ITTHON

Pécsi kirándulóhelyek a tavaszi időszakra 

A telet magunk mögött hagyva a márciusi időszakban szükség van a természetben eltöltött időre, és a tavaszi napsütés kihasználására. A szorgalmi időszak második hónapjában járunk, ahol még jut idő a tanulás mellett más elfoglaltságokra is, mint például kirándulóhelyek megtekintésére. A pécsi turistacélpontok közül négyet emeltem ki, amelyek meglátogatása egyetemistaként kihagyhatatlan.

Kis-tubesi-kilátó 

Elsőként a Kis-tubesi-kilátót ajánlom, ahonnan az egész várost belátni, és az odavezető út is teljesíthető, amely kb. négy-öt km. A kilátóhoz vezető utat én is megtettem a szaktársaimmal, kihasználva a szép időjárást. A kisebb túra közben rengeteg hóvirágot és medvehagymát láthatunk a március eleji időszakban, valamint sok más kirándulócsoporttal is gyakran találkozhatunk. Visszafelé tettünk egy kis kitérőt, meglátogattuk a közeli János-kilátót, illetve a TV-tornyot is, habár utóbbit csak kívülről vettük szemügyre. Volt a csapatunkban olyan, aki már ismerte a járást, de aki még nem annyira ismeri az útvonalat, annak sokat segít a fákon található turistajelzés (piros háromszög, illetve sárga sáv, a szerk.), amelyet végigkövetve szinte lehetetlen eltévedni, de ha bárki biztosra menne, akkor a GPS is egy remek opció.  

Forrás: termeszetjaro.hu

Flóra-pihenő 

A Mecsek keleti részén található a város egyik legromantikusabb helyszíne, a Flóra-pihenő. A Dzsámitól haladva egy egyórás útra kell számítani, hogyha gyalog vágunk neki. A romantikus hangulatú tisztás különlegességét „Pécs hintája” adja, amin ülve panorámás kilátás tárul a szemünk elé. A tisztáson található tűzrakó hely is, amely az idelátogatók számára lehetőségként szolgál a sütögetésre, emellett pedig a piknikezés is nagyon hangulatos. 

Forrás: csodahelyek.hu

Malomvölgyi-tó 

A Malomvölgyi-tó gyerekkorom színhelye, és mindenkinek szívből tudom ajánlani. A családias parkerdő kedvelt kirándulóhely, amelyet a város déli részétől, Kertvárostól tudunk megközelíteni az Arányosi úton haladva. A tó huszonhárom hektár kiterjedésű, így könnyedén körbe lehet járni gyalog, illetve remek lehetőségeket biztosít kerékpározáshoz és kutyasétáltatáshoz is. Ezenkívül horgászni is lehet a tó területén, emiatt azonban a fürdés tilos. 

Forrás: aktivmagyarorszag.hu

Pécsi-tó, Orfű 

A Pécsi-tó 1966-ban alakították ki, az orfűi tórendszer legnagyobb tava, és jelenleg Baranya vármegye is a legnagyobb vízfelülettel rendelkező tónak tartja számon. A Mecsek északi oldalán lévő, hegyek által körülvett tó országosan kedvelt üdülőterület, ahol gyakran külföldiek is megfordulnak. A tó adottságai biztosítják a strandolás mellett a vízi sportok űzését is, mint például a jet ski vagy a vitorláshajózás, illetve immár a tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre az OrfűFitt Pécsi-tó Át- és Körbeúszás is. 

Forrás: ingatlan.com

A tavaszi időszakra a tó még nem javasolt a fürdésre, azonban kerékpározásra, illetve sétálásra lehetőséget nyújt. 

A felsorolt és bemutatott pécsi kirándulóhelyek látogatása ingyenes, és megtekintésük maradandó élményt fog okozni a kirándulni vágyóknak.