KIKAPCS

Húsvéti Filmkalauz: 5+1 film a hétvégére

A húsvét nem csak a csokoládétojásokról és a sonkáról szól; ez az időszak kiváló alkalom arra is, hogy a családdal összegyűlve néhány különleges filmet nézzünk meg. Összeállításunkban öt olyan filmet ajánlunk, amelyek tökéletesen illenek a húsvéti ünnepek szellemiségéhez, plusz egy olyan címet, amely kicsit kilóg a sorból, de garantáltan mosolyt csal az arcokra.

Hopp / 2011

Ez a vidám, élőszereplős animációs film egy fiatal nyúl kalandjait követi nyomon, aki álmodozik arról, hogy dobos legyen, nem pedig az apja által várt Húsvéti Nyúl. Főhősünk Los Angeles-i kalandjai során találkozik Freddel, aki ellentmondásos módon segít neki céljai elérésében. A film ügyesen ötvözi a húsvéti ünnepi hagyományokat a modern álmok követésének üzenetével.

Megtekinthető a HBO Max kínálatában!

Brian Élete / 1979

A Monty Python-csoport által alkotott mozi Brian kalandjait követi, akit véletlenül messiásként ünnepelnek. Az ókori Júdeában elhelyezkedő film kifinomult humorral és éles társadalomkritikával vizsgálja a vallási fanatizmust és a politikai konfliktusokat. Brian, aki egyszerű életre vágyik, megtalálja magát az ellenállás, zűrzavar és az örökös félreértések hálójában. A film zseniálisan ötvözi a történelmi eseményeket és a korszakot megelevenítő díszleteket a Monty Python egyedi humorával, amely garantáltan minden nézőt magával ragad.

Megtekinthető a Netflixen, valamint március 31-én 9:45-től az AMC csatornán!

Egyiptom hercege / 1998

A bibliai témájú filmek gyakran hatalmas, látványos alkotások, mint a „Tízparancsolat” vagy a „Passió”. Ezek a monumentális filmek hozzák el nekünk a bibliai történeteket grandiózus formában. Ezzel szemben a DreamWorks Animation „Egyiptom hercege” animációs filmje bebizonyítja, hogy a bibliai történeteket lehetséges kisebb léptékben, de ugyanolyan hatásosan feldolgozni. Az animációs mű egyedülálló stílusával, kiemelkedő hangvételével és híres színészgárdájával – köztük Val Kilmer, Ralph Fiennes, Patrick Stewart és Helen Mirren hangjaival – új nézőpontból közelíti meg Mózes és a zsidó nép Egyiptomból való kivonulásának történetét. Az pedig csak egy extra, hogy a történet aláfestő zenéjét Hans Zimmer szerezte.

Megtekinthető a HBO Max kínálatában!

Ben Hur / 1959

Egy epikus történet bátorságról, árulásról és megbocsátásról. A film története az ókori Rómában játszódik, és bemutatja, hogyan fonódik össze Ben Hur sorsa Jézus életével. Bár William Wyler Ben Hurjában Jézus Krisztus csak futólag jelenik meg, de aligha van még egy film, amely ennyire beágyazódott húsvéti tévéprogramba. A csatornák évről évre műsorra tűzik a klasszikus 1959-es alkotást, így sok választásunk nincs: meg kell nézni legalább egyszer!

Március 30-án az M5 csatornán 21:10-től tekinthető meg, de ha épp Budapesten vagyunk, vasárnap a Bem Moziban vásznon is megnézhetjük!

Nyúl Péter / 2018

Olcsó lenne felsorolni az összes olyan filmet, amiben hosszúfülű barátunk játszik, mégis Beatrix Potter kedves karaktere, Nyúl Péter és barátai ebben a gyönyörűen animált filmben annyira tavaszi hangulatot árasztanak, hogy nem tudtuk kihagyni. A csintalan nyúl története, aki a kertész zöldségeire pályázik, nem csak a gyerekeket, de a felnőtteket is lebilincseli. A film tele van humorral, izgalommal és a természet szeretetével.

Megtekinthető a HBO Maxon, valamint március 30-án 16:30-tól a Viasat3-n, vasárnap pedig 21 órától a Cool műsorán!

+1 Banános Joe / 1982

Valahogy a magyaroknak és így a magyar tévéknek sajátos viszonya van a Bud Spencer filmekkel kapcsolatban. Több évtizedre visszanyúló hagyomány, hogy a nagy kereskedelmi csatornák húsvéti hosszúhétvégén egymással háborúzva adnak egy-egy klasszikust a híres pofonosztó filmjei közül.

A békés „háborút” RTL Klub kezdte 2003 Húsvéthétfőjén, méghozzá pont jelen összeállításunk filmjével. Ebben a könnyed vígjátékban Bud Spencer által alakított címszereplő egy banánültetvény tulajdonosa Dél-Amerikában, és kénytelen szembeszállni a helyi bűnözőkkel (és a helyi hivatalnokokkal). A film tele van humorral és természetesen jópár pofonnal, így tökéletes kikapcsolódást nyújt, ha valami könnyedebb szórakozásra vágyunk a húsvéti ünnepek alatt.

Filmet az RTL+ március 31-én, vasárnap 16 óra 10 perctől vetíti.