Az ősz végi és a tél eleji időszakban nehezen tudjuk eldönteni, hogy már karácsonyi lázban égünk-e, vagy még maradunk az ősz színeiben. Már egészen október végétől a bevásárlóközpontok üzleteiben és a városok terein láthatunk karácsonyi díszeket, világításokat, még halloweenkor is ott virít a mikuláscsomag a polcokon. Cikkünkben a klasszikus őszi ízekből válogattunk nektek öt könnyen elkészíthető süteményreceptet, hogy egy kicsit visszarepítsünk titeket az őszi hangulatba, és ezzel búcsúztassuk 2024 őszét.
Retró almás pite
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 2 db tojás
- 0,5 csomag sütőpor
- 7 db nagy alma
- fahéj ízlés szerint
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg cukor
Elkészítés:
- A tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral.
- A lisztbe belemorzsoljuk a margarint, porcukrot, tojásokat, és összegyúrjuk.
- A tésztát meglisztezzük, hogy ne ragadjon. Utána a tésztát két részre osztjuk.
- Egy másik tálba belereszeljük az almákat, és hozzáadjuk a kristálycukrot (a cukor mennyiségét az alma savanyúságától függ). Ezt összekeverjük.
- Az almából kinyomkodjuk a levét (hogy ne ázzon el a tészta), és hozzáadjuk a fahéjat, vaníliát.
- Az egyik tésztánkat kisodorjuk, egy tepsi aljába elhelyezzük (nem zsírozzuk ki), és egyenletesen elosztjuk az almát. Kisodorjuk a másik tésztánkat is, és befedjük vele az almánkat.
- Villával megszurkáljuk a tészta tetejét, hogy sütés közben ne hólyagozzon fel.
- Előmelegített sütőben közepes hőfokon aranybarnára sütjük. Még forrón megszórjuk vaníliás cukorral.
Fotó: Magosi Máté
Szilvás Rétes
Hozzávalók:
- 80 dkg szilva
- 10 dkg darált dió
- 5 ek cukor (ha nem elég édes a szilva, akkor lehet több is)
- 1 ek őrölt fahéj
- 3 ek szilvapálinka (elhagyható)
- 3 ek szilvalekvár
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 5 dkg olvasztott vaj
- 6 db réteslap
Elkészítés:
- A szilvát kimagozzuk és elfelezzük.
- A diót elkeverjük a cukorral, a pálinkával, a lekvárral és a fűszerekkel, majd beleforgatjuk a szilvát.
- Egy rúd süteményhez három réteslapot használunk.
- Minden lapot megkenünk olvasztott vajjal.
- Beletöltjük a tölteléket és feltekerjük.
- A tetejét kenjük meg vajjal.
- A tetejét megszurkáljuk, hogy ne repedjen ki a rétes.
- Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Sütőtökös muffin
Hozzávalók:
- 250 g sütőtök
- 2 db tojás
- 80 ml olívaolaj
- 150 g finomliszt
- 150 g barna cukor
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
Elkészítés:
- A meghámozott, kimagozott, kis darabokra vágott sütőtököt forró sütőben megsütjük, pürésítjük és hűlni hagyjuk.
- Egy tálban összekeverjük a tojásokat, az olívaolajat és a kihűlt tökpürét.
- Egy másik tálban elvegyítjük a száraz anyagokat: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a csipet sót.
- A két tál tartalmát összedolgozzuk, és a papírkapszlikkal bélelt (12-es) muffinformák mélyedéseibe elosztjuk a tésztát (kb két evőkanálnyi jut mindegyikbe).
- 190 °C-on, légkeveréses sütőben kb. 18-20 perc alatt megsütjük.
Körtés-kókuszos kevert sütemény
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl tej
- 1 dl olaj
- 20 dkg liszt
- 10 dkg kókuszreszelék
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 3 db körte
- 1 tk porcukor
Elkészítés:
- A tojásokat habosra keverjük a kétféle cukorral, a tejjel és az olajjal.
- A lisztet összekeverjük a kókuszreszelékkel, a sütőporral és a sóval, majd apránként a tojásos elegyhez forgatjuk. Sűrű tésztát kell kapnunk.
- A körtéket megmossuk, meghámozzuk, hosszában megfelezzük, végüket levágjuk. Magházukat óvatosan, késsel kivágjuk. Külső oldalukat sűrűn beirdaljuk.
- A tésztát sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntjük. Belenyomkodjuk a felezett körtéket, majd 180 °C-on előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni.
- Miután teljesen kihűlt a sütemény, felszeleteljük, porcukorral és mandulaforgáccsal meghintve tálaljuk.
Diós Kossuth-kifli
Hozzávalók:
- 200 g puha vaj
- 175 g porcukor
- 4 db tojás
- 1 csipet só
- 1 citromból nyert citromhéj
- 1 citromból nyert citromlé
- 175 g rétesliszt
- 1 ek sütőpor
- 100 g dió
- 2 ek nádcukor
Elkészítés:
- A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat.
- A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd nagy, levegős mozdulatokkal, több részletben a tojássárgájás krémhez keverjük.
- Hozzáreszeljük egy citrom héját, és belefacsarjuk a levét is. Végül hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport, és az egészet csomómentesre keverjük.
- Kivajazott és kilisztezett tepsibe öntjük a tésztát úgy, hogy nagyjából egy centi vastagon álljon benne.
- A diót durvára aprítjuk, és összekeverjük egy kevés cukorral. Egyenletesen megszórjuk vele a tészta tetejét.
- 170 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 30-40 perc alatt készre sütjük. A sütés első felében érdemes alufóliával lefedni, hogy ne égjen meg a dió.
- A kész süteményt hagyjuk picit kihűlni, majd nagyobb pogácsa- vagy fánkszaggatóval formázzuk meg a „félholdakat”.
Fotó: Magosi Máté