adományokról találunk majd az áruházakban elhelyezett szórólapokon, de a voroskereszt.hu oldalon is elolvashatjuk. Az összeállított ajándékcsomagokat karácsony előtt nehéz sorsú családoknak, egyedülállóknak, időseknek, valamint a szociális intézményekben élőknek juttatják el.

MosolyManók

A MosolyManó program idén nyolcadik alkalommal indult el, melyhez az ország összes általános iskolája csatlakozhat. A program lényege, hogy az általános iskolás gyerekek saját korosztályukban lévő, nehéz helyzetű társaiknak segítsenek, és ezzel már fiatal korban megélhessék a jótékonykodás örömét. Az iskolákban összegyűjtött ajándékokat és jókívánságokat a GLS Hungary és a Máltai Szeretetszolgálat együttes csapata juttatja majd el a rászoruló gyerekeknek karácsony előtt. Idén már nemcsak az általános iskolás gyerekek lehetnek MosolyManók, hanem a felnőttek is. Az adományt az adomanyozz.hu oldalon keresztül ajánlhatják fel. A befolyt összeget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat karácsonyi ajándékok vásárlására fordítja. A felajánlásokat és az általános iskolai ajándékcsomagokat december 6-ig várják a szervezők.

Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány

A Baptista Szeretetszolgálat már 2003 óta minden évben megszervezi a karácsonyi időszakban Cipősdoboz akcióját. Az adománygyűjtés célja itt is a rászoruló gyermekek és családok karácsonyi meglepetésekkel való segítése az adventi időszakban. 0-18 éves korig gyűjtenek lányoknak és fiúknak ajándékokat jó állapotú cipősdobozokban. Az Angyalbatyu mozgalomhoz hasonlóan itt is szinte bármilyen ajándékot elfogadnak, aminek a gyerekek örülhetnek. Az ajándékcsomagokat legkésőbb december 18-ig lehet leadni a begyűjtő helyeken, de van lehetőség postai feladásra is. A gyűjtőpontokról a ciposdoboz.hu oldalon olvashattok részletesen.

Természetesen még sokféle lehetőség van a jótékonykodásra, így érdemes bővebben utánanézni. A szeretet ünnepén még inkább fontos, hogy segítsünk a rászorulókon, és a legkisebb adomány vagy egy jókívánság is sokat jelenthet.