MERÜLJ EL

Szilveszteri szokások Spanyolországból

Ahogyan nincs karácsony ronda pulcsik nélkül, úgy nincs Szilveszter sem fogadalmak és babonák nélkül! Most, hogy a karácsonyi ünnepek nyugodalma a vége felé közeledik, lassan beköszönt az újév, és a kétségek, a remények bekopogtatnak az ajtónkon. Azért pedig, hogy sikeres legyen a elkövetkező tizenkét hónap, mindent megteszünk (legalábbis az év utolsó és első napján biztosan), legyen szó akár babonákról, vagy hiedelmekről. Ezekből pedig minden kultúrának megvan a maga szórakoztató tradícója.

Új év, új kezdet. Az év utolsó napján sokan fogadalmakat tesznek a következő évre vonatkozóan, célokat fogalmaznak meg, amelyeket el akarnak érni. Általában mindent megteszünk azért, hogy a következő évből a lehető legjobbat hozzuk ki. Nem mintha nem kelhetnénk hirtelen jobb lábbal az év bármely napján, eldöntve, hogy valamin változtatni szeretnénk. Ha úgy érezzük, hogy valami nem működik életünkben, nem kell várnunk a következő évig, hogy dolgozzunk rajta! Persze tény, hogy az új év kezdete magával hozza az előző év lezárását is. Ami azt jelenti, hogy ez egy szentimentális alkalom, hogy átgondoljuk azt, hogy mivel töltöttük az elmúlt hónapokat, mivel voltunk elégedettek, és mi az, amit fejleszteni szeretnénk. Ez mind rajtunk múlik és azon, hogy mennyi energiát fektetünk be az „új kezdetbe”, azonban Szilveszter napján nem engedhetjük el a fülünk mellett a sokféle szokást és babonát sem, amelyek segítségünkre lehetnek az elkövetkezendő időszak bebiztosításában.

Hoztam néhány spanyol babonát, amely az újesztendővel az egészség, a szerencse és a pénz ígéretét hozza. 

12 szőlőszem

Az év lezárásakor sokan összegyűlnek a főtereken, hogy együtt mondjanak búcsút a tavalyi évnek és köszöntsék az újat. Közösen számlálnak vissza az éjféli harangkongatáskor izgatottan, kezükben 12 szőlőszemmel. Amikor pedig a harang megkondul éjfélkor, minden egyes kongásra bekapnak egy szőlőszemet, és kívánnak egyet az év következő 12 hónapjára vonatkozóan, és mire az óra 00:01-et mutat, mindet meg is eszik. Erre már jóval előtte felkészülnek az emberek, a boltok polcaira már a mikulásokkal együtt kikerülnek a szőlők is. De nem akármilyen formában! Kis konzervdobozokban árulják őket, 12 szemesével becsomagolva, szilveszteri dekorációval bevonva. Persze ez nem jelenti azt, hogy aki hagyományos szőlőt vesz, annak már nem lehet szerencséje az újévben, ez csupán egy érdekes, de működő marketingfogás.

Piros ruha

A piros ruha viseletéről már itthon is sokszor hallhattunk, vannak akik tartják is magukat ehhez a szokáshoz, hogy szerencsét próbáljanak. Általában ezt úgy ismerhetjük, hogy a piros színű fehérnemű viselete szenvedélyt és szerelmet hoz az elkövetkező évben. A spanyol babona szerint azonban bármilyen piros színű ruha segítheti az újesztendőnket, nem csak romantikus szempontból, hanem általánosságban a szerencse bevonzásával is.

Egy vödör víz

December 31-én reggel beraknak egy vödör vizet a csap alá, és addig töltik, míg teljesen meg nem telik. Ezt egy egész napon át hagyják állni a házban. A babona szerint a víz magába szívja a rossz energiákat. A nap végén, amikor elérkezik az este, az egész vödörnyi vizet „kidobják”. Ez tradicionális értelemben szó szerint az ablakon át történik, azonban manapság már inkább a WC-be történő kiöntésre vonatkozik. De azért nem árt vigyázni, amikor az év utolsó napján a spanyol utcákon lófrálunk! 

Lencse

Mint hazánkban is, a lencse Spanyolországban is a gazdagságot szimbolizálja. Az év utolsó napján lencsét fogyasztanak különböző formákban, azzal a céllal, hogy biztosítsák az anyagi jólétet a jövő évre. Ez a szokás eredetileg az ókori Rómából ered: akkoriban az emberek az év utolsó napján egy bőrtarisznyányi lencsét ajándékoztak szeretteiknek, annak reményében, hogy a lencsék aranytallérrá változnak. 

Jobb láb

Nem idegen a mondás, hogy ha valakinek rossz napja van, rosszkedvű, akkor azt kérdezzük tőle, hogy: „bal lábbal keltél fel?”. Ehhez hasonló kérdések, mondatok a spanyoloknál legtöbbször az újév környékén hangzanak el. A babona szerint az év első napján először a jobb lábunkkal kell érintenünk a talajt ahhoz, hogy sikeres és szerencsés legyen az újévünk. Sokan már a harangkongatások pillanatában készülnek erre, és jobb lábukon egyensúlyoznak a tömegben.

Csók

Az éjféli csók is a világ minden táján elterjedt szokás Szilveszter éjjelén. Még, ha éjfélkor nem is szerelmünkkel csattan el a csók, akkor is magával hozza a szerencsét a szerelemben a következő évre vonatkozóan, és azok az emberek, akik nem hagyják ki ezt a különleges csókot, megtalálják igaz szerelmüket az újesztendőben.

+1

Egy ráadás érdekességet is meg szerettem volna említeni, amelyet most tanultam egy perui barátomtól. Ez a szokás, vagy babona kétségkívül hozzátartozik az ünnepi hangulathoz. Az év utolsó napján Peruban a régi tradíciók szerint bábukat készítettek, amelyeket felöltöztettek régi ruhákba és kiegészítőkbe, amelyek az előző év rossz tapasztalataira emlékeztették őket, és máglyán elégették őket. Ez persze a sok káros hatása miatt ma már betiltásra került. Újonnan piñatákat készítenek, amelyekre felragasztják a volt elnökök fényképét és addig ütik, amíg ki nem potyognak belőlük a cukorkák.

Persze a világ minden táján számtalan újévi szokás és babona létezik, amelyek egy kis lendületet adnak az embereknek, miközben meg is nyugtatják őket, hogy néha elengedhetik a gyeplőt. Sokat segít, ha hiszünk benne, hogy van kontrollunk a különböző helyzetekben, és nem minden csak úgy történik velünk. De nem szabad túl szigorúnak sem lennünk magunkkal, és mindenért okolnunk magunkat – ezen kicsit enyhíthetnek a babonák és a szerencsébe vetett hitünk.