KIKAPCS

Jankovics Marcell 3+1 alkotása

Három éve ezen a napon hunyt el életének 80. évében Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó, a Nemzet Művésze. Jelen összeállításunkban 3+1 olyan művét hoztuk el nektek, amelyeken egész generációk nőttek fel.

János Vitéz / 1973

A János vitéz Jankovics első egészestés filmje, amely Petőfi Sándor klasszikus elbeszélő költeményét dolgozza fel. A film egy bátor juhászfiú kalandjait követi nyomon, aki szerelméért és hazájáért vívja harcát. Az animáció és a zene harmonikus összhangja egy varázslatos világot teremt, amely megragadja a nézők szívét. A film Petőfi születésének 150. évfordulója kapcsán mutatták be, és a bemutató évében több mint másfél millió jegyet váltottak rá.

Fehérlófia / 1981

Jankovics második egészestés alkotása mesterien ötvözi a hagyományos népi motívumokat a modern animációs technikával, így hozva létre egy olyan alkotást, amely mind a fiatal, mind az idősebb generációkat elvarázsolja. A történet hőse, Fehérlófia, három próbán keresztül küzd meg a gonosz sárkányokkal, hogy végül megmentse a világot a pusztulástól.

Az ember tragédiája / 2011

Madách Imre drámai költeményének animációs adaptációja, Jankovics legambiciózusabb projektje. A film több történelmi korszakon átívelve mutatja be az emberiség küzdelmét a szabadságért és a boldogságért. Az animáció látványvilága és a mély filozófiai tartalom egyedülálló élményt nyújt.

+1 Magyar Népmesék sorozat / 1977-2012

A plusz egy ez alkalommal nem egy animációsfilm, hanem egy több generációnyi nézőt végig kísérő sorozat. A sorozat epizódjai a hagyományos magyar népmeséket dolgozzák fel, hűen követve a mesemondás szabályait és gyönyörűen illusztrált animációkkal életre keltve a történeteket.