MERÜLJ EL

Karácsony a nagyvilágban – hogyan ünnepelnek más országokban?

Ha azt mondom karácsony, mindenki a saját hagyományaira gondol. Huszonnegyedikén vagy huszonötödikén találkozik a család? Inkább ebéd vagy vacsora? Ajándék mindenkinek vagy csak a gyerekeknek? Az eltérő szokások mellett azonban kétségtelenül megvannak azok a tradíciók, amik az ünnepet nálunk igazán magyarrá teszik, gondoljunk csak az ünnepi asztalra: töltött káposzta, bejgli, rántott hal. Na de mi a helyzet a világ többi országában?

Ukrajna

Az ukránok karácsonyfája beillene egy halloween-i buli dekorációjának is: sok helyen ugyanis pókhálókkal és műanyag pókokkal díszítik fel a fát. Ennek eredete egy népmese, amely egy szegény asszonyról szól, kinek nem volt pénze feldíszítenie a karácsonyfát. Karácsony reggelén felébredve azonban azzal szembesült, hogy a fenyőjét pókok szőtték be, ezzel ezüstös csillogásúvá varázsolva fáját. Épp ezért Ukrajnában karácsonykor pókot látni szerencsét jelent.

India

Bár az indiai lakosság jó része muszlim és hindu vallású, az itt élő keresztények éppúgy megünneplik Jézus születését, mint a világ más országaiban. Természeti adottságaik miatt azonban itt nem fenyőfa, hanem mangó- vagy banánfa kerül feldíszítésre.

Venezuela

A karácsonyi templomlátogatásnak igen nagy hagyománya van a dél-amerikai országban. Ugyanakkor a mód, amellyel a fővárosban, Caracasban a templomba mennek karácsony napján, egészen különleges. A caracasi lakosság ugyanis ezen a napon görkorcsolyával érkezik a templomba.

Japán

Az egyik legmodernebb szokást a japánok mondhatják magukénak. Számukra ugyanis a karácsony csak egy átvett, egyáltalán nem tradicionális, vallási alapokon nyugvó ünnep. Az odalátogató turisták miatt vált hagyománnyá a karácsonyi Kentucky kosár – a családok igen nagy része a KFC-ben költi el ünnepi menüjét, ennélfogva az ünnepi időszakban szinte kizárólag helyfoglalással lehet bejutni a gyorsétteremlánc éttermeibe.

Olaszország

Az olasz gyerekek nem ismerik a Mikulást, az ő ajándékukat ugyanis a jóságos boszorkány, a Befana hozza. Nem december 6-án, nem is a karácsonyi ünnepnapok egyikén, hanem vízkereszt napján, vagyis január 6-án. A gyerkőcök gondosan kikészítik zoknijukat, és aki jó volt, az ajándékot, aki pedig rossz, az széndarabot talál majd benne.

Görögország

A görögök úgy tartják, hogy a Föld mélyén gonosz manók, a kalikandzaroszok élnek, akik azzal foglalatoskodnak év közben, hogy a Földet tartó fa törzsét fűrészelik. Karácsonykor azonban az emberek közé jönnek, hogy őket bosszantsák, törjenek-zúzzanak, megegyék az összes ételt. A tüzet viszont nem szeretik, épp ezért vízkeresztig, ameddig a pap által megszentelt víz vissza nem űzi őket oda, ahonnan jöttek, minden kandallóban tűz lobog.

Izland

Az izlandi gyerekeket egy egészen rémisztő legendával próbálják rávenni arra, hogy jól viselkedjenek. Ha befejezik az ünnepek előtt teendőiket, úgy mint takarítás vagy házifeladat-írás, akkor valamilyen ruhát kapnak ajándékba. Aki viszont nem így cselekszik, az igencsak megjárja, mert jön Jólakötturinn, vagyis a karácsonyi macska, és megeszi a rosszcsont gyerkőc vacsoráját, majd a gyereket is.

Finnország

Mi mással zárhatnánk a sort, mint az igazi Mikulás, Joulupukki hazájának tradícióival. A hagyomány szerint ő az, aki minden házba bekopog, és belépve hangosan megkérdi: „Lakik itt jó gyerek?”, majd ezek után átadja az ajándékot. Érkezése előtt a finnek – természetesen – szaunáznak, karácsony napján pedig nemcsak templomba, de a temetőbe is ellátogatnak, hogy gyertyát gyújtsanak elhunyt szeretteik emlékére.

Ahány ház, annyi szokás, ahány ország, annyi tradíció. Egyesek kedvesek, mások inkább mókásak, míg vannak köztük számunkra egészen meghökkentőek is. Talán ez teszi az egyik legszebb ünneppé a karácsonyt, hogy ennyiféle módon megélhető, mégis ugyanaz marad az üzenete: az együttlét és a szeretet.