KIKAPCS

Pécsi igazgyöngy – avagy a Zsolnay Negyed különleges világa 

A pécsi Zsolnay Negyed egy olyan varázslatos hely, ahol a múlt és a jelen, a művészet, kultúra és történelem szorosan egymásba fonódik, lenyűgözve és inspirálva mindenkit, aki betér a gyár területére. Akár kikapcsolódásra, akár ihletre van szükségünk, a Zsolnay Negyed tökéletes úticél bárki számára; állandó kiállításaival, időszakos tárlataival, számos egyéb programlehetőségével és mesei környezetével feltöltődést biztosít a testnek és a léleknek egyaránt. 

Ellátogatva a „porcelánvárosba” érdemes a túránkat a Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállítás meglátogatásával kezdeni, főleg, ha korábban nem jártunk még itt. A tárlatot, amely a gyár és a család izgalmas történetét mutatja be, a család egykori lakóházában tekinthetjük meg. Ha érdekel, hogy hogyan vált a Zsolnay név világhíressé, akkor ezt a kiállítást nem szabad kihagyni!  

Ezt követően kötelező állomás a Gyugyi-gyűjtemény megtekintése, amely a Zsolnay-gyár aranykorát eleveníti meg. A kiállítás keretén belül megcsodálhatjuk a Zsolnay kisasszonyok saját festésű tárgyait, illetve a Zsolnay Vilmos által kifejlesztett eozintechnika varázslatos darabjait is.  

Személyes kedvencem a Rózsaszín Zsolnay Kiállítás, amely Winkler Barnabás gyűjtőszenvedélyének eredménye. A tárlat során mindennapi használati kerámiák rózsaszínű, változatos világában merülhetünk el. Különlegességük, hogy mivel minden darab kézzel készült, így nem találunk két teljesen ugyanolyan árnyalatú vagy formájú edényt, tárgyat. 

Különleges helyszín a Zsolnay Látványmanufaktúra is, ahol betekinthetünk a porcelánmanufaktúra gyártási folyamatainak kulisszái mögé; és ha ez nem lenne elég, megismerhetjük a már fentebb emlegetett, méltán híres eozintechnika történetét is. 

Legutóbbi látogatásom alkalmával, felfedező kirándulásom zárásaképp a Zsolnay Mauzóleumot látogattam meg, amely a Zsolnay-család, a gyár melletti dombon elhelyezkedő nyughelye. Az épülethez egy pirogránit oroszlánok által őrzött sétány vezet fel. A sírkápolna és a sírkamra megtekintése mellett ne felejtsük el körbesétálni és megcsodálni a neoromán épület különleges homlokzatát és kupoláját, illetve a varázslatos kilátást sem. 

Fontos azonban megemlíteni, hogy a Zsolnay Negyed csodája nemcsak az állandó kiállításokban rejlik, hanem az időszakos kiállítások és egyéb programok sokszínűségében is. Az év folyamán számos esemény és tematikus kiállítás várja az idelátogatókat. 

Március 9-e és április 21-e között megtekinthetjük az Országos Kerámiaművészeti Triennálé kiállítását, amely a kortárs magyar kerámia- és porcelánművészet új értékeit mutatja majd be. Emellett nem szabad elfeledkeznünk a Zsolnay Negyed Planetáriumáról sem, ahol ismeretterjesztő előadásokat hallgathatunk meg csillagászati, űrkutatási, és egyéb természettudományos témákban. Ráadásul a március 18-a és 24-e között megrendezett Csillagászati Hét előadásainak listáját is megtalálhatjuk már a Zsolnay Negyed weboldalán

Úgy gondolom, hogy ha a látogató elmerül a Negyed épületeinek impozáns szépségében, a kerámiadíszek csodálatos világában és a kiállításokban, programokban, egy igazán sokszínű kaland részesévé válhat. Ezen elemek együttesen egy igazán inspiráló és egyedülálló élményt alkotnak, amely mindenkit elbűvöl. A Zsolnay Negyedet elhagyva pedig mindig magunkkal vihetünk egy kis darabot a kultúra, a művészet és a történelem varázsából.  

A Zsolnay Negyed kalandja azonban sosem ér véget, hiszen mindig újabb és újabb kiállítások és programok várják, hogy felfedezzük őket. Ne habozz, látogass el te is a porcelánvárosba idén tavasszal, és szakadj ki a szürke hétköznapokból!