KIKAPCS

Háborúban és szerelemben mindent szabad – Bátrak földje sorozat 

Sokunk életében elérkezhet az a pont, amikor elegünk van a jelen világ mindennapos problémáiból és megmérettetéseiből. Ilyenkor elgondolkodunk, hogy vajon milyen lehetett az élet hazánkban, amikor még minden sokkal egyszerűbb volt. A régi idők Magyarországának szerelmesei bizonyára kedvüket lelik az 2020-ban bemutatott Bátrak földje című sorozatban. 

A nyolcvan részes teleregény 1865-ben játszódik, amikor az 1848–49-es szabadságharc utóhangja még távolról sem csitult el. Erősen érződik az osztrákok elleni hangulat, a szabadság utáni sóvárgás, a lázadás. Sokat emlegetik a szabadságharcot, és nem egyszer fordul elő, hogy rázendítenek a „Kossuth Lajos táborában” című népdalra. A történet fő témája mégsem ez. Teleregényről van szó, a középpontban tehát egyértelműen a szerelem áll.  

Képek forrása: RTL Klub

Megismerkedhetünk egy bárói családdal, akiknek – a kornak megfelelően – a legnagyobb céljuk, hogy előnyös házasságot kerítsenek a lányuknak. Az események főképp e család körül forognak, de a szereplők között belefuthatunk mindenkibe, akire egy XIX. századi magyar faluban számítanánk. A kovácstól kezdve a borászon át a szatócsig, földművelőig, cselédig, zsandárig, papig és kocsmárosig. Nézőként belecsöppenhetünk mindennapi életükbe, küzdelmeikbe, örömeikbe. A sorozat fő szála egy szerelmi négyszög, amelynek végkifejlete az utolsó részben derül ki teljes egészében. Addig persze végeláthatatlan bonyodalom és nem várt fordulatok érik főhőseinket. 

A szereplőválogatás ismert és kevésbé köztudott, de egytől egyig zseniális színészekből áll. Többek között Szász Júlia, Ilyés Róbert, Jaskó Bálint, Koltai-Nagy Balázs, Kenderes Csaba, Csőre Gábor és még sokan mások. A látványra nagy figyelmet fordítottak a készítők, szinte megelevenednek a falusi utcák, a kastély, a mezők. A korhűséghez pedig a káprázatos jelmezek és ruhák tesznek még hozzá nagymértékben. A nyelvezet is a régi magyar szóhasználatot idézi fel.  

Családi drámák, szerelmi bonyodalmak, rangbeli különbségből adódó konfliktusok teszik izgalmassá a történetet, amelynek végére persze minden megoldódik, és teljes a happy end. Ha valaki szereti az ilyen jellegű sorozatokat, és szeretne visszacsöppenni egy letűnt kori magyar falu életébe, annak meleg szívvel ajánlom a Bátrak földjét. Ha pedig valakinek felkeltette az érdeklődését a sorozat, a részek elérhetők az RTL streamingszolgáltatásán