ITTHON

Olcsó, és még finom is – pénztárcabarát receptek a hétköznapokra 

A hónapok végéhez közeledve már mindenki próbálkozik azzal, hogy spóroljon, amit különböző módokon kísérel meg. Egyetemistaként sokszor gondolkozik el azon az ember, hogy hogyan tudná mérsékelni a kiadásait. Amivel talán a legjobban lehet játszani, az az étel, hiszen egy pár száz forintos zacskós leves és a gond meg is van oldva. Véleményem szerint azonban mindenki szeret enni, és fontos, hogy tápláló élelemhez juttassuk a szervezetünket, hiszen a zh-kra és vizsgákra tanuláshoz energiára van szükségünk.  

Az elkövetkező sorokban összeszedtem néhány ételt, amelyek kímélik a pénztárcánkat, azonban laktatóak és finomak is, így két legyet ütünk egy csapásra. 

Cukkinis tócsni mártással 

Az első, ami felkerült a listámra, egy igazán klasszikus étel, amely a cukkininek köszönhetően rostokban gazdag. Az elkészítése egyszerű, és a hozzávalóknak köszönhetően a számlánk sem fog megcsappanni. 

Hozzávalók: 

  • 1 db cukkini 
  • 1 db tojás 
  • só, bors ízlés szerint 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • petrezselyemzöld (opcionális) 
  • 2 ek liszt 
  • olaj (ha serpenyőben sütjük) 
  • a tálaláshoz:
    • tejföl 
    • fokhagyma 

Elkészítés: 

A cukkinit meghámozzuk, majd lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást, a borsot, a sót, a fokhagymát, illetve a lisztből annyit, hogy összekeverve megfelelő állagot kapjunk. A serpenyőben felmelegítjük az olajat, majd a masszát egy kanál segítségével adagoljuk. Mindkét oldalát kb. 2-3 perc alatt készre sütjük. A tejfölben elkeverjük a lereszelt fokhagymát, és a tócsnival együtt tálaljuk.  

Megjegyzés: 

A tócsnit sütőben vagy air fryerben is könnyedén meg tudod sütni, ha nem szereted annyira az olajos ételeket.  

Chilis bab 

Ki az, aki ne hallott volna erről az ételről? Ennek az elkészítése sem igényel hatalmas konyhai tudást, és a vásárlás végösszege miatt sem kell igazán aggódnod. 

Hozzávalók: 

  • 2 fej vöröshagyma 
  • 1 db paprika 
  • 500 g darálthús 
  • ízlés szerint só, bors, római kömény, Cayenne bors 
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 500 g paradicsompüré 
  • 1 kukoricakonzerv, 2 babkonzerv 

Elkészítés: 

A vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk, majd dinsztelni kezdjük. Mielőtt még teljesen megpuhulna, hozzáadjuk a feldarabolt paprikát, és együtt megpároljuk őket. Amikor teljesen átpuhultak, mehet is bele a darált hús. A húst fehéredésig főzzük, és ízlésünknek megfelelően fűszerezzük a sóval, borssal, Cayenne borssal, a római köményből pedig egy csipetnyit adunk hozzá. A fokhagymát felaprítjuk, és beletesszük a készülő ételünkbe. Az eddigi hozzávalókat jól összedolgozzuk, ezután pedig hozzárakjuk a kukorica- és babkonzervet is. Végezetül beletesszük a paradicsompürét, jól összekeverjük a többi alapanyaggal, és el is készült a chilis bab. 

Tejszínes-gombás csirkemell 

Jöjjön egy igazán kollégistákhoz illő, laktató ebéd vagy vacsora: a tejszínes csirkemell. 

Hozzávalók: 

  • 1 kg csirkemell 
  • olaj 
  • ízlés szerint só, bors, őrölt pirospaprika, fokhagyma-granulátum 
  • gomba 
  • 40 g vaj 
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • petrezselyem 
  • 400 ml tejszín 

Elkészítés: 

A csirkemellet felaprítjuk (tetszésnek megfelelően kockázzuk vagy csíkozzuk), majd olajon megpirítjuk. Ha elkészült, akkor félretesszük, és jöhet is a gomba: felszeleteljük, és a vajon készre fonnyasztjuk. A gombához adjuk hozzá a vörös- és fokhagymát, valamint egy pici vizet is. A felaprított petrezselymet és a tejszínt is hozzáadjuk a többi alapanyaghoz. Végezetül beletesszük a korábban már elkészített csirkemellet és összedolgozzuk őket. Köretnek ízlésnek megfelelően készíthetünk tésztát, rizst, bulgurt, krumplit vagy kuszkuszt is.  

Kefires fánkgolyó 

A végére egy édes ételt hagytam a sok sós után. Ez a fánkgolyó ideális lehet desszertnek is, azonban édesszájúaknak egy főétkezést is kitehet. 

Hozzávalók: 

  • 2 db tojás 
  • 20 dkg liszt 
  • 1 csomag sütőpor 
  • 1,5 dl kefir 
  • 1 csipet só 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • olaj 

Elkészítés: 

A tojásokat a kefirrel együtt simára keverjük. A lisztet mixeljük össze a sóval, vaníliás cukorral és a sütőporral is. Ezután hozzáadjuk a tojás és kefir keverékét, és jól összedolgozzuk őket. Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, és egy kanál segítségével adagoljuk bele a masszát. A fánkokat készre sütjük, és ízlés szerint porcukorral, lekvárral vagy nutellával tálalhatjuk.  

Remélem, hogy hasznos receptekkel tudtam nektek szolgálni ebben a cikkben. Jó étvágyat hozzájuk!