KIKAPCS

Mézes örömök

Ahogy beköszönt az év utolsó szakasza, az emberek szerte a világon izgatottan várják az ünnepek eljövetelét. Sokan ebben az időszakban kreatívvá válnak, édes süteményeket sütnek, díszeket készítenek, és a házakat ünnepi hangulatba öltöztetik.

Az egyik legkedveltebb és leginkább tradicionális ünnepi sütemény a mézeskalács. Az egész év során a mézeskalács sütésére való várakozás izgalma különleges és varázslatos pillanatokat teremt minden otthonban. A mézeskalácsnak nemcsak a kiváló íze és illata miatt van ilyen jelentősége, hanem az elkészítésének és díszítésének a folyamata is egyfajta örömteli rituálévá válik.

Sokan ünneplik ezt az időszakot a konyhában eltöltött boldog órákkal. Az előző napokban a családok körében terjed a süteményreceptek kicserélésének, és mindenki megpróbálja megtalálni a tökéletes mézeskalács receptet, amely a család és a barátok körében is nagy sikert arat majd.
Én megtaláltam!

Hozzávalók:
  • 33 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl méz
  • 1 db tojás

A mézeskalács elkészítéséhez elsőként a lisztet, a porcukrot, a fűszerkeveréket és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott vajat, a mézet és a tojást. Átkeverjük, és kézzel egynemű tésztává gyúrjuk. A mézeskalács tésztáját liszttel alaposan megszórt deszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, majd karácsonyi kiszúrónkkal tetszőleges formákat szaggatunk belőle.

A mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel 10-15 perc alatt készre sütjük.

Amint kihűlt, azonnal megkóstolhatjuk a mézeskalácsokat, amelyek azonnal puhák és omlósak. Lezárt dobozban hetekig puha marad.

A tökéletes cukormáz nagyon fontos a díszítéshez, így ahhoz is mutatok egy jól bevált receptet:

1 darab tojásfehérjéjéhez hozzáadunk 1 csipet sót és 20 dkg porcukrot, valamint 3-4 csepp citromlevet és egy kanál étkezési keményítőt. A tojásfehérjét kemény habbá kell verni, majd a többi hozzávalót beletenni. Ezeket az alapanyagokat rendesen ki kell keverni, egészen addig, amíg megfelelő állagú nem lesz a mázunk. Ha túl folyós lett, adjunk hozzá még porcukrot, ha túl sűrű, akkor pedig 1-2 kanál vizet.

A mézeskalács készítése és díszítése nem csak az ízek és illatok, hanem az együtt töltött idő varázsát is hozza magával. A konyha a család és barátok találkozóhelyévé válik, ahol mindenki közösen alkot és örül egymás társaságának.

Az elkészült mézeskalácsok nemcsak finom édességek lesznek az ünnepi asztalon, hanem szimbolikus értékkel is bírnak. Ajándékként is tökéletesek, hiszen egy saját készítésű mézeskalács a figyelmet és gondoskodást fejezi ki.

Tehát, miközben a hideg idő beköszöntével bekuckózunk otthonainkba, ne felejtsük el élvezni az ünnepi sütés örömeit. Készítsünk mézeskalácsot szeretteinkkel, élvezzük az elkészítés varázsát, és örüljünk annak a különleges pillanatnak, amikor a lakást beborítja a mézeskalács illata. A mézeskalács sütése nem csak egy egyszerű tevékenység, hanem egy kifejezetten ünnepi élmény, amely összeköti az embereket és melegséget hoz a hideg napokba.

Források: kép, recept, cukormáz