KIKAPCS

A forrás

Darren Aronofsky 2006-os alkotása, „A Forrás” igazán különleges darab, egyben rendkívül megosztó. Egyesek szerint a film zseniális, a rendező (Rekviem egy álomért, Fekete hattyú, A Bálna) legjobb alkotásai között van, míg mások szerint az elvont történetvezetés, a túlzott szimbolizmus követhetetlenné és élvezhetetlenné teszi.

Nem árulok el nagy titkot, de én az előbbiek táborába tartozom. A film három idősíkon futó története – egy középkori konkvisztádor, egy napjainkban élő tudós, és egy távoli jövőben utazó űrhajós utazása -egybefonódik, és közben a létünk legősibb kérdéseit boncolgatja: mi az élet, mi a halál, mi a szeretet, de nem utolsó sorban: mi a megváltás?

Mindezt tökéletes látványvilággal, és Clint Mansell monumentális zenéjével teszik felejthetetlenné. A film eredetileg egy nagyköltségvetésű alkotásnak indult (Brad Pitt főszereplésével), majd végül éppen csak elegendő pénzt kaptak a mű megvalósítására. Ennek köszönhetően minimális digitális effektek mellett, trükkfelvételek sokaságával érték el az utánozhatatlanul erős látványvilágot.

Film így sem szerénykedhet: Hugh Jackman és Rachel Weisz viszi hátán a történetet. Jackman által megformált Tom Creo megszállottan keresi a gyógymódot a rák ellen. S e megszállottság nem véletlen: Weisz által megformált felesége – Izzi – halálos beteg, ezért versenyt fut az idővel. Tom nem kívánja sem észrevenni, sem elfogadni, hogy Izzi megbékélt már sorsával, és inkább egy könyvet ír: egy konkvisztádorról.

Ezt követően nehéz lenne folytatni túlzott spoiler nélkül. Elég talán csak annyit mondani, hogy a 63. velencei filmfesztiválon tízperces vastapssal ünnepelték a filmet, vagy hogy a Youtubeon azóta is rendszeresen készülnek elemzések, hogy pontosan mi is volt a rendező szándéka a filmmel. Aronofksy teljesen alárendeli a film narratíváját az üzenetnek, ezzel valódi útvesztőbe tereli a nézőket. A film megfejtésért könyörög a nézőnek, s ehhez nem szerénykedik az érzelmeinkkel és érzéseinkkel játszani. Ez a fajta összefüggés vadászat, kiegészülve az erős vizuális és zenei összhanggal nyomot hagy a nézőben, és már csak ezért is érdemes nem egyszer megnézni a művet.


A film megtekinthető a HBO Max online streaming platformon.