KIKAPCS

Kiszámítható végkimenetel vagy izgalmakkal teli kirándulás?

2023. november 29. és december 17. között zajlott le a 26. női kézilabda-világbajnokság az IHF szervezésében. A mérkőzéseknek Norvégia, Dánia és Svédország adott otthont. A világverseny tétje a világbajnoki cím elnyerése mellett a 2024-es párizsi olimpián való részvétel, és a selejtezős helyek elnyerése volt. Magyarország a 10. helyen zárt, ezzel megszerezve az olimpiai kvalifikációs tornán való részvétel jogát. Nézzünk bele mélyebben az eseményekbe, és fussuk át röviden, hogy milyen út vezetett a 10. helyig!

A magyar lányok Svédországban kezdték meg csoportmérkőzéseiket. Az előzetes latolgatások azt mutatták, hogy a legjobb nyolc csapat közé való bekerülés elérhető és megközelíthető a sorsolás eredménye alapján. A magyar válogatott Paraguay és Kamerun ellen kezdte meg szereplését. Afrikai és amerikai ellenfeleit a papírforma alapján, nagy gólaránnyal tudta legyőzni, így a csoportelsőség kérdését a Montenegró elleni meccs döntötte el. A meccs a várakozásoknak megfelelően egy nagyon kemény, védekezésben és támadásban is szenvedős játékot hozott. Az első félidőben a magyarok teljesítménye bizonyult jobbnak, így a gólszegény játékrész 10-7-es állásával mentek szünetre a csapatok. Azonban jött a nem várt fordulat: a magyarok összeomlottak. Kevés védekezés, döcögő támadások és emberfeletti montenegrói kapusteljesítmény okozta a vesztünket, így Montenegró egy simának nevezhető második félidővel 24-18 arányban győzte le Magyarországot, ezzel hatalmas előnyt kiharcolva a csapatunkkal szemben. A többi csoport játéka nem várt fordulatoktól mentesnek bizonyult. A papírforma döntött a továbbjutásokról. 

A magyarok középdöntős csoportja szintén Svédországban kapott helyet a játékra. A Szenegál elleni nagyarányú győzelemmel Magyarország négy ponttal a harmadik helyen állt a tabellán, viszont Horvátország montenegrói győzelmével bejelentkezett a továbbjutók közé. Ezzel letisztult a kép: Magyarországnak le kell győznie a szomszéd riválisa mellett a házigazda svédeket is a negyeddöntős álmokért. A svédek elleni mérkőzés teltház előtt zajlott. A magyar lányok győzelemre éhezve, elszántan léptek ki a pályára, ami a játékukban is megmutatkozott. Vámos Petra vezérletével a félidőben egygólos előnnyel mentek az öltözőbe a mieink. Böde-Bíró Blanka védései megalapozták a védekezést, azonban a második félidőben ezek is ritkulni látszottak. Szintén egy összeomlás érte a lányokat, így Svédország a saját szurkolói előtt 26-22-re lehozta a mérkőzést, ezzel elvéve a magyaroktól a továbbjutás reményét.

Ettől függetlenül az utolsó meccs a legfontosabb mérkőzés lett. Mivel Norvégia Európa-bajnokként, Franciaország rendezőként biztos résztvevője az ötkarikás játékoknak, a 9-10. hely elérése a selejtezőre való jog elnyerését jelentette. Horvátország ellen kellett kivívni ezt a pozíciót! Sajnos a mérkőzés nem jól kezdődött a mieink részéről. Ötlettelen támadások mellett a védekezés sem volt megfelelően feszes. Böde-Bíró védéseivel tudta meccsben tartani magát a magyar alakulat. Szomszédaink három gólos előnyével kezdődött a második félidő, amely szűk tíz perc alatt hattá változott. Ekkor jött a mindent eldöntő időkérés. Magyarország a cseresorával állt fel a pályára, előszedte a zavaró védekezést Klujber Katrin vezérletével, és feléledt játékkedvvel rohanta meg ellenfelét. Simon Petra góljai, Klujber Katrin gólra váltott hetesei és védekezésben megszerzett labdái, Albek Anna és Debreczeni-Klivinyi Kinga irányítása 10-3-as rohamot eredményezett a magyar lányok javára. Az 59. percben megfordították a állást, majd Böde-Bíró Blanka kivédte Milosavljevic hetesét, így Magyarország nyerte a találkozót 23-22 arányban. Ezzel biztossá vált az olimpiai selejtezőt érő 10. helyezésünk. A selejtezőket tavasszal szervezi az IHF. A rendezés jogára pályázni kell, amelyet a Magyar Kézilabda Szövetség megtett, így a döntésre várunk. Magyarország ellenfelei Kamerun, Japán és Svédország lesznek, a csoport első és második helyezettje jut ki a párizsi olimpiára.

A középdöntőt követően a negyeddöntőket Dániában és Norvégiában rendezték. Svédország nem várt egyszerűséggel győzte le Németországot, Norvégia szintén átgázolva ellenfelén jutott az elődöntőbe Hollandiával szemben. Dánia küzdős meccsen, azonban a hazai pálya előnye mellett két góllal győzte le Montenegrót, valamint Franciaország Csehország elleni győzelmével kialakította a TOP4 mezőnyét. Az elődöntőkre, valamint az 5-8. helyért való küzdelmek első felvonására pénteken került sor. Norvégia és Dánia elképesztő mérkőzést játszott egymással. A házigazda dánok szinte az egész mérkőzés idején vezettek. Lunde kevés védéssel, míg Reinhardt a túloldalon 50%-os védési hatékonysággal szolgálta ki csapatát, ezzel megalapozva félidei öt gólos vezetését. Norvégia feljavuló védekezéssel, és Solberg kapus teljesítményével a rendes játékidő végére kiegyenlített, és átvette a vezetést, Dánia az utolsó pillanatban a hetesből betalált, így jöhetett a hosszabbítás. Az extra játékidőben folyamatosan fej-fej mellett haladtak a csapatok, míg az űrsebességgel játszó, 15 gólig jutó Henny Reistad utolsó másodpercben lőtt góljával kialakította a végeredményt. Norvégia jutott a döntőbe!

A mezőny két százszázalékos csapata találkozott a svéd-francia elődöntőben. A franciák hatalmas magabiztossággal kezdték a meccset. A svédek kapusa nem tudott hozzátenni a játékhoz, míg Glauser a túloldalon több ziccert is védett. A 18. percben már tíz gól volt a csapatok közti különbség, ami a kissé feljavuló, de bőven a tudása alatt játszó Svédországnak kevés volt a győzelemhez. Franciaország végig vezetve, tekintélyes különbséggel, 37-28 arányban nyert, így a döntőben is pályára léphetett. A helyosztókon Hollandia Németország legyőzésével az ötödik helyet érte el, míg ellenfele a hatodik helyen zárt. Montenegró végig vezetve győzött Csehország ellen, bebiztosítva hetedik helyét, így kialakult a legjobb nyolc sorrendje is a helyosztókon.

A bronzmérkőzés teltházat hozott a Dániában megrendezett utolsó játéknapon. Dánia 5-1-es rohammal kezdte a mérkőzést, amely megalapozta a végeredményt is. A svédek felzárkóztak egy gólra, de folyamatosan futottak az eredmény után. A félidőben a dánok előnye három gólos volt. A második etapban eleinte nem hozott változást a játék, azonban a svédek 4-0-ás sorozattal fordítottak, és a 24-23-as állásnál kezdődött meg az utolsó tíz perc. Kristina Jørgensen és Anne Mette Hansen góljaival ismét előnybe került a dán csapat, amely ezúttal döntőnek bizonyult. Végül a 28-27-es végeredménnyel Dánia szerezte meg a bronzérmet.

A döntő nem tartogatott fordulatokat. Franciaország és Norvégia bátran nevezhető korunk két legjobb csapatának, az utóbbi évek döntőit tekintve. Nem jellemezte az első félidőt sem kimagasló játék, sem meggyőző kapusteljesítmény. A franciák a kezükben tartották a mérkőzést a sok labdát eladó norvégokkal szemben. Az északiak futottak az eredmény után, Lunde védéseivel egyre közelebb kerültek az ellenfelükhöz. Azonban a mérkőzés végére kinyílt az olló, és 31-28-ra a franciák nyertek. Így 2017 után újra bezsebelték az aranyat, és százszázalékos teljesítménnyel lettek világbajnokok. 

A torna álomcsapatát a döntőt követően hirdették ki, amelyben három győri játékos is helyet kapott. A 63 gólig jutó Markéta Jeřábková lett a gólkirálynő, a legjobb fiatal játékos pedig a német Viola Leuchter lett. A torna legértékesebb játékosának főként a dánok ellen szárnyaló Henny Reistadot választották. Az álomcsapatot a francia Estelle Nze Minko, Laura Glauser és Chloe Valentini, a norvég Stine Oftedal, a dán Luise Burgaard és a svéd Nathalie Hagman és Linn Blohm alkotják. 

Képek: MKSZ Facebook oldala