KIKAPCS

Öt szám az ötven éves Robbie Williams-től

Robbie Williams, az ikonikus brit énekes-dalszerző a mai napon ünnepli 50. születésnapját. Williams zenei karrierje a 90-es évek elején indult a Take That együttes tagjaként, majd szólókarrierje során a popzene egyik legmeghatározóbb alakjává vált. Ebben a cikkben összegyűjtöttük Robbie Williams öt legemlékezetesebb dalát, melyek nem csak a slágerlistákat vezették, de generációk szívébe is belopták magukat.

Ha pedig mindez nem lenne elég, 2023-ban Netflix négy részes, rendkívül személyes hangnemben készült dokufilm-sorozatot készített az életéről. A sorozatot azért is ajánljuk, mert az alkotók az utolsó epizódot leszámítva kizárólag magára Robbie Williamsra koncentráltak: az énekes a közel egyórás epizódok egyetlen interjúalanya.

Angels / 1997

Az „Angels” nem csupán a slágerlistákon aratott sikert, hanem jelentős kulturális hatást is gyakorolt. Robbie Williams és Guy Chambers, a dal társírója, egy különleges kapcsolatot és érzelmi mélységet ábrázoltak a szövegben, amely sokak szerint túlmutat a fizikai világon és érinti a spirituális dimenziókat. Williams gyakran említette, hogy a dal írása közben erősen érezte azoknak a jelenlétét, akik már nem lehetnek vele fizikailag, ami egyfajta vigaszt és inspirációt jelentett számára. Ez a spirituális érintettség adja az „Angels” különleges hangulatát, ami talán hozzájárult ahhoz, hogy a dal az egyik legnépszerűbb balladává vált világszerte.

Feel / 2002

Következő számunk Williams ötödik studió albumáról származik, annak első kislemezként is megjelent száma a Feel. Eredetileg csak demóként rögzítették 1999-ben, Williams 2002-ben megpróbálta újra felvenni az énekhangot, de az eredménnyel nem volt elégedett, ezért végül úgy döntött, hogy az eredeti demó verziót adja ki. Amikor a kislemez 2002 végén piacra került, hatalmas világsikert aratott Williams számára és a legtöbb európai országban a top tízbe került. Az élvonalba tört Argentínában, Olaszországban, Magyarországon, Lettországban, Portugáliában, Mexikóban és Hollandiában is. A dal sikerének mértéke olyan hatalmas volt, hogy 54 hétig szerepelt a kanadai slágerlistákon.

Millennium/ 1998

Az 1998-as második studió albumról származó első kislemez hozta el előszőr Robbie Williams számára az első helyezést az angol kislemez eladási listákon, így egyben talán az ő ’90-es évekbeli csúcsidőszakát is jelentette. A dal nagymértékben használ mintákat John Barry „You Only Live Twice” című számából, ami a 1967-es azonos című James Bond film főcímdala. A klippet Vaughan Arnell rendezte, melyben Williams James Bond paródiájaként tűnik fel, több Bond filmre is utalva, ami nem véletlen: a kisfilmet a Pinewood Stúdiókban vették fel, ahol a Bond-filmek többségét is forgatták.

Kids / 2000

A „Kids” Robbie Williams és Kylie Minogue közötti energikus duett, amely eredetileg Kylie „Light Years” albumára íródott, de végül Robbie „Sing When You’re Winning” albumán is helyet kapott. A dalban a két előadó közötti kémia és dinamizmus kitűnően érvényesül, a videoklip több jelenete is utal a Grease musical több jelenetére. Az együttműködés kirobbanó siker lett.

Let Me Entertain You / 1997

A „Let Me Entertain You” Robbie Williams 1997-es, debütáló „Life thru a Lens” lemezének egyik kiemelkedő dala. Érdekessége a Vaughan Arnell által rendezett klippnek, hogy Williams és zenekara tagjai kísértetiesen hasonlítanak a Kiss együttesre. Williams sminkje nagyon hasonlít Gene Simmons színpadi alteregójára, míg öltözéke szinte megegyezik Simmons zenésztársa, Paul Stanley színpadi jelmezével. Ezzel a videó a Kiss „stílusos átvételeként” és az 1970-es évek rockzenéjének paródiájaként lett emlegetve, miközben saját jellegzetességeit is megőrzi a túlzás és az önkritika jegyében.