EGÉSZSÉG

Kapcsolj ki! – avagy a digitális detoxról 

Tudtad, hogy egy átlagos ember naponta hat órát és negyven percet tölt valamilyen képernyő előtt, legyen az telefon, tablet vagy éppen laptop? Ez évente kicsit több mint száz teljes nap. Amellett, hogy ez rengeteg időt jelent, a digitális eszközök túlzott használata komoly hatással lehet a mentális és fizikai egészségünkre, valamint a társas kapcsolatainkra és a produktivitásunkra is. De ennek nem kell így lennie! Egy kis tudatossággal igazán könnyedén beilleszthetjük a digitális méregtelenítést az életünkbe; cikkemmel pedig ehhez szeretnék egy kis útmutatást adni. 

Napjainkra elképesztő mértéket öltött a digitális túlterheltség. Képernyők előtt dolgozunk, képernyők előtt kapcsolódunk ki… és ennek következménye többek között az egészségünk romlása is. A folyamatos kék fény miatt például egyre többekre jellemző az alvászavar; de a szemfáradtság és tartós nyaki fájdalom is. A közösségi média mértéktelen fogyasztása károsan hat a mentális egészségre, ennek nyomán sok esetben szorongás, stresszes állapot vagy súlyos esetben akár depresszió is kialakulhat. A folyamatos értesítések, ingerek hatására pedig fokozatosan csökken a koncentrációs képesség, és ezáltal a hatékonyság is. 

A digitális detox vagy digitális méregtelenítés kifejezést arra használjuk, amikor az egyén tudatosan csökkenti vagy teljesen szünetelteti a digitális eszközök használatát bizonyos ideig, annak érdekében, hogy mérsékelje a fent említett negatív hatásokat. Az „eszközmentes” időszakok beiktatása továbbá elősegítheti a mentális egészség és a produktivitás javulását, illetve emberi kapcsolataink megfelelő ápolását. De hogyan lehet beilleszteni a digitális detoxot a mindennapjainkba? Először is, meg kell ismernünk az eszközhasználati szokásainkat. Ehhez segítséget nyújthatnak például az alábbi kérdések: 

  • Mennyi időt töltök képernyő előtt naponta? 
  • Milyen tevékenységet végzek az eszközökön? 
  • Melyik ezekből az a tevékenység, amely hasznos, mi az, ami csak az időt rabolja? 
  • Milyen napszakban használom a legtöbbet ezeket az eszközöket?  
  • Milyen tevékenység közben használom, nézem az eszközt? 

Ezek feltérképezéséhez érdemes lehet akár alkalmazásfigyelő applikációt használnunk, hogy minél pontosabb képet kapjunk. Ha szokásaink megismerésével végeztünk, akkor következő lépésként fontos meghatároznunk a célunkat: miért szeretnénk a digitális detoxot beépíteni a mindennapjainkba? Ilyen cél lehet például javítás az alvásminőségünkön, hatékonyabb munkavégzés vagy időbeosztás, vagy éppen társas kapcsolataink ápolása. 

Miután ezzel is végeztünk, elkezdhetjük kialakítani a rutinunkat a már meglévő ismereteink alapján. Érdemes meghatározni, hogy milyen gyakran, milyen hosszúságú eszközmentes időszakokat szeretnénk beépíteni, illetve azt is, hogy ez melyik napszakban lenne ideális számunkra (kezdetben például a lefekvés előtti egy óra vagy a felkelés utáni egy óra jó kiindulópont lehet). Fontos eldöntenünk azt is, hogy ilyenkor minden digitális eszközt nélkülözünk-e, vagy csak a közösségi médiát hagyjuk el. Végül pedig: találjuk ki, hogy mit csináljunk az így felszabadult időnkben. Olvasás, rejtvényfejtés, sportolás, séta vagy relaxáció: teljesen mindegy, milyen tevékenységet végzünk, a lényeg, hogy feltöltődjünk. 

Azonban mindenképp szem előtt kell tartanunk, hogy egy ilyen rutinnak a kialakítása és beépítése nem egyszerű és egyáltalán nem biztos, hogy egyből sikerül. Érdemes ezért ügyelnünk rá, hogy csakis olyan elvárásokat támasszunk magunknak, amelyek reálisak, és ha esetleg nem sikerül elsőre kitartanunk mellettük, akkor se keseredjünk el, hanem próbálkozzunk tovább, vagy változtassunk az elképzelésen, ha szükséges. Teljesen érthető, hogy nehéz kiszakadnunk a digitális világból, hiszen már hozzászoktunk ahhoz az irgalmatlan ingeráradathoz, amely ér minket. Azonban kitartással és gyakorlással a kemény munka meghozza gyümölcsét; és amellett, hogy minőségi javulás következik be az életünkben, arra is rájövünk majd, hogy nincs is olyan mértékben szükségünk a digitális eszközeinkre, mint ahogy azt alapvetően gondoljuk. 

Remélem, ezzel a cikkel sikerült bemutatnom, hogy miért és hogyan érdemes belevágni a digitális detoxba. Mindenkit arra buzdítok, hogy próbálja kialakítani a saját rutinját; akár tarts mindennap digitális detoxot rövidebb időtartamokra, vagy jelöld ki a hét egyik napját (a hétvége praktikus lehet ilyen célra), amikor egyáltalán nem, vagy csak minimális mértékben használod a digitális eszközeidet. Tegyél egy próbát, nézd meg, neked mi működik, és élvezd az offline jelenlétet! 

Kiemelt kép: Magosi Máté