ITTHON

Irány Párizs…

2024. március 14-17. között olimpiai selejtező tornát rendezett Magyarország a férfi kézilabda terén. A Tatabányán megtartott sporteseményen négy nemzet – magyar, norvég, portugál és tunéziai – versenyezett a nyári párizsi ötkarikás játékokon való részvételért. A négyesből az első két helyezett kaphatott jegyet Párizsba. Körömrágós percek és végső izgalmak árán kijutott Magyarország az olimpiára. Koncentráljunk kicsit a magyar csapat teljesítményére és nézzük meg hogyan szerepeltek a fiúk. 

Március 14-én, csütörtökön Norvégia a szoros mérkőzésen felül tudott kerekedni Portugália csapatán, így ők ünnepelhettek először a selejtező hétvégéjén. Magyarország a meccs abszolút esélyeseként állt a kezdődobáshoz Tunézia ellen. A kezdetektől fogva végig domináló játékot mutatott a piros-fehér-zöld együttes. Az ellenfél gyakran zárkózott közelebb, de utolérni nem tudta csapatunkat. Végül 17-10-es félidei állást követően 33-24 arányban győzött Magyarország Tunézia együttesével szemben. A meccs emberének Bodó Richárdot választották meg a szurkolók. 

Tatabánya, 2024. március 16. Bodó Richárd (b2) és a norvég Harald Reinkind (j2) a férfi kézilabda olimpiai selejtezõtorna Norvégia – Magyarország mérkõzésén a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 2024. március 16-án. MTI/Bodnár Boglárka

A következő állomás a méltán tekintélyes skandináv kézilabda egyik nagy nemzete, a norvég válogatott volt. Sajnos nem kezdte jól a magyar csapat a meccset, a kapuban sem sikerült lövéseket hárítani. A norvég lövések egészen a 12. percig akadály nélkül jutottak a hálóig, majd a meccs emberének is megválasztott Bartucz beállása új fényt hozott a védelembe. A magyar játékosok nehezen tudtak helyzeteket kialakítani, ezeknek csupán az egyharmad részét sikerült gólra váltani. Ezzel kialakult egyfajta lépéselőny a norvégok részéről, mely a meccs végéig kitartott. Magyarország többször felzárkózott, de egyenlíteni nem sikerült. Norvégia 16-13-at követően 29-25-re nyert, így először ünnepelhette az olimpiára való kijutást a hétvégén. 

“Nagyon kemények voltak, mi pedig túl sok technikai hibát követtünk el. Küzdöttünk, hajtottunk, hogy utolérjük őket. Ez nem sikerült, de itt van az esély a portugálok elleni meccsen, hogy megcsináljuk, amiért jöttünk.”

– nyilatkozta Bánhidi Bence. 

A végső küzdelem vasárnap késő este érkezett a tatabányai csarnokba. Mint Magyarország, úgy Portugália is legyőzte az afrikai csapatot és kikapott Norvégiától, így az egymás elleni meccs bizonyult döntőnek a második kiadó hely megszerzésére. A magyarok csak a győzelemmel lehettek elégedettek, mivel a gólarányt tekintve a portugálok kijutása tűnt esélyesebbnek. Mindkét csapat teljes erőbedobással ugrott neki a mérkőzésnek, azonban a magyar fiúk Szita Zoltán vezérletével higgadtabban tudták a ziccereket befejezni. Több góllal is sikerült meglépni, de lerázni nem lehetett a délieket. Az első félidő végére kicsúszni látszott az előny a kezünkből, végül 16-16-os döntetlen állással vonultak a csapatok az öltözőbe. A második félidő első negyede rengeteg csapást mért a magyarokra: sérülések, megkérdőjelezhető bírói döntések. Megtörni nem tudták a magyar csapatot. Imre Bence hibátlan játékával sikerült visszavenni a vezetést. Lékai Máté a meccs végére visszaállt, hétméterest harcolt ki, gólokat lőtt, igazi vezére volt a csapatának. Bartucz László védései a legjobbkor jöttek. Magyarország 30-27 arányban végül legyőzte a portugál csapatot, így KIJUTOTT AZ OLIMPIÁRA

Tatabánya, 2024. március 17. A magyar csapat ünnepel, miután megnyerte a férfi kézilabda olimpiai selejtezõtorna Magyarország – Portugália mérkõzését a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 2024. március 17-én.Olimpiai kvótát szerzett a magyar válogatott, mivel 30-27-re legyõzte Portugáliát. MTI/Bodnár Boglárka

“Egy gyerekkori álmom vált valóra…” – nyilatkozta Sipos Adrián, aki piros lapos kiállítása után a lelátóról volt köteles folytatni a mérkőzést. 

Lékai Máté: “Amikor megszületett a gyermekem, nekem az volt a legnagyobb vágyam, hogy ő lásson még kézilabdázni, olyan korban, amire még emlékezni is fog. Most öt éves, és bízom benne, hogy emlékezni fog arra, amit apáék műveltek itt Tatabányán.” 

Mikler Roland: “Nagyon köszönöm a csapatnak, mert tényleg azt kell, hogy mondjam, hogy nagybetűs csapat az, amibe most visszacsatlakozhattam.” 

Chema Rodríguez a könnyeivel küszködve nyilatkozott a meccs lefújását követően: “Ez mostmár az én országom is!” 

Gratulálunk a magyar férfi kézilabda válogatottnak a párizsi olimpiai kvóta megszerzéséhez és sikeres felkészülést kívánunk! 

Címlapkép: MTI/Bodnár Boglárka