KIKAPCS

„Mi is olyanok leszünk, mint ők: bűnözők…” – Úriemberek sorozatajánló 

Március 7-e óta streamelhető az a sorozat a Netflixen, amely új színt hozott a gengszterfilmek életébe. Pénz, hatalom, erőszak, illegitimitás – és még sok hasonló jelzővel festhető le a Guy Ritchie által rendezett mű, amely nem hagyja a nézőt elaludni a képernyő előtt. Nézzük meg, mi hozhatta meg a sikert az Úriemberek első évadából, mitől olyan különleges az a világ, amelyet Ritchie megalkotott. 

2020-ban mutatták be hazánkban hosszas szünet után Guy Ritchie, angol rendező, producer és forgatókönyvíró újabb remekművét, az Úriembereket. Egész estés filmként a drogbárók életét hozta a vászonra, bemutatva minden ármánykodást és cselszövést, amely egy drogbirtok megszerzéséért folyik. Ezt a brit arisztokrácia és a gengszter alvilág közötti háborút sokan érdeklődéssel figyelték, így végül a film is nagy sikert aratott. Négy évvel később, hasonló vonalon maradva bemutatta a Netflix újabb sikerét, az Úriemberek sorozatot. Habár Guy Ritchie a gengszterfilmek koronázatlan királya, némi hiányérzetünk maradhatott még vele kapcsolatban a pályafutása alatt. Ennek eredményeképp állt elő nyolc részes sorozatával, amely a brit arisztokraták alvilági üzelmeit szintén középpontba helyezte.  

Edward Horniman (Theo James) egy brit arisztokrata család fiatalabbik fiaként katonai szolgálatot végez. Sajnálatos halálhír okán hazautazni kényszerül a családi birtokra. A hagyaték legnagyobb része az idősebb fivér, Frederick (Daniel Ings) markát ütné az öröklési jog szabályai szerint, azonban az elhunyt édesapa végrendeletében a családfői pozíciót Eddie-re ruházza át. Ettől kezdve a fiatal férfi nem tér vissza a frontra, hanem családja ügyeit intézi főállásban, amely a számlákon és egyéb kapcsolattartási teendőkön kívül nem jelentett többet. Ám ha a történet ennyi lenne, akkor a sorozat nagyjából negyedórában kimerült volna. A cselekmény csavarja abban rejlik, hogy Freddy kábítószer-függőségét nem tudta fedezni a családi vagyon, így hatalmas adósságba keverve a Hornimanokat. Eddie-nek gyorsan pénz kellett, amelyre egy bizonyos hölgy, Susan Glass (Kaya Scodelario) a megoldás. Édesapja volt üzlettársaként bemutatkozva szembesíti Eddie-t birtokuk alatt működő marihuánateleppel. Eddie kénytelen belefolyni a kábítószer-kereskedelem mélyébe, hogy családját biztonságban tudja. 

Az epizódok alatt találkozunk szektásokkal, vándorcigányokkal, pénzmosókkal és luxusautó-kereskedőkkel, persze nem megfeledkezve Mr. Johnstonról, aki szintén a vagyonosok körét bővítve állandó vetélytársként üzekedik Eddie-vel. Lopás, verekedés, csalás és erőszak jellemzi a részeket, amelyek önmagukban is egy-egy történetet jelenítenek meg. A Horniman család feje folyamatosan próbál kiszállni a gengszterek üzleteiből, míg rá nem jön, hogy felettébb jól végzi ezt a fajta munkát.  

A cselekmény egy idővonalon halad előre, ezért bizonyos pontokon untathatja a nézőt. Azonban fontos leszögezni, hogy a végkifejlet szempontjából minden másodpercnek jelentősége van, így felesleges párbeszédekről nem beszélhetünk az Úriemberekkel kapcsolatban. Az alvilág szereplői mind a nézők, mind Eddie szemében ismeretlenek, a főhőssel együtt ismerhetjük meg őket a történet során. Ezzel a főhős érzelmei, gondolatai nyitott könyvként állnak a néző előtt, kialakítva azt, hogy az azokra adott reakciók hozzák meg az izgalmat a sorozat egészében. 

A szereplők személyiségét tekintve is színes a felhozatal. Eddie a keménysrác, magabiztos és határozott, Susie-val egyetemben. Freddy és Jack Glass bajkeverő, megfontolatlan, és testvéreik szöges ellentéteként könnyen csapdába csalhatóak. Robert Glass, a Glass testvérek édesapja sakkban tarja gyermekeit birodalma érdekében, mégis a kőszív mögött szeretet lakozik családja iránt. A Hornimanok édesanyja támogató, mégis tudatos, Freddy felesége pedig csak a pénzért csatlakozott a családhoz. Minden szereplő fontos jegyeket hordoz, amely a történetet előrébb viszi, újabb és újabb csavart hozva.  

A második évadról egyelőre nem esett szó. A történet lezárult, azonban folytatásra is hagytak lehetőséget. Számos szálon futhat tovább a cselekmény, így könnyen elképzelhető, hogy hamarosan újra találkozunk Eddie-vel és üzlettársaival. Aki szereti az izgalmat, cselszövést, taktikázást, gondolkodtató történeteket és Theo Jamest, akkor számára az Úriemberek első évada is mindenképpen a megnézendők listájára írandó. Számos fordulat mellett, viszonylag előrelátható végkifejlettel van dolguk, azonban az odáig vezető út göröngyös, sziklás és veszélyes.