KIKAPCS

A téli sportok gyöngyszemei

Télen, amikor hideg van, az ég pedig szürke és felhős, kinek is van kedve kimozdulni? Ebben az évszakban sokan inkább a pihenésre, bekuckózásra vágynak. Nincs is jobb, mint egy bögre forró csokival bebújni a paplan alá egy könyv társaságában. Vagy mégis? Ha kimozdulunk, és szemfülesen járunk a nagyvilágban, csupa izgalmas dolgot fedezhetünk fel a ruhásszekrény túloldalán. Nem Narniát ugyan, viszont sok érdekes és abszurd sporttevékenységet! Nem árt felkészülni, ugyanis a Holle anyó és a Jégkirálynő mostanában igen későn ébred, de higgyétek el, már nyitogatják szemeiket!

Hókajak

Az első hókajak versenyt valaha Ausztriában tartották 2002-ben, azóta pedig olyan nagy népszerűségre tett szert, hogy világbajnokságokat is rendeznek belőle. Ezt a sportot bátran sorolhatnánk az extrém sportok kategóriájába, ugyanis miután az ember beült a kajakba és ellökte magát a lejtő tetejéről, nincs megállás. Mindössze egy „evező” áll rendelkezésre az irányváltoztatáshoz, azonban a fékezés aligha lehetséges, így az 50 km/h-s sebesség az  átlagos. Sőt, a sportolók nagy, akár két méteres ugrásokra is számíthatnak néhol. Ezt a sportot kimondottan gyakorlott vezetővel és jó pályaismerettel ajánlják űzni.

Hópóló

A póló, mint sport ismerősen csenghet. A sportolók lóháton ülve egy hosszú bot segítségével próbálják az ellenfél csapatának kapujába juttatni a labdát. Viszont van ám egy extravagánsabb testvére is, mégpedig a hópóló, amit nevéhez hűen a hóban, egy befagyott tó vizén játszanak. Az alap ugyanaz, csupán a terep és időjáráskörülmények különböznek. Ez a formája 1983-ban született meg St. Moritzban, Svájcban; versenyszerűen pedig 1985 óta űzik a lelkes sportolók. A St. Moritz városában megrendezésre kerülő hópóló világkupa egy elit esemény, ahol a dizájner ruhákba öltözött nézőket, szurkolókat ínyenc ételekkel és pezsgőkkel teli sátrak várják.

Yukigassen

A yukigassen Japánból indult, de az évek folyamán meghódította a havas térségeket, mint például Finnországot, Norvégiát, Svédországot, Alaszkát és Kanadát. Ez a sport lehet valamennyiünk gyermekkori álmának megtestesítője, ugyanis ez nem más, mint egy hógolyó-csata! Hét-tíz főből álló csapatok versenyeznek egymással, a cél pedig az, hogy megszerezzék az ellenfél zászlóját, vagy pedig az, hogy kidobják az összes játékosukat. A csaták rövidek, csupán három percesek, és csapatonként 90 hógolyó áll a játékosok rendelkezésére. 

Síbalett

A síbalett, másnéven acro sí egy igazán különleges sportág, a sí és a műkorcsolya egyvelege. A sportolók síléceken, síbot segítségével különböző gyakorlatokat, akrobatikus mutatványokat hajtanak végre, zenei kísérettel. A síbalettet eredetileg nagyon szabadosan űzték, kötetlen műsoridővel és zene nélkül. Azonban megszületése után sok változáson, finomításon ment keresztül, és kialakult a szabályrendszere. Végül 1968-ban bekerült az olimpiai programba is. Azonban sajnos népszerűsége tiszavirág életű volt, 1988-ban már csak, mint demonstráció szerepelt az olimpián, a 2000-es években pedig szinte már alig hallani róla.

Lapát-verseny

A kreativitás határtalan, még a sportokat illetően is. Biztosan mindenkinek ismerős a szituáció, amikor szánkó híján más alternatívák után kell nyúlnunk, hogy lecsúszhassunk egy havas domboldalon – ilyenkor például egy kukászsák, egy tálca vagy éppen egy lapát lehet segítségünkre. De ki gondolná, hogy egy hólapát olyan inspiráló lehet, hogy önálló sportágként is megállja a helyét? És bizony az Egyesült Államokban be is került az extrém sportok közé, és a 90-es években versenyszerűen kezdték el űzni. A jobb versenyzők a megfelelő lapáton akár 112 km/h-s sebességgel is képesek voltak száguldani. Aztán később ez okozta a vesztét is a sportágnak, amikor egy versenyző súlyos sérüléseket szenvedett egy ütközés során. Napjainkban az új-mexikói Angel Fire Resort ad otthont lapát-verseny világkupának.

Na, jól felcsigáztam mindenkit, de mi lesz, ha végül mégsem köszönt be a tél? Hát, akkor „a hétvégén majd felmegyünk a hegyekbe”. Vagy sétálunk barátainkkal, családunkkal a főtéren, forró teát vagy forralt bort kortyolgatva.