MI

Börtönlátogatás – interjú Filó Fannival, az ÁJK Fiatal Értelmiségi Klubjának elnökével

Idén is megrendezésre került a már hagyománnyá vált börtönlátogatás a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Fiatal Értelmiségi Klubjának (FÉK) szervezésében. A baracskai börtön látogatására összesen 58 joghallgató jelentkezett, akik nagy érdeklődéssel vettek részt a FÉK által szervezett programban. A FÉK elnökét, Filó Fannit kértem meg egy interjú keretében, hogy ossza meg velünk személyes gondolatait a börtönlátogatással kapcsolatban. 

A FÉK elnökeként hogyan élted meg ezt a tanulmányi látogatást?  

A börtönlátogatás mindig is az egyik kedvenc programom volt, nem véletlenül, hiszen ez a legnépszerűbb FÉK-program. Folyamatos a túljelentkezés, nagyon nagy az érdeklődés minden félévben. Én személy szerint ezt a programot is nagyon élveztem, és sok új információval gazdagodtam. 

Filó Fanni

AFÉK programjai közül ez is hagyományosan van megszervezve?  

Igen, ez a szabadegyetem mellett az a program, amit minden félévben hagyományosan megszervezünk, és az igény is megvan rá természetesen a hallgatók részéről.  

Idén közel hatvan fő fért bele a program létszámába. Ti szabályozzátok a létszámot, és ha igen, terveztétek, hogy a jelentkezések számát a későbbiekben bővítsétek, illetve szűkítsétek?  

A létszám sajnos nem tőlünk függ, ezt az adott börtön határozza meg, hogy mekkora az a létszám, ami befogadható a számukra, így nagyon örültünk, hogy a baracskai börtön hatvan főt be tudott engedni, mert ez egy nagyon magas létszám a korábbiakhoz képest.   

Az idei börtönlátogatás iránt hányan érdeklődtek?  

A börtönlátogatás idén rekordgyorsasággal betelt annak ellenére is, hogy sajnos jóval drágább volt a szokásosnál. Viszont így is negyvenöt perc alatt betelt, és várólistánk is volt.   

Ez az első alkalom, hogy Baracskán zajlott a program?  

Mióta a FÉK csapatát erősítem, azóta ez volt az első alkalom, hogy Baracskán jártunk, de reméljük, hogy nem az utolsó. Azt nem tudom pontosan, hogy az elmúlt harminc évben máskor is látogatott-e már el a FÉK Baracskára, de az elmúlt három évben, amióta én itt vagyok, azóta ez volt az első.  

A tavalyi börtönlátogatás a Kalocsai Fegyház ésBörtön intézetében volt. Összehasonlítva az ideilátogatással milyen tapasztalataid vannak?  

Nehéz a két börtönt összehasonlítani, hiszen a kalocsai börtön a városközpontban van, míg a baracskai börtön a várostól távol, elszigetelve található, és nagyon tagolt, nincs egy központi nagy épület, hanem több kisebből áll. Kalocsán többségében nők vannak, csupán csak néhány férfi van, míg ugye Baracskán kifejezetten férfi fogvatartottak vannak. Teljesen más élmény volt számomra, mint a korábbi alkalmak.  

Kaptatoktovábbi visszajelzéseket aprogramon részt vevő joghallgatóktól?  

Szerencsére mindig pozitív visszajelzéseket kapunk a hallgatóktól, amelynek mi mindig nagyon örülünk. Ez az, ami arra ösztönöz minket, hogy minden félévben újra és újra megszervezzük a programot.  

Kép forrása: PTE ÁJK FÉK Facebook-oldala

Az előző félévi helyszínekhez képest terveztek újabb helyszíneket is megtekinteni?  

Erre a félévre tervezünk még egy börtönlátogatást Kalocsára, mivel nagyon nagy az érdeklődés, és 98 tagunk van, így oda mindenképpen el szeretnénk menni, hogy minél több hallgatónak lehetőséget biztosítsunk. Most Baracska egy új helyszín volt, ami tervben van az Pálhalma, illetve amit mindig kérésként kapunk az Szeged, ezt egyszer biztosan megvalósítjuk. Igyekszünk minél változatosabb helyszínekkel előrukkolni.