Rendezvények

Kulturális Kalandozások: „Jackie” – Egy Bátor Nő Portréja a Filmvásznon

A Kulturális Kalandozások következő állomása március 8-án, nőnapon kerül megrendezésre, ami tökéletes alkalmat teremt arra, hogy megünnepeljük és elgondolkodjunk a nők történelmi és társadalmi szerepének fontosságán. A „Jackie” film kiválasztása e jeles napon nem véletlen; Jacqueline Kennedy alakja és története inspiráló példája annak, hogyan lehet méltósággal, erővel és határozottsággal szembenézni a legnagyobb kihívásokkal is.

A „Jackie” Pablo Larraín rendezésében és Natalie Portman főszereplésével tárja elénk, hogyan küzdött meg Jackie Kennedy a férje, John F. Kennedy elnök tragikus halála utáni gyászával, miközben országának és saját magának is erőt adott. A film különlegessége abban rejlik, hogy a politikai intrikák helyett egy nő személyes gyászát és bátorságát helyezi előtérbe, miközben a zene, a jelmezek és a fényképezés révén egyedülálló atmoszférát teremt.

Natalie Portman rendkívüli alakításával mélyrehatóan ábrázolja a címszereplő összetett érzelmi világát. A történet, amely az elnöki merényletet követő négy napot és egy későbbi interjút öleli fel, Portman karakterét rendszertelenül követi a kamera számos megrázó helyzetben: Dallasból hazafelé, a temetésen, és a Fehér Házban töltött magányos éjszakáján. Portman briliánsan hozza elénk Jackie hangulatváltozásait, gondolatait az életről, halálról és történelmi szerepükről, amelyek egy pappal (akit a film készítését követően nem sokkal elhunyt John Hurt alakít) folytatott beszélgetésekben csúcsosodnak ki. Portman a film legnehezebb jeleneteiben is brillírozik: amikor letörli a vért az arcáról, amikor leveszi a jegygyűrűjét, amikor közli gyerekeivel az apa halálát, és amikor a tisztességes temetésért küzd.

Az esemény nem csak egy filmvetítés; ez egy lehetőség arra, hogy közösen merüljünk el egy olyan történetben, ami tanít, inspirál és emlékeztet bennünket arra, hogy a történelem legnagyobb próbatételei között is megtalálhatjuk az emberi lélek rendkívüli erősségét és méltóságát. A „Jackie” nem csak Jackie Kennedyről szól; ez egy univerzális történet az emberi kitartásról, a gyász feldolgozásáról és arról, hogy hogyan formáljuk meg saját örökségünket a tetteinkkel.

Vetítésen való részvétel PTE hallgatók számára ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött!

További információ a regisztrációs oldalon található.