EGÉSZSÉG

Őszi-téli süteményreceptek 

Az ősz végi és a tél eleji időszakban nehezen tudjuk eldönteni, hogy már karácsonyi lázban égünk-e, vagy még maradunk az ősz színeiben. Már egészen október végétől a bevásárlóközpontok üzleteiben és a városok terein láthatunk karácsonyi díszeket, világításokat, még halloweenkor is ott virít a mikuláscsomag a polcokon. Cikkünkben a klasszikus őszi ízekből válogattunk nektek öt könnyen elkészíthető süteményreceptet, hogy egy kicsit visszarepítsünk titeket az őszi hangulatba, és ezzel búcsúztassuk 2024 őszét. 

Retró almás pite

Hozzávalók: 

  • 50 dkg finomliszt 
  • 25 dkg margarin 
  • 10 dkg porcukor 
  • 2 db tojás 
  • 0,5 csomag sütőpor 
  • 7 db nagy alma 
  • fahéj ízlés szerint 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 15 dkg cukor 

Elkészítés: 

  1. A tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral. 
  1. A lisztbe belemorzsoljuk a margarint, porcukrot, tojásokat, és összegyúrjuk. 
  1. A tésztát meglisztezzük, hogy ne ragadjon. Utána a tésztát két részre osztjuk. 
  1. Egy másik tálba belereszeljük az almákat, és hozzáadjuk a kristálycukrot (a cukor mennyiségét az alma savanyúságától függ). Ezt összekeverjük. 
  1. Az almából kinyomkodjuk a levét (hogy ne ázzon el a tészta), és hozzáadjuk a fahéjat, vaníliát. 
  1. Az egyik tésztánkat kisodorjuk, egy tepsi aljába elhelyezzük (nem zsírozzuk ki), és egyenletesen elosztjuk az almát. Kisodorjuk a másik tésztánkat is, és befedjük vele az almánkat. 
  1. Villával megszurkáljuk a tészta tetejét, hogy sütés közben ne hólyagozzon fel. 
  1. Előmelegített sütőben közepes hőfokon aranybarnára sütjük. Még forrón megszórjuk vaníliás cukorral. 

Fotó: Magosi Máté

Szilvás Rétes

Forrás: sutnijo.hu

Hozzávalók: 

  • 80 dkg szilva 
  • 10 dkg darált dió 
  • 5 ek cukor (ha nem elég édes a szilva, akkor lehet több is) 
  • 1 ek őrölt fahéj 
  • 3 ek szilvapálinka (elhagyható) 
  • 3 ek szilvalekvár 
  • 1 csipet őrölt szerecsendió 
  • 5 dkg olvasztott vaj 
  • 6 db réteslap  

Elkészítés: 

  1. A szilvát kimagozzuk és elfelezzük. 
  1. A diót elkeverjük a cukorral, a pálinkával, a lekvárral és a fűszerekkel, majd beleforgatjuk a szilvát. 
  1. Egy rúd süteményhez három réteslapot használunk. 
  1. Minden lapot megkenünk olvasztott vajjal. 
  1. Beletöltjük a tölteléket és feltekerjük. 
  1. A tetejét kenjük meg vajjal. 
  1. A tetejét megszurkáljuk, hogy ne repedjen ki a rétes. 
  1. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. 

Sütőtökös muffin

Forrás: muffinreceptek.hu

Hozzávalók: 

  • 250 g sütőtök 
  • 2 db tojás 
  • 80 ml olívaolaj 
  • 150 g finomliszt 
  • 150 g barna cukor 
  • 1 kk őrölt fahéj 
  • 1 csomag sütőpor 
  • 1 csipet só  

Elkészítés: 

  1. A meghámozott, kimagozott, kis darabokra vágott sütőtököt forró sütőben megsütjük, pürésítjük és hűlni hagyjuk. 
  1. Egy tálban összekeverjük a tojásokat, az olívaolajat és a kihűlt tökpürét. 
  1. Egy másik tálban elvegyítjük a száraz anyagokat: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a csipet sót. 
  1. A két tál tartalmát összedolgozzuk, és a papírkapszlikkal bélelt (12-es) muffinformák mélyedéseibe elosztjuk a tésztát (kb két evőkanálnyi jut mindegyikbe). 
  1. 190 °C-on, légkeveréses sütőben kb. 18-20 perc alatt megsütjük. 

Körtés-kókuszos kevert sütemény

Forrás: mindmegette.hu

Hozzávalók: 

  • 4 db tojás 
  • 15 dkg cukor 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 1 dl tej 
  • 1 dl olaj 
  • 20 dkg liszt 
  • 10 dkg kókuszreszelék 
  • 1 tk sütőpor 
  • 1 csipet só 
  • 3 db körte 
  • 1 tk porcukor 

Elkészítés: 

  1. A tojásokat habosra keverjük a kétféle cukorral, a tejjel és az olajjal. 
  1. A lisztet összekeverjük a kókuszreszelékkel, a sütőporral és a sóval, majd apránként a tojásos elegyhez forgatjuk. Sűrű tésztát kell kapnunk. 
  1. A körtéket megmossuk, meghámozzuk, hosszában megfelezzük, végüket levágjuk. Magházukat óvatosan, késsel kivágjuk. Külső oldalukat sűrűn beirdaljuk. 
  1. A tésztát sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntjük. Belenyomkodjuk a felezett körtéket, majd 180 °C-on előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni. 
  1. Miután teljesen kihűlt a sütemény, felszeleteljük, porcukorral és mandulaforgáccsal meghintve tálaljuk. 

Diós Kossuth-kifli

Hozzávalók: 

  • 200 g puha vaj 
  • 175 g porcukor 
  • 4 db tojás 
  • 1 csipet só 
  • 1 citromból nyert citromhéj 
  • 1 citromból nyert citromlé  
  • 175 g rétesliszt 
  • 1 ek sütőpor 
  • 100 g dió 
  • 2 ek nádcukor 

Elkészítés:  

  1. A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat. 
  1. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd nagy, levegős mozdulatokkal, több részletben a tojássárgájás krémhez keverjük. 
  1. Hozzáreszeljük egy citrom héját, és belefacsarjuk a levét is. Végül hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport, és az egészet csomómentesre keverjük. 
  1. Kivajazott és kilisztezett tepsibe öntjük a tésztát úgy, hogy nagyjából egy centi vastagon álljon benne. 
  1. A diót durvára aprítjuk, és összekeverjük egy kevés cukorral. Egyenletesen megszórjuk vele a tészta tetejét. 
  1. 170 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 30-40 perc alatt készre sütjük. A sütés első felében érdemes alufóliával lefedni, hogy ne égjen meg a dió. 
  1. A kész süteményt hagyjuk picit kihűlni, majd nagyobb pogácsa- vagy fánkszaggatóval formázzuk meg a „félholdakat”. 

Fotó: Magosi Máté