ITTHON

Ilyen volt a dohai vizesvilágbajnokság – összefoglaló a magyarok szerepléséről

Legyen szó bármilyen sportágról, a világbajnokság megrendezése mindig ínyenc falatot kínál a sportkedvelőknek, még ha az adott szakágban nem is túl jártas. A vizes sportágak a magyar emberek számára különösen kedvesek, hiszen vízilabdázóink és úszóink a világ legjobbjai közé tartoztak. Még ha nem is ez volt a sporttörténelem legeredményesebb versenye számunkra, lássunk egy rövid összefoglalót az elért eredményekről.

Magyar szereplőkkel szinte minden szakágban találkozhattunk: kezdjük a meglepőbb versenyzőkkel. Estilla Mosena és Kun Patrícia a női műugrás 1 méteres magasságán indultak, előbbi 37., utóbbi a 40. helyen zárt, 3 méteren Mosena 45., Kun pedig 53. lett. Az elképesztően fiatal Barbócz Blanka és Bastianelli Angelika alkotta szinkronúszó páros a technikai selejtezőben 23., a szabadprogramban 26., míg a csapat az akrobatikus kűrben a 14. helyet érte el, így nekik sem sikerült döntőbe kerülniük. Toronyugrásban Kovács Eszter a 40. helyre fért fel.

Doha, 2024. február 18. Telegdy-Kapás Boglárka a nõi 400 méteres vegyesúszás döntõjében a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 18-án. MTI/Kovács Tamás

Úszóink közül előbb a nyílt vízi távok versenyzői szolgáltatták először a szép eredményeket. Női 10 kilométeren Fábián Bettina 12. helyen zárt, ezzel megszerezve az olimpiai kvótát, míg a másik harcos, Szimcsák Mira a 26. helyen ért be. Férfiaknál ugyanezen a távon – a ma már méltán világklasszis – Rasovszky Kristóf nyakába aranyérem került, míg Betlehem Dávid a 6. helyen csapott be, ezzel szintén repjegyet váltva magának a párizsi olimpiára. Rövidebb távon a lányoknál Szimcsák a 20. helyig tudta verekedni magát, míg Olasz Anna pályafutása utolsó világbajnokságán 33. lett. A fiúk esetében Rasovszky ezen a távon a 4., Betlehem pedig az előző futamhoz hasonlóan a 6. helyet tudta megszerezni. Végül a 4×1500 méteres vegyes váltó (Fábián, Szimcsák, Rasovszky, Betlehem) egy bronzéremmel koronázta meg a nyílt vízi számokat.

Medencés úszóink ismét remekül teljesítettek. Sebestyén Dalma 11. helyen zárta a 200 méter vegyes számot, csak úgy, mint Szabó Szebasztián az 50 méter pillangót és Rasovszky Kristóf a 400 méter gyorsat. Ugyanezen számon Pádár Nikolett 9. helyet csípte meg. A 4×100-as férfi gyorsváltó (Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel, Jászó Ádám, Németh Nándor) ugyanakkor egészen az 5. helyig küzdötte magát. Késely Ajna 1500 méter gyorson épphogy befért a legjobb 16 közé, miközben 200 méteren Pádár a elérte a 6. helyet, akárcsak Márton Richárd 200 méter pillangón. Nyílt vízi úszóink a medencében is odatették magukat, 800 gyorson Rasovszky 5., míg Betlehem 9. lett. 200 méter vegyesen Holló Balázs 14., míg 200 pillangón Kapás Boglárka 6., Sebestyén Dalma pedig közvetlen mögötte célba érve 7. helyen zárt. 200 háton Telegdy Ádám úszása a 7. helyre volt elég, a női 4×200-as gyorsváltó a nyolcadik helyen ért célba. A 200 méter hát női döntőjében két magyar is helyet kapott, Szabó-Feltóthy Eszter a 4., Molnár Dóra a 7. helyen végzett. 800 méteres gyorsúszásban a lányoknál Késely Ajna a 8. helyre, míg ennek 1500 méteres változatában Betlehem a 4., Rasovszky a 12. helyre ért fel. A szakág utolsó versenynapján Holló Balázs 400 vegyesen 8.-ként, míg Kapás Bolgárka utolsó világbajnokságán 5.-ként érkezett be. Mindkét 4×100-as vegyes váltónk a 13. helyen zárta a világbajnokságot. A torna egyetlen, ám történelmi jelentőségű medencés érmét Németh Nándor szolgáltatta, aki 100 gyorson tudott a dobogó 3. fokára felkapaszkodni.

Doha, 2024. február 17. Németh Toni (j), valamint a montenegrói Duro Radovic (elöl) és Vasilije Radovic (b) a férfi vízilabdatorna 7. helyéért játszott Magyarország – Montenegró mérkõzésen a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 17-én. MTI/Kovács Tamás

Vízilabdázóink esetében elmondható, hogy mind a női, mind a férfi válogatottunk zökkenőmentesen vette a csoportkör akadályait. A fiúk sorban arattak győzelmet Románia (8 : 15), Olaszország (14 : 15 – ötméteres párbajjal) és Kazahsztán (1 : 28) felett, hogy aztán a nyolcaddöntőben szoros mérkőzés árán ugyan, de kikapjanak a franciáktól (11 : 10), és az 5–8. helyért vívott csatában Szerbiától (11 : 10), hogy végül ötméteresekkel arassanak győzelmet Montenegró felett (16 : 18) a 7. helyért. A lányok ezzel szemben először Új-Zéland (8 : 19), majd Szingapúr (2 : 39), végül Ausztrália (9 : 13) felett győzedelmeskedett, majd tovább menetelt Hollandia (12 : 13) és Görögország (11 : 13) legyőzésével – külön érdekesség, hogy mindkét csapatot ötméteres párbajjal sikerült maga mögé utasítania a női válogatottnak. A döntőben végül, bár foggal-körömmel küzdöttek, végül az USA csapata egygólos győzelmet (8 : 7) aratott felettük, ezzel szépen szépen csillogó ezüst került a lányok nyakába.

A magyar keret tagjai néhány érdekes címet tudhatnak a magukénak. Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid lett a torna két leghosszabb távot megtevő úszója: Rasovszky 20,3, míg Betlehem 20 kilométernyi versenyt tudhat a háta mögött. Zalánki Gergő, pólócsapatunk emblematikus játékosa bekerült a média all-star csapatába, míg Keszthelyi-Nagy Rita a torna MVP-je, vagyis legjobb játékosa lett.

Összességében nem lehetünk elégedetlenek a magyar keret szereplésével, még akkor sem, ha olyan nagyágyúk, mint Milák Kristóf vagy Kós Hubert ezúttal nem tudtak medencébe szállni. Izgatott várakozással tekintsünk a hamarosan elkövetkező olimpiára, ahol a világbajnokságon jó eredményt elérő sportolóink számos meglepetést szolgáltathatnak nekünk.

Kiemelt képünk: Doha, 2024. február 18. Holló Balázs a férfi 400 méteres vegyesúszás döntőjében a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 18-án. MTI/Kovács Tamás