ITTHON

Fedezzük fel Magyarország Nemzeti Parkjait az Európai Nemzeti Parkok Napján!

Május 24-én ünnepeljük az Európai Nemzeti Parkok Napját, amely remek alkalom arra, hogy felfedezzük Magyarország természeti kincseit és ráirányítsuk a figyelmet a természetvédelem fontosságára. Hazánk tíz nemzeti parkja különleges élővilágukkal és lenyűgöző tájaikkal várják a természet szerelmeseit.

Hortobágyi Nemzeti Park – A Puszta Végtelen Szépsége

Magyarország első és legnagyobb nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park, 1973-ban alakult meg. Ez a park az UNESCO Világörökség része, híres végtelen pusztájáról, pásztorhagyományairól és gazdag madárvilágáról. A Hortobágy különleges hangulatát a gémeskutak, a csikósok és a hagyományos csárdák teszik egyedivé. A park területén szervezett madármegfigyelő túrák és kulturális programok kínálnak tartalmas kikapcsolódást az odalátogatóknak.

Bükki Nemzeti Park – A Bükk Rejtett Kincsei

A Bükki Nemzeti Park, amely 1977-ben jött létre, Magyarország legnagyobb erdős területével büszkélkedhet. A park mélyén található barlangok, mint például az Istállós-kői-barlang és a Szent István-barlang, különleges cseppkőformációikkal vonzzák a látogatókat. Az erdőségekben számos túraútvonal vezet, ahol a kirándulók felfedezhetik a Bükk hegység vadregényes tájait és gazdag élővilágát.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park – Természet és Kultúra Találkozása

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park 1997-ben alakult, és a Balaton környékének természeti és kulturális értékeit hivatott megőrizni. A park területén vulkanikus hegyek, mediterrán hangulatú szőlőültetvények és festői falvak találhatók. A Tihanyi-félsziget különleges geológiai képződményei és levendulamezői különösen népszerűek a látogatók körében. A parkban számos kulturális esemény is helyet kap, amelyek bemutatják a helyi hagyományokat és kézműves mesterségeket.

Duna-Dráva Nemzeti Park – Vizek és Erdők Harmóniája

A Duna-Dráva Nemzeti Park 1996-ban jött létre, és a Duna és a Dráva folyók mentén húzódik. A park különleges élőhelyeket kínál a vízi élővilág számára, és számos vízi sportlehetőséget biztosít a látogatóknak. Az ártéri erdők, a folyómenti rétek és a gazdag madárvilág felfedezése mellett a park területén található tanösvények is lehetőséget adnak a természet közeli élményekre.

Kapcsolódó Programok és Események

Az Európai Nemzeti Parkok Napja alkalmából számos program várja az érdeklődőket. Madármegfigyelő túrák, természetismereti séták, valamint interaktív kiállítások és előadások segítik a látogatókat abban, hogy közelebbről is megismerjék hazánk természeti kincseit és a természetvédelem fontosságát.

Az egyes programokat a magyarnemzetiparkok.hu weboldalán összesítve megtalálhatjátok!