KIKAPCS

Parasztok

A 2023-as Parasztok film nem csak egy történelmi dráma, hanem egy lenyűgöző művészeti alkotás is, amely Władysław Reymont azonos című Nobel-díjas regényét dolgozza fel. A film központi alakja Jagna, egy fiatal parasztlány, aki szerelmi háromszögbe keveredik, és ezáltal felforgatja a falusi közösség életét. De mi teszi ezt a filmet igazán különlegessé?

A Parasztok képi világát kézzel festett animációval valósították meg, hasonlóan a Loving Vincent című filmhez. Ez az animációs technika lenyűgöző vizuális élményt nyújt, amely egyesíti a festészet és a film művészetét. A festett képek életre kelnek, és varázslatosan jelenítik meg a 19. századi lengyel vidéket. A technikai kivitelezés aprólékos és időigényes munka eredménye, ahol minden egyes képkocka egy külön festményként is megállná a helyét. Már csak azért is, mert a film készítése során több ezer kézzel festett képkockát használtak fel, amelyeket digitálisan animáltak össze. Ez a technika rendkívül munkaigényes, de az eredmény egy olyan vizuális élmény, amely egyedülálló a filmművészetben. A festmények textúrája és színvilága egyedi hangulatot kölcsönöz a filmnek, és segít a nézőnek mélyebben belemerülni a 19. századi lengyel falusi életbe.

A film a Mazúri-tavak vidékén fekvő Lipcében játszódik, és a 19. századi paraszti élet mindennapjait mutatja be. A falu zárt közösségében tükröződik a korabeli lengyel paraszti társadalom. A cselekmény egy év leforgása alatt zajlik, az évszakok váltakozását követve, ősztől nyár végéig. A történet középpontjában Jagna Paczesiówna áll, egy fiatal parasztlány, aki szerelmi háromszögbe keveredik Maciej Borynával, a falu leggazdagabb emberével, és annak fiával, Antekkel. Maciej feleségül veszi Jagnát, de a lány valójában Antekhez vonzódik, ami számos konfliktust szül a közösségben.

A Welchman-alkotópáros ritka témaválasztása a paraszti világot helyezi középpontba, amely kevés film témája. Az ilyen filmek általában két irányt vesznek: a lázadás vagy a beletörődés útját. Ez itt sincs máshogy: a film a fenti szerelmi háromszögön keresztül mutatja be milyen nehéz szembe menni a társadalmi normákkal egy hagyományokhoz végletekig ragaszkodó világban. Annyit elmondhatunk spoilerek nélkül, Jagnának nem lesz egyszerű fellázadni a normák ellen.

Az erős képi világ mellett fontos megemlíteni Lukasz Rostowski zenéjét is, amely tökéletes kiegészítője a filmnek, és összességében technikai oldalról egy egyedi élményt nyújt a néző számára. Mindenképpen ha lehetőséged van, érdemes eredeti nyelven megtekinteni, igazán lenyűgöző atmoszférát nyújt a lengyel paraszti népdalokkal fűszerezett festményszerű jelenetek.